01071548-1127070342

 

Deși vremea de afară a fost mai mult decât prielnică,  din păcate prea puțini giurgiuveni și-au adus aminte marți, 22 decembrie, că  la Giurgiu se aniversează împlinirea a 26 de ani de la Revoluția Anticomunistă din decembrie 1989, care a instaurat definitiv în România, Democrația! La comemorarea victimelor care au căzut pentru libertatea noastră au răspuns chemării autorităților locale giurgiuvene circa 200 de persoane!  Majoritatea dintre cei prezenți la acest eveniment fiind persoane angajate în cadrul Prefecturii, Consiliului județean și Primăriei Giurgiu, ori membri și simpatizanți ai formațiunilor politice locale care urmau, conform tradiției, să depună coroane și jerbe de flori.  Giurgiuvenii n-au catadicsit să iasă din case și să participe la acest mare eveniment ,  deși el a fost intens mediatizat în mass media . 

Festivitățile organizate la Giurgiu au debutat pe Esplanada din fața Teatrului ”Tudor Vianu” cu primirea oficialităților județene și locale, în frunte cu: Nina Crișu (prefectul județului), Vasile Mustățea (președintele Consiliului Județean) și Nicolae Barbu (primarul municipiului) pe fundalul muzical al Marșului de întâmpinare intonat de către Fanfara ”Valahia” a Centrului cultural local ”Ion Vinea”, dirijor profesorul Virgil Pețanca. După intonarea Imnului Național și rostirea unei scurte alocuțiuni pivind importanța și semnificația acestui eveniment istoric de către Lazăr Ciobanu, comandantul Poliței Locale Giurgiu, a urmat festivitatea de depunere de coroane de flori la ”Monumentul Eroilor Martiri”, monment  situat lângă Teatrul ”Tudor Vianu”. Aici, rând pe rând au depus coroane de flori delegațiile de la: Asociația 22 Decembrie Giurgiu, Prefectură, Consiliul Județean, Primăria Giurgiu, Detașamentul de Gardă al MAI, Filiala Giurgiu a Veteranilor de Război, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență ”Vlașca”, Inspectoratul Teritorial Giurgiu al Poliției de Frontieră, Baroul Avocaților Giurgiu și Organizațiile județene ale PSD, PNL, ALDE, UNPR, Mișcarea Populară și PSRO.

După încheierea manifestărilor organizate pe Esplanada din fața Teatrului ”Tudor Vianu” asistența în frunte cu oficialitățile locale și județene s-a deplasat către Monumentul Eroii Revoluției, construit pe Șoseaua București (lângă Spitalul Județean de Urgență), unde după o slujbă de sfințire a eroilor susținută de către un sobor de preoți a avut loc și aici o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori în memoria eroilor căzuți pentru libertate în decembrie 1989.

Manifestările s-au încheiat în fața aceleași minore asistențe cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din trupele MAI. Păcat, după părerea noastră, că i-am uitat prea repede pe cei care s-au jertfit în urmă cu peste un sfert de secol pentru libertate, și pentru ca noi să trăim acum în democație și fără dictatura lui Nicolae Ceaușescu și acoliții lui! Păcat, mare păcat!!!    

Marian TARU