La sediul Societăţii Comerciale Administraţia Zonei Libere Giurgiu, locul unde îşi are sediul şi Filiala Giurgiu a Casei de prietenie româno-chineze, a avut loc miercuri,  20 februarie, o întâlnire de lucru între membrii casei şi ambasadorul Republicii China, la Bucureşti, doamna Huo Yuzhen. Ambasadorul Republicii China a avut această întâlnire cu oamenii de afaceri giurgiuveni, după ce în aceeaşi dimineaţă avusese o întâlnire de lucru şi la Primăria Giurgiu. La Casa româno-chineză Giurgiu doamna ambasador, însoţită de secretarul politic Li Ming, un foarte fin cunoscător şi vorbitor de limba română, s-a întâlnit şi cu conducerea Casei româno-chineze de la Bucureşti, reprezentată de vicepreşedintele Gabriel Delmegeanu, care este şi director al Camerei de comerţ româno-chineze. La această întâlnire, pe lângă conducerea Zonei Libere au mai participat printre alţii, patroni de societăţi comerciale, oameni de afaceri, membri ai filialei giurgiuvene a Casei româno-chineze şi Alexandru Epângeac, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Giurgiu. În debutul întâlnirii, Miron Mihai Gabriel, preşedintele filialei Giurgiu a Casei româno-chineze şi directorul general al SC Administraţia Zonei Libere a informat pe distinşii oaspeţi despre avantajul investiţiilor care se pot face în perimetrul zonei şi despre facilităţile oferite de statul român.

De ce avantaje beneficiază investiţiile din Zona Liberă?

„Deoarece la întâlnirea de la Primărie am înţeles că există o anumită reţinere sau teamă de a investi în România, ca stat european, a spus Miron Mihai Gabriel, doresc să precizez că investiţiile străine în Zona Liberă nu pot fi naţionalizate, restricţionate etc, decât în cazuri de necesitate, şi numai după plata despăgubirilor din partea statului român. La lichidarea sau la restrângerea activităţii, personale fizice sau persoanele juridice pot transfera în străinătate capitalul, după plata tuturor obligaţiilor faţă de statul român şi faţă de parteneri. Operaţiunile financiare în Zona Liberă se fac în valută convertibilă, acceptată de Banca Naţională Română. Bunurile aflate în Zona Liberă sunt considerate în afara teritoriului României, atâta timp cât nu sunt importate şi nu sunt supuse taxelor. Pot staţiona aici ori cât timp doriţi şi nu se plătesc taxe vamale. Dacă faceţi producţie cu materie primă extracomunitară şi nu o introduceţi în România nu plătiţi taxe. Deci puteţi fabrica în Zona Liberă şi puteţi exporta producţia fără să plătiţi taxe. În Zona Liberă puteţi fabrica produse pentru instalaţiile fotovoltaice şi beneficiaţi de avantajele precizate. Tot aici este nevoie de investiţii şi în finalizarea terminalului. Zona Liberă are încă 102 hectare de teren neintroduse în circuitul său, lucru care poate fi făcut imediat”. Casa prieteniei româno-chineze, Filiala Giurgiu îşi are sediul în Zona Liberă, şi astăzi vă prezint doamnă ambasador pe o parte din membri săi, a precizat preşedintele Miron Mihai Gabriel. După această scurtă alocuţiune, rând pe rând au luat cuvântul membri filialei şi preşedintele CCIA Giurgiu, Alexandru Epângeac, care a solicitat doamnei ambasador sprijin pentru organizarea unei misiuni economice în China, subliniind şi faptul că se simte nevoia unui sprijin de specialitate pentru constituirea unei baze de date cu societăţi comerciale chineze, în vederea uşurării afacerilor. Prezentări ample ale societăţilor comerciale au făcut şi Apostol Teodor Gheorghe patronul SNG Shipyard ATG, firmă care are tratative cu un agent economic din China în vederea dezvoltării unei afaceri comune în domeniul energiei eoliene, şi Gheorghe Ștubeanu patronul SC Tano SRL, societate care doreşte să exporte produsele sale în China.

„Împreună să dezvoltăm relaţiile româno-chineze…”

Ambasadorul Republicii China, la Bucureşti, Huo Yuzhen, a declarat printre altele: „Sunt bucuroasă să mă întâlnesc cu dumneavoastră, la sediul Filialei Casei româno-chineze. Doresc să am discuţii cu oameni de afaceri, după ce am discutat dimineaţă şi cu cei de la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură. Am avut discuţii şi cu primarul municipiului şi acum am cu membri Casei româno-chineze. Dumneavoastră faceţi parte dintr-un detaşament important care contribuie la dezvoltarea relaţiilor româno-chineze. După înfiinţarea Casei româno-chineze de la Bucureşti, mă bucur că s-a înfiinţat şi la Giurgiu o filială. În privinţa activităţii de promovare acest secor se întinde de la nivel central la nivel local şi constatăm o dorinţă bună de promovare a relaţiilor cu China. Într-un an Casa româno-chineză a făcut multe lucruri reale pentru promovarea relaţiilor. Ambasada mulţumeşte colegilor de la Casa româno-chineză pentru eforturile făcute, iar poporul chinez îi răsplăteşte pentru aceste eforturi”. Aştept de la dumneavoastră propuneri concrete, a precizat ambasadorul Huo Yuzhen, şi deşi este prima mea vizită şi întâlnire de lucru cu membrii unei filiale vă asigur că doresc ca împreună cu colegii mei de la Ambasadă să dezvoltăm împreună relaţiile româno-chineze în toate domeniile de activitate. Scopul vizitei mele la Giurgiu, a mai precizat Huo Yuzhen este şi acela de a cunoaşte în profunzime problemele dumneavoastră. Să identificăm posibilităţile de colaborare cu firmele chineze şi să le rezolvăm prin intermediul Ambasadei. Putem dezvolta relaţii în multe domenii: diplomaţie, economie, cultură, sport, presă, tehnico-ştiinţifice etc. Puteţi să ne scrieţi şi trimiteţi mesaje la Ambasadă chiar şi în limba română, iar dacă doriţi ca mesajele dumneavoastră să ajungă în China atunci vă rog să ne scrieţi în limba engleză. „Noroc, sănătate şi La mulţi ani!”, a urat ambasadorul Huo Yuzhen giurgiuvenilor, la finalul întâlnirii de la sediul Filialei Giurgiu a Casei româno-chineze.

N.R. În ediţiile viitoare puteţi citi în publicaţia noastră ample amănunte cu privire la principalele facilităţi de care beneficiază membrii Casei româno-chineze, dar şi cei care investesc în Zona Liberă Giurgiu.

Heliade CĂLIN

1 COMENTARIU

  1. Deci, nu avem nevoie de capuse avem destule, nu suntem atat de prosti incat sa nu ne facem economia singuri. Parteneriat cu chinezii inseamna noi sa ne sclavagim pentru ei si ei sa plece cu profitul din tara. Noi giurgiuvenii ne-am facut singuri berea, ne-am facut singuri zaharul, ne-am facut singuri textilele, ne-am facut singuri navele, ne-am facut singuri painea. De ce nu mai suntem in stare sa le facem si acum? De ce trebuie sa vina si sa-i facilitam pe toti imputiti deserturilor ca sa ne mane ca pe boi si sa ne invete ei pe noi cum sa ne facem agricultura, de exemplu, cand noi suntem pe aceste pamanturi de mii de ani si n-am murit de foame? Barbu ca si securistul turnator de Iliescu, ca si carnatul de Tunaru sunt niste tradatori de patrie si neam! Daca nu erau ar fi sprijinit romanii get beget din tot judetul Giurgiu sa ia fonduri europene, sa faca investitii si sa aduca bunastare in zona. De ce bozgorii le da seminte gratuit taranilor si le pun la dispozitie experti care ii informeaza cum sa faca gradinarit, de exemplu? La noi nu se face asa ceva, trebuie sa vina capusele chinezesti sau imputitii deserturilor sa ne mane ca pe cireada de vite in interesul lor propriu si personal.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.