Senatorii au adoptat, o inițiativă legislativă prin care doresc fiscalizarea serviciilor la domiciliu. Indiferent că vorbim despre bonă, menajeră, instalator, electrician sau grădinar, aceștia ar putea fi plătiți cu bonuri valorice și nu cash.

Odată cu aplicarea legii, toți cei care prestează servicii la domiciliu, ocazional sau sezonier, ar urma să primească așa numitele tichete de servicii. Ele vor trebui cumpărate de angajatori de la Direcția Fiscală. Un bon valorează 10 lei. Asta înseamnă că la un serviciu prestat de 100 de lei, veti plati în loc de bani, 10 tichete. De ce? Pentru ca fiscul să dea înapoi prestatorului de serviciu aproximativ 85 de lei. Restul banilor rămân la stat pentru asigurările de sănătate și pensie.

Astfel se fiscalizează  o muncă la negru, persoana care beneficiază de sistem urmează să fie asigurată. Pot încheia un contract individual cu persoana care-i solicita serviciul. În acest caz, angajatorul plătește toate dările către stat, iar din salariu se reține un impozit de 16%. De pildă, la un contract lunar de 2.000 de lei, doar puțin peste 1.400 ajung la angajat.

A doua variantă este încheierea unui contract de prestări servicii. Pentru asta, menajera sau bona trebuie să fie persoană fizică autorizată și să fi urmat niște cursuri de calificare. În acest caz, ea este cea care plătește toate dările către stat. Aici la un contract de 2000 de lei, îi rămân celui care muncește 1400 de lei. Legiuitorii estimează că în Romania 700.000 de persoane prestează acum astfel de servicii la domiciliu, fără forme legale. (Jurnal)