652x450_019940-munca

 

 

În ultima vreme atât pe rețelele de socializare cât și la sediul redacției noastre s-a tot dezvoltat această temă a veniturilor pentru perioadele lucrate în afara țării, în spațiul European. Iată de ce ne-am interesat tot prin intermediul Internetului și am aflat că cei care muncesc atât în Româ
nia, cât și în alte state din Uniunea Europeană beneficiază, în anumite condiții, de pensie pentru toate perioadele respective.

 Astfel, persoanele care locuiesc în Romania pot depune cererea împreună cu actele doveditoare  la Casa teritoriala de Pensii din raza domiciliului. Instituția urmează a  se ocupa ulterior de stabilirea drepturilor la pensie pentru toate perioadele lucrate în statele din UE și/sau SEE. Conform aceleiași decizii:

Instituția de asigurări sociale din statul de domiciliu va transmite în celelalte state documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie. 

 Casa Națională a Pensionarilor  precizează faptul că avantajul perioadelor  lucrate în alte state din UE (și/sau SEE ) este că acestea ajută la întregirea stagiilor de cotizare necesare la obținerea pensiei.

În ceea ce privește avantajul adus de perioadele lucrate în statele membre UE și SEE, precizăm că acesta constă în faptul că, pe baza acestor stagii, se pot întregi stagiile minime și/sau complete de cotizare pe care persoana respectivă le-a realizat pe teritoriul României”,  informație  confirmată și de consilierul juridic consultat de AvocatNet.roAceste perioade nu măresc cuantumul pensiilor, ci măresc doar durata stagiului de cotizare…

 Solicitanții pot cere pensie și într-un alt stat european în care au muncit, adresându-se în acest sens instituției competente de acolo. Însă, din moment ce vârstele de pensionare diferă de la un stat la altul, persoana în cauză trebuie să se asigure că îndeplinește condițiile impuse de statul în care depune solicitarea. 

 Legea mai prevede că: Drepturile de pensie se acordă proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Fiecare stat va acorda câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii.  Regulamentele europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala se aplica numai în situatia în care în statele membre persoana a realizat o perioadă minimă de asigurare de un an calendaristic, în fiecare stat. Potrivit Regulamentului european nr. 883/2004, instituția unui stat membru nu este obligată să acorde prestații, pentru perioadele realizate în temeiul legislației pe care o aplică, dacă durata totală a perioadelor menționate este mai mică de un an și dacă, luându-se în considerare aceste perioade, nu se dobândește niciun drept la prestații în temeiul legislației respective.

(Jurnal)