HALLOWEEN, sărbătoarea tuturor sfinților, are loc în fiecare an, în noaptea de 31 octombrie. Sărbătoarea  este de origine celtică și a fost dusă în Statele Unite ale Americii în secolul 19 de către imigranții irlandezi.. La noi sărbătoarea a intrat după anii 90, deși nu a fost un prilej de satisfacție pentru toată lumea. În timp ce tânăra generație abia așteaptă ca în noaptea de Halloween să primească dulciuri și să se costumeze cât mai înfricoșător, preoții au o reacție adversă. Bisericiile din Romania s-au unit împotriva acestei sărbători, spunând că petrecerile de „Ziua Morților” nu sunt binevenite. În plus, preoții folosesc ca argument faptul că în România pe 1 noiembrie este celebrată ”Ziua Morților”, prin pomeni și slujbe. Așadar, nimeni nu se distrează în această zi.

Specialiștii în istoria traditiilor sunt însă ceva mai rezervați. Venită din lumea anglo-saxona și exploatată imagistic și comerical, sărbătoarea de Halloween s-a impus printr-o publicitate agresivă devenind astăzi un produs de consum apreciat în special de tinerii din toată lumea.

Patronii restaurantelor din Capitală și de pe Valea Prahovei au pregătit deja oferte tematice de HALLOWEEN 2014, în timp ce  bucătarii sunt ocupați cu delicatesele pentru cina festivă. Brioșe pânze de păianjen, drăcușori, chifteluțe de pui picante, cartofi cu dințisori de verdeață… Vedeta este însă dovleacul, dar nu vor lipsi de pe mese nici păianjenii sau liliecii , desigur, ca decorațiuni pentru clipe de ” groază”!

Google Doodle sarbatoreste la rândul său și în acest an sărbătoarea de HALLOWEEN.  Astfel, motorul de căutare afișeaza în loc de logo, o animație cu o vrăjitoare care amestecă într-un ceaun din care ies fantome și lilieci. Într-o altă animatie Google Doodle, afișată , apar o serie de monștri inspăimântători, dar și câțiva dovleci veseli. Noi, realizatorii publicației Jurnal giurgiuvean , ne rezervăm satisfacția de a vă ura petrecere de groază și tradiționalul Bauuuuuuuuu!

 

(Zombi) 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.