Ce le pregătește primarul Nicolae BARBU celor care s-au ”aciuit” ilegal în aceste blocuri

Consilierii municipali întruniți în ședință extraordinară marți, 9 septembrie, au aprobat în unanimitate de voturi Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Nicolae Barbu privind demolarea clădirilor Cămin C și Cămin D din Cartierul Istru. Despre soarta acestor blocuri, cunoscute giurgiuvenilor sub denumirea de ghetouri, și a locuitorilor din ele a cerut mai multe explicații consilierul liberal Gheorghe Spoială, care a propus chiar studierea posibilității ca ele să fie consolidate și nu demolate.

Primarul manager Nicolae Barbu și-a susținut inițiativa precizând printre altele: Evacuarea locatarilor din Căminul C s-a făcut deja, mai sunt acolo doar 2-3 familii care vor fi mutate și ele. Evacuarea s-a făcut întrucât clădirea avea o uzură foarte avansată, iar în cazul unui vânt care ar bătea cu peste 100 de km/oră sau al unui cutremur s-ar prăbuși! Deci, șansele de a se întâmpla o nenorocire erau foarte mari și nu puteam risca să punem în pericol viețile unor oameni. Va urma licitația de demolare pentru Căminul C. Pe locatarii din Căminul D îi vom înștiința în scris despre pericolul la care se supun dacă mai locuiesc în acest bloc, pe care vom pune o Bulină roșie cu inscripția ”Risc ridicat de prăbușire!”. Apoi, oamenii vor semna pe propria răspundere dacă vor să rămână sau să părăsească acest bloc. Pe actualii chiriași cu acte în regulă i-am informat deja și i-am atenționat că împreună cu ei nu au voie să locuiască decât rudele de gradul întâi, nu și alte persoane care nu se știe pe ce căi s-au așezat aici. De altfel, a mai precizat Nicolae Barbu, până în octombrie vor rămâne în Căminul D doar persoanele care au dreptul legal și care dovedesc că își pot plăti chiria. Ceilalți locatari vor pleca de unde au venit! Oricum, în vara lui 2015 vom face evacuarea și a celor care merită să locuiască aici, ei urmând a primi locuințe sociale. Până la demolarea blocului Primăria îi va informa pe oameni despre pericolul la care se expun. Deci cine vrea să rămână în blocul D rămâne pe răspunderea lui! Pentru a reface zona vom depune două proiecte pentru obținerea unei finanțări europene sau naționale și vom construi locuințe sociale pe locul actualelor blocuri C și D.

Primarul Barbu a explicat consilierilor și faptul că nimeni  nu recomandă consolidarea acestor blocuri. Mai ales că lucrările de consolidare sunt mult mai ridicate decât dacă ai construi un bloc nou, și în această direcție avem experiența de la Liceul Maiorescu. Un bloc tip ANL, se construiește cu un cost de circa 300 de euro/ metru pătrat de suprafață utilă, iar la consolidare acest preț ajunge la 678 de euro! Deci, este mult mai rentabil să construiești o clădire decât să o consolidezi. Se recomandă consolidări doar în cazul clădirilor de patrimoniu istoric, care nu pot fi demolate ci doar refăcute la forma inițială. Așa că … No comment!.

Heliade CĂLIN