La numai câteva zile după  ce vineri 11 august, în Bâlciul organizat în municipiu,  mai multor persoane li s-a pus viața în pericol de către o instalație  ce a cedat în urma unui defect mecanic , o  fetiță în vârstă de  numai șase anișori  s-a rănit la picior într-un „bunjee jumping”. 

După consumarea celor două incidente, din  discuțiile purtate cu mai mulți factori de răspundere implicați în autorizarea și supravegherea acestui târg anual, pe care după cele două incidente , mai multe cotidiene naționale l-au numit ”Bâlciul Groazei”,  părerea generală ar fi  că primii ce se fac vinovați pentru cele două accidente par a fi comisarii CJPC Giurgiu ( Comisariatul Județean pentru  Protecția  Consumatorului) . De ce?

Cei intervievați ne spuneau că în zilele dinaintea incidentelor  (9-10 august) CJPC-ul, instituția care trebuia să verifice starea de funcționare a fiecărui aparat în parte, nu a sesizat nicio defecțiune. Ba chiar cei cu care am discutat ne spuneau  că nu au cunoștință de existența vreunui proces verbal prin care să se poată dovedi faptul că cele trei aparate deținute de firma la care s-a constatat ulterior defecțiunea, au fost controlate. Probabil comisarii, așa cum se procedează în general pe la noi, au verificat doar…documentele!

Dispozițiile comisarilor , neluate în seamă

 În concluzie la acel moment totul părea perfect! Numai că în data de 11 a apărut primul eveniment ce se putea termina dramatic, doi minori ajungând la Spitalul județean Giurgiu acuzând șocul suferit în urma incidentului . A doua zi comisarii CJPC au reînceput controalele , interzicând funcționarea instalației ce pusese viața minorilor în pericol. În același timp comisarii CJCP au pus în vedere agentului economic, posesor al  „bunjee jumping”-ului,  că îi este interzis funcționarea , după ce au constatat că acesta era constituit din bucăți…??  Din acel moment urma ca posesorul acestuia să obțină mai întâi un certificat de conformitate, respectiv de autorizare și abia apoi să-l pună din nou la dispoziția publicului. Posesorul bungee-jumping-ului însă nici nu s-a sinchisit de dispoziția de ”oprire temporară” dată de către CJCP Giurgiu, continuând să funcționeze ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De precizat – după cum ne declarau aceleași surse – că nici la primul și nici la al doilea control efectuat de către comisarii CJPC, aceștia nu și-au informat colegii din celelalte instituții ( Administrația Bâlciului, ISU, Poliție locală etc.) de aspectele constatate de ei, așa cum s-ar fi impus.

De ce? De ce? De ce…

Iată cum ignoranța comisarilor au condus din nou, duminică 13 august, la un alt incident, victimă  fiind de data aceasta o fetiță de 6 ani, care a scăpat doar cu câteva julituri și o sperietură zdravănă.

Evident că cei ce s-au ocupat în amănunt de acest caz își pun câteva legitime întrebări: 1) De ce la primul control efectuat comisarii CJPC Giurgiu nu au găsit nicio neregulă,  iar la al doilea control, da?!  2) De ce CJPC nu a reacționat imediat după primul incident printr-un comunicat în care să informeze opinia publică de măsurile luate, dacă acestea chiar s-au luat? 3) De ce conducerea CJCP Giurgiu nu a informat de neregulile constatate și celelalte  instituții implicate în buna desfășurare a evenimentelor din acest târg anual de la Giurgiu?

Vinovați? ”Clientela politică…”

Ce măsuri se vor lua în continuare de către autorități nu știm , însă nu putem să nu constatăm că aceste incidente, ce deseori se încheie cu adevărate drame, s-au consumat în ultimii ani pe fondul instalării unor oameni politici, incompetenți,  în instituții cu rol major în  protejarea populației , așa cum este CJPC Giurgiu.  Ignoranța în  privința măsurilor de securitate ce ar trebui aplicate imediat, conducând deseori , ca în cazul de față, la incidente ce pot  cauza adevărate traume celor  ce le cad victime.

Sătui de Acarul Păun

Așteptăm în continuare rezultatul anchetelor ce se află în derulare, după cum am fost informați,  cu speranța că de data aceasta ni se va spune concret cine este vinovatul , fie  persoană publică sau instituție, și nicidecum să ni se ofere un enunț formal în care vinovații să fie ca de fiecare ”o serie de factori care au contribuit la această situație…bla-bla-bla”!

Spunem asta pentru că ne-am cam săturat de același Acar Păun și de accidente în care instituțiile implicate nu au niciodată nicio vină.

(Apropos, într-un stat european în care democrația chiar funcționează , ca și onestitatea funcționarilor publici, șeful instituției și-ar fi dat demisia!)

(CityZEN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here