186556maxim Mușcăturile de câini maidanezi reprezintă, în continuare, o problemă deosebit de gravă pentru giurgiuveni. Deși sunt cetățeni care consider că municipalitatea face prea puțin pentru a reduce numărul acestor animale de pe stradă, animale ce pot deveni foarte agresive, mai ales în perioada caniculară, când la nivelul lor cerebral se produc o serie de modificări psiho-somatice, datorate disconfortului termic accentuat, lucrurile sunt un pic mai altfel decât sunt percepute la prima vedere. 

Dr.Irina Andreescu , medic specialist în boli infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, ne declara cu surprindere  că de la începutul verii și până în prezent s-a înregistrat o diminuare a numărului  persoanelor mușcate de câinii comunitari.

       Dacă în lunile ianuarie și februarie am avut 100 de cazuri, de persoane mușcate de câini fără stăpân,  în iunie și iulie s-au prezentat numai 60 de persoane mușcate de maidanezi. O posibilă explicație ar fi faptul că maidanezii sunt în această perioadă toropiți de căldură, preferând să se adăpostească la umbră și să nu mai atace trecătorii. Din fericire,  mai spunea dr. Irina Andreescu, la Giurgiu nu au existat cazuri de infestare cu virusul rabic. Au fost, într-adevăr, focare de infecție la animalele sălbatice, care au mușcat alte animale, inclusiv câini, dar virusul nu a fost transmis la om. Întrebată ce ar trebui să facă, în primă fază, o persoană mușcată de un câine fără stăpân, doctor Andreescu ne-a explicat că este imperios necesară, imediat după mușcătură, dezinfectarea rănii cu apă și săpun; apoi, persoana în cauză va merge la Unitatea de Primiri Urgențe (U.P.U.) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu și, în funcție de severitatea leziunilor, va fi trimis spre consult și vaccinare la Secția de Boli Infecțioase.

 Totodată, dr. Irina Andreescu atrage atenția că în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate și alte animale domestice devin agresive și periculoase, la cabinetul domniei sale prezentându-se oameni mușcați  de pisici, și chiar de măgari și porci, îndeosebi datorită faptului că acestor animale nu le sunt asigurate condițiile optime de îngrijire (apă, hrană, umbră), mai ales pe timp de caniculă. (Teodora NICOLAU)

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.