cetIarna care este pe cale să se încheie a lăsat, după cum ne spunea directorul general al SCUT Giurgiu, Sorin Cepraga, urme în uzina pe care o conduce. „Este foarte greu să conduci o afacere care, ani de zile, a mers doar pe pierderi. După desprinderea de Termoelectrica, am rămas pe picioarele noastre, trebuind să ne descurcăm singuri, cu utilaje supradimensionate, şi din ce în ce mai neperformante”, spunea Sorin Cepraga.

Începând cu anii 1995 – 1996, SCUT Giurgiu nu a mai avut consumatori de abur, odată cu închiderea întreprinderilor care aveau contracte cu CET-ul. Odată cu acest aspect, producţia de energie termică a scăzut sub jumătate, la această dată SCUT funcţionând la circa 10 % din capacitate. La scurt timp de la pierderea marilor consumatori de abur, SCUT Giurgiu a sistat furnizarea apei calde menajere către populaţie, produsă auxiliar producerii de aburi.

„Motivele care au dus la sistarea furnizării de apă caldă menajeră au fost multe – afirma Sorin Cepraga. În primul rând, la nivelul anului 1995, când am încetat să mai livrăm apă caldă, SCUT Giurgiu avea capacităţi de producţie prea mari, neflexibile unui consum redus. Un al doilea motiv care a stat la baza opririi apei calde

l-a constituit lipsa contorizării, cumulat cu lipsa reţelei de recirculare şi, în unele cazuri, cu degradarea sau chiar cu lipsa reţelei comune de la blocuri”, a mai precizat Sorin Cepraga.

De asemenea, directorul SCUT Giurgiu spunea că s-a demarat contorizarea pentru apă caldă, la consumatorii casnici. O altă reuşită şi, totodată, un pas către reluarea furnizării de apă caldă menajeră, o constituie realizarea sistemului de recirculare pentru jumătate dintre consumatori. Cel de-al treilea pas, legat de dimensionarea capacităţii la nivelul consumului, va fi rezolvat începând cu luna aprilie a acestui an.

„Avem în curs de implementare un proiect de modernizare al SCUT. Odată cu adaptarea capacităţii de producţie, aceasta devenind flexibilă, în funcţie de solicitări, costurile medii pentru o familie de patru persoane, pentru apa caldă, nu ar trebui să depăşească o sută de lei pe lună”, a încheiat directorul SCUT Giurgiu, Sorin Cepraga.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.