În urma mai multor articole apărute în presa tipărită şi cea online, dar şi a unor comentarii la televiziunile locale, iscate de disputele din ultima şedinţă de Consiliului Local, pe marginea retragerii de la dezbateri a două proiecte de hotărâre ce ar fi urmat să reglementeze modul de furnizare a agentului termic, primarul Nicolae Barbu s-a văzut nevoit să susţină o conferinţă de presă specială. Astfel, miercuri, 3 octombrie, primarul municipiului a explicat în mod detailat de ce a solicitat retragerea acestor puncte, ţinând să precizeze printre altele că: „De la 1 noiembrie, giurgiuvenii vor avea cu siguranţă căldură în apartamente. Beneficiarii de agent termic vor plăti pe gigacalorie un preţ mai mic decât cel din iarna trecută, 272 lei, deoarece Primăria va acorda o subvenţie de 20 la sută”. Nicolae Barbu a explicat şi de ce s-au reluat negocierile cu Global Energy Production, întrerupte la jumătatea lui februarie, deşi această societate ar fi urmat să primească atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică şi gestionarea serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului. „Am retras cele două proiecte, deoarece n-am dorit să semnez un contract de delegare pe o perioadă de 10 ani, cu un agent economic care recent a mai falimentat o firmă. Ce garanţie am eu, că în aceşti ani nu o va falimenta şi pe aceasta, şi apoi va înfiinţa altă firmă? Am propus un contract pe un an, cu posibilitate de prelungire. În mapele consilierilor s-a pus spre aprobare un contract pe 10 ani, deşi la comisii se discutase despre unul de un an! În mapa secretarului care dă viza de legalitate se afla tot un contract pe un an! Se pare că de vină este stickul, aşa ar fi apărut greşeala! Se vor continua cercetările şi vinovaţii vor plăti. Dacă cei de la SCUT consideră că acest serviciu este nerentabil, atunci mă întreb de ce îl mai vor? Ei încearcă să ne forţeze mâna, prin intermediul consilierilor locali, şi eu nu pot fi de acord cu acest lucru”. Oricum, a precizat primarul Nicolae Barbu, nu voi lăsa oraşul fără căldură. Am şi alţi „aşi în mânecă”, se poate merge printr-o ordonanţă de urgenţă şi cu un alt agent economic autorizat, care va furniza acest serviciu pe baza avizelor sale. Nu am nimic cu domnul Sorin Cepraga, dar nu poţi susţine şi poziţia patronului şi poziţia cetăţenilor! „La negocierile de azi (3.10.2012, ora 16.00) cu cei de la Global Production am două variante de câştig, pentru a semna pe un an. Dacă nu ne înţelegem, va trebui să luăm o soluţie care să împace şi „capra şi varza”- mergem cu vechiul furnizor (SCUT) care este obligat, la cererea mea, să dea drumul la căldură pe baza vechiului contract până în februarie, şi apoi reluăm negocierile”, a precizat primarul manager.

Energie termică prin cogenerare

Sezonul rece 2013-2014 va aduce în casele giurgiuvenilor agent termic obţinut din mai multe surse. În municipiu, ne informează primarul Nicolae Barbu, se vor face două mari investiţii care vor produce energie termică şi energie electrică. Prima fabrică se va construi pe strada Gloriei, pe 4,5 hectare, pe locul actualului Tracum. Această fabrică va produce energie termică din biomasă (lemn, crengi şi frunze- provenite de la Romsilva, paie, coceni, resturi de la groapa de gunoi). A doua fabrică va produce energie termică şi electrică din gunoi menajer. Ambele investiţii se vor realiza pe banii firmelor respective, prima firmă provine din Germania.

A doua firmă are brevet american, este dealer autorizat în România, şi va prelua gunoiul municipiului gratuit şi cu mijloacele lor de transport. În acest moment ne aflăm în perioada efectuării studiilor de fezabilitate. Şi acesta, a mai spus Nicolae Barbu, este un alt motiv pentru care nu doresc să semnăm acel contract pe 10 ani.

NR. Cu puţine clipe înainte de închiderea ediţiei am aflat de la viceprimarul Alexandru Vladu că ultimele negocieri s-au încheiat cu bine. Şedinţa extraordinară a CL, de azi 5 octombrie, urmând să confinţească faptul că vom avea căldură de la 1 noiembrie.

Heliade CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here