Printre proiectele de hotărâri de C. L,  aprobate joi, 18 decembrie, se află și cele privind: Modificarea Organigramei și a Statului de Funcții ale Direcției de Impozite și Taxe Locale; Stabilirea impozitelor și taxelor locale începând cu anul fiscal 2015; Aprobarea taxelor speciale pentru eliberarea unor documente solicitate de către persoane fizice și juridice începând cu anul fiscal 2015; Aprobarea tarifelor pe 2015 pentru utilizarea domeniului public privat al municipiului; Aprobarea menținerii taxelor pentru utilizarea domeniului public și a domeniului privat al municipiului pe 2015 la nivelul anului 2014; Menținerea chiriilor pentru spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință din municipiu, pentru 2015.

În ședință s-a propus ca în 2015 toate taxele și impozitele locale să rămână la nivelul celor din 2014, cu excepția taxelor și impozitelor aferente clădirilor și a terenurilor părăsite și neîngrijite. Aici, consilierii locali au aprobat să se impoziteze de 5 ori acele terenuri neîngrădite și neîngrijite.

”De fapt despre impozitarea suplimentară a acestor clădiri și terenuri s-a discutat chiar și înainte de campania electorală, dar Guvernul și Parlamentul nu a hotărât nimic. Aș dori să impozităm suplimentar cu 20% aceste clădiri și terenuri deținute de persoane fizice și juridice, a declarat Nicolae Barbu, dar menționez că acest lucru se va face doar după aprobarea regulamentului respectiv. Este vorba despre clădirile lăsate în paragină, așa cum este și cea de lângă Primărie, și unde nu putem interveni altfel. Sunt foarte multe clădiri și terenuri părăsite în oraș și împrejurimi și nu le putem face nimic proprietarilor. Îi amendăm cu 1.000 de lei și … de geaba! Pe un astfel de proprietar ori îl arzi la buzunar…ca să-și curețe terenul ori…! Vom putea aplica această Hotărâre de C.L. doar după ce vom aproba și un regulament special, deci poate din luna februarie vom acționa în această direcție”.

Consilierii locali au aprobat și acordarea mai multor ajutoare financiare: 5.500 de lei pentru Asociația  Democrată a Romilor 2012 Giurgiu (”Din inimă în inimă”), iar 11 persoane din Giurgiu au primit câte 7.515,31 de lei în vederea realizării încălzirii pe orizontală. Mai multe Asociații de proprietari din municipiu au primit câte un sprijin financiar pentru igienizarea subsolurilor blocurilor. Un sprijin financiar special a fost acordat Bibliotecii județene ”I.A. Bassarabescu”.  La propunerea primarului municipiului consilierii au mai aprobat și Proiectul de Hotărâre de C.L. privind numirea domnului Nicolae Ghiță în funcția de Administrator public al municipiului, în urma demisiei lui Emil Vucă. Consilierii locali au aprobat și proiectul de hotărâre privind primirea în folosință gratuită de către Primărie a unei donații din partea domnului Stoenescu Petrișor, fost salariat al ICMUG Giurgiu. ”Domnul Stoenescu Petrișor ne-a  donat o scluptură din innox, care se va așeza pe soclul Monumentului Eroilor Revoluției, de lângă Teatrul ”Tudor Vianu”. Așa că pe 22 decembrie, a declarat Nicolae Barbu, vom avea două slujbe de sfințire, una la Monumentul Eroilor de la Biserica Eroilor și alta la Monumentul Eroilor, de lângă teatru”.

La finalul ultimei ședințe ordinare a C.L. Giurgiu din acest an, consilierii locali g și-au urat sărbători fericite și un an mai bun, ciocnind împreună o cupă cu șampanie.

(Heliade CĂLIN)