Fața nevăzută a  afacerilor făcute în numele Bisericii și a celor ce mimează că o slujesc

Așa cum scriam în edițiile anterioare ideea acestui serial ne-a fost dată de o serie de articole ce au apărut în  presa națională , și în mod special la colegii noștri din presa centrală (ziarul Gândul), dar și răsfoind presa locală a multor zone din țară. Lucrurile nu stau deloc pe roze nici la Giurgiu. Recent, mai mulți consilieri giurgiuveni  s-au împotrivit acordării de ajutoare materiale unor lăcașuri de cult din județul Giurgiu,  întrebându-se retoric  de ce preoții, respectiv  Biserica,  nu-i ajută pe cei săraci, bolnavi sau pe copiii rămași fără părinți sau fără adăpost? De ce? Pentru că reprezentanții BOR sunt mai degrabă interesați de câștigurile lor personale decât de sănătatea și bunăstarea cetățenilor, considerând deseori că administrația locală este o instituție ce i se subordonează.  În rândurile de mai jos vă oferim cazul  incredibil al unui  personaj care multă vreme a ”răspuns” de bisericile din ținuturile județului nostru, este vorba despre Teodosie fost Snagoveanul, astăzi Arhiepiscop al Tomisului…Dar și cu ce afaceri se ocupă, mai nou,  slujitorii Bisericii chiar în așezămintele închinate Domnului…!

Arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal într-un dosar de luare de mită şi complicitate la fals intelectual

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, fost Ilfoveanul a fost audiat recent de către procurorii anticorupţie într-un dosar deschis din 2009. Potrivit Realitatea.net, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva acestuia pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual. Arhiepiscopul Tomisului este cercetat pentru că, în 2009, ar fi luat mită de la un reporter care i-a solicitat ajutorul să se înscrie la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, unde acesta era decan. Vă dați seama cu cine încercase fața bisericească să facă afaceri?

Bisericiile acordă împrumuturi  enoriașilor și nu numai

Preoţii şi credincioşii se pot împrumuta acum de la Biserică. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a înfiinţat o Casă de Ajutor Reciproc, de unde cei care doresc pot lua bani cu o dobândă de doar 6%. Sunt însă anumite condiţii pentru a intra în posesia banilor.  Astfel, cei care vor să se împrumute de la Biserică trebuie să aibă un venit constant şi să fie creştini ortodocşi. De unde știe Biserica cât de ortodocși sunt creditorii Dumnezeu cu mila. Primele împrumuturi vor fi de maximum 5.000 de lei şi vor fi acordate începând din această  săptămână. Potrivit președintelui Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor, până acum s-au înscris 14 persoane, între care şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan. Filiale ale acestei institutii vor funcţiona în fiecare protopopiat din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, mai scrie obiectiv.info. Nimeni nu întreabă de unde are Biserica bani să dea cu împrumut de vreme ce slujitorii ei se vaită că nu au bani nici pentru a-și plăti salariile?  Nu ne-ar mira ca mine, poimâine să de bani și cu camătă! Cei ce au pus această afacere pe picioare spun că dobânzile sunt cele mai mici, de doar 6 % dar uită să spună că în statele UE băncile dau împrumuturi chiar și cu dobândă de 3%! Unde e atunci protecția socialcă ? Ciudat este și faptul că pe de-o parte Biserica nu mai prididește să ceară bani pentru tot felul de lucruri,  iar pe de altă parte se apucă serios de afaceri. Asta se întâmplă și cu cantinele care au apărut în cadrul cimitirelor  ….

Masa la cantina cimitirului o afacere prosperă…

Cantinele pentru parastase din cimitire și de pe lângă biserici, ce au apărut în ultima vreme ca ciupercile după ploaie,  sunt verificate în aceste zile în amănunt de autoritățile statului. Inspectorii vor să constate cu ochii lor, câte dintre sălile de mese, în care se țin pomeni contra cost, funcționează cu avize legale. Nu de alta, dar la mijloc este o afacere ca oricare alta, în care angajați ai parohiilor gătesc pentru zeci de persoane.   La Mănăstirea Cernica din județul Ilfov au apărut recent, chiar în cimitir, o sală de conferințe și o cantină pentru pomeni și parastase. (Marian TARU) 

Acest material îl puteți citi integral în publicația print ”Jurnal giurgiuvean” ce poate fi găsită la orice chioșc de difuzare a presei. ( va urma)

5 COMENTARII

 1. Sunt multe lucruri de indreptat in biserica ,o stim cu totii. Asta cere rabdare ,timp si implicarea si a laicilor.
  Sunt de condamnat luarea de mita si comportamentul unor slujitori.
  Infiintarea unor forme de ajutor fie si o banca sunt benefice.
  De asemenea amenajarea unor sali de mese linga langa cimitire sau in curtea manastirilor e un lucru benefic.
  Sigur ca aceste initiative ,ating,, profitul unor banci sau societati comerciale.
  In ceea priveste exemplul de la Giurgiu cu respingerea de CL a solicitari de ajutor unei unitati de cult o priviti ca o victorie.in timp ce trustului media din care faceti a primit a primit un asemenea sprijin de la CL .
  De ce Oare?

 2. Foarte bun articolul . Asteptam cazuri preluate si din tara in ultimii ani .Sa facem o „centralizare ” . Oamenii sa stie .Si sa ia decizia in cunostinta de cauza daca luna de luna sa mai treimitem bani de la buget Consiliului spre Biserica sau spre spitale , scoli , gradinite ,dezvoltarea infrastructurii ( apa potabila , strazi asfaltate ,canalizari …)…etc
  Eu sunt unul din cei care m-am opus public ca Biserica sa ceara permanent bani de la Consiliul Judetean sub diverse pretexte: alei si aleiute , zugraveli si re-pictureli , reparari de clopotnite si podele , construiri de noi biserici si alte asezaminte ……….. …………………………………………………….
  Pot sa va spun cu toata sinceritatea ca am vorbit „in privat ” cu cel putin 20 din cei 30 de consilieri judeteni din toate partidele.Toti imi impartasesc punctul de vedere. Dar nu o spun public ( in afara de D-nul Consilier Buduru ) de teama repercursiunilor electorale. Adica noi cei alesi ( consilieri judeteni ,municipali ,locali , primari…) suntem permanent santajati de Biserica :fie le dam ( alocam ) luna de luna bani fie la urmatoarele alegeri isi invata enoriasii sa voteze impotriva partidului sau candidatului care nu le-a „satisfacut necesitatile „.Financiare .
  O sa va scriu mai multe la episodul urmator.

 3. Biserica a devenit un SRL, IAR SLUJITORI EI DE FAPT SUNT SLUJITORII PROPRIILOR INTERESE SI A BANULUI. Bancile, afacerile nu au nicio legatura cu invatatura crestina. Statul pompeaza bani in biserica, politicul pompeaza bani pentru manipularea pe care preoti o fac la sfarsitul slujbelor, crestinii doneaza, iar preoti prospera. Nu mai finantati biserici si preoti, credinta nu se cumpara, nu se inchiriaza, nu se imprumuta. Dumnezeu e in sufletul si in mintea fiecarui dintre noi, iar daca vrem sa il slujim o putem face prin faptele noastre.

 4. Domnule Străinu, se pare că sunteți străin de faptul că singurul ajutor primit de trustul nostru media este cel privind revista de cultură și artă VALAHIA. Singura revistă periodică de acest gen ce mai este editată la Giurgiu, la acest moment. Nu încercați să creați o stare de suspiciune în jurul acestei teme sensibile, a daniilor pe care enoriașii trebuie să le plătească în chip de dijmă, de fiecare dată când intră într-o biserică, legând-o de un lucru cu adevărat sacru: cultura. Noi încercăm să susținem în viață o revistă în care scriu personalități ale vieții culturale locale, nume consacrate ale literaturii românești, oameni ce mai cred că există semeni ce nu se limitează a citi sms-uri analfabete pe telefonul mobil și care chiar mai cred că este nevoie în această viață și de poezie, de poveștile biografice ale giurgiuvenilor ce au sfințit aceste locuri prin activitatea lor… Da, după ani mulți de autofinanțare am avut îndrăzneala de a solicita ajutorul municipalității. Ce vedeți rău în dorința unora ca noi, de a-i învăța pe cei tineri să iubească literatura, arta, frumosul, polemica între generații? Și asta face parte din latura Dumnezeiască a ființei umane. Păcat că nu ați înțeles semantica titlului acestui serial: ”Fața nevăzută a afacerilor făcute în numele Bisericii și a celor ce mimează că o slujesc”. Vă asigur că nimeni, niciodată nu va putea scrie despre fața nevăzută a afacerilor din spatele revistelor de cultură din România, pentru că ele nu există. Pentru că ele sunt create cu sacrificii, cu multă trudă și speranța că cei ca d-stră, ce ne reproșați astăzi că ne încăpățânăm ca această revistă să existe în continuare să nu ne întrebe într-o zi cine a fost Eminescu , recitându-ne la clasă texte din Florin Salam. Sunt convins că Dumnezeu se bucură cu mult mai mult dacă îndreptăm un tânăr către lectură, către frumos, oferindu-i o revistă gratuit , decât dacă-l convingem că plătind un acatist de sănătate preotului, din banii săi de sendviș, se va simți mult mai sănătos…S-auzim de bine domnule Străinu! (REDACȚIA)

 5. Ieri s-a stins din viata o inalta fata bisericeasca, dupa nenumarate cuvinte de lauda, supunere, divinizare de catre slujitorii biserici, am aflat un trist adevar. Aceasta figura marcanta a bisericii crestine din Romania fusese turnator la securitate, timp de zeci de ani turnase securitatii probabil cu aceasi evlavie si credinta cu care slujea biserica. Sincer suntem imbecilizati mistic. Dumnezeu inseamna iubire, toleranta, sacrificiu. Nu are nicio legatura cu mizeria vanduta pe post de credinta ignorantilor. Intotdeauna m-am intrebat unde este evlavia, smerenia preotului care negocieaza inmormantarile si care pleaca cu sacosa plina de la pomeni. Dar ramane o intrebare retorica

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.