Guvernul vrea să împrumute de pe piețele externe, în următorii 2 ani, aproximativ 8 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar, aflat la limita maximă admisă în UE, și pentru refinanțarea unor datorii externe care ajung la plată, potrivit Profit.ro.

Masa numeroasă de bugetari s-a bucurat pentru măsura luată de Guvern de majorare a salariilor fără însă ca cineva să se întrebe de unde vor fi dați acești bani în condițiile în care deficitul bugetar al României a ajuns, iată,  la  limita maximă admisă. Pentru ca operațiunea să fie posibilă, Guvernul va majora puternic limita maximă a îndatorării României pe piețele externe, de la 20 de miliarde de euro, în prezent, la 27 de miliarde de euro.
Limita maximă din prezent este de 20 de miliarde de euro, dar datoria externă a statului a depășit deja 19 miliarde de euro și nu mai lasă Guvernului suficient spațiu ca să împrumute în următorii doi ani 8 miliarde de euro. Statul s-a împrumutat de pe piețele externe în euro și dolari. Noile împrumuturi sunt menite să acopere deficitul bugetar care ar putea depăși plafonul de 3% din PIB, în pofida promisiunilor oficiale.

(Jurnal)