Peste 1.500 de cereri de eliberare a unui paşaport electronic sau temporar au fost primite şi prelucrate, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, de angajaţii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Giurgiu. Perioada de vară este, însă, cea mai aglomerată aici, aşa că, numai în primele trei săptămâni ale lunii iulie, angajaţii serviciului au avut

de-a face cu o adevărată ”avalanşă” de cereri, aici înregistrându-se, în această perioadă, peste 500 de astfel de solicitări, motiv pentru care, în unele zile, angajaţii fac chiar şi ore suplimentare. Potrivit şefului instituţiei, comisar şef Paul Ancu, dacă într-o zi obişnuită se primesc 10-15 cereri, în medie, de la începutul lunii iulie au existat zile în care au fost primite şi câte 50-60 astfel de cereri. Explicaţia numărului mare de solicitări pentru paşapoarte este perioada concediilor şi, mai exact, faptul că mulţi giurgiuveni aleg să plece în străinătate în vacanţe. De altfel, cele mai multe solicitări sunt pentru copii, aceştia având nevoie, după cum se ştie, de paşaport pentru a putea călători în străinătate. Există şi cazuri în care părinţii nu cunosc acest aspect şi se trezesc la Punctul de Frontieră Giurgiu că nu pot ieşi cu copiii din ţară, fiind nevoiţi să apeleze la Serviciul Paşapoarte Giurgiu. O altă categorie a persoanelor care asaltează, în această perioadă, Serviciul Paşpoarte o constituie giurgiuvenii plecaţi la muncă în străinătate, care se întorc acum în vacanţă şi se prezintă la ghişee pentru a intra în posesia unui nou paşaport. Cele mai multe solicitări sunt pentru paşapoartele temporare, care se eliberează în două ore şi sunt valabile un an, în timp ce paşaportul electronic se eliberează în două săptămâni şi este valabil cinci ani.

Pentru eliberarea acestor acte este nevoie de certificatul de naştere şi copii după cărţile de identitate ale părinţilor (în cazul minorilor) şi de cărţile de identitate şi paşapoartele vechi (în cazul adulţilor). În afară de acte este nevoie şi de achitarea unor taxe. Un paşaport temporar costă 216 lei, în timp ce unul electronic 276 de lei. Pentru cei numai 11 angajaţi ai Serviciului Paşapoarte Giurgiu, volumul de muncă din această perioadă este foarte mare, mai ales că încearcă – şi, în cele mai multe cazuri şi reuşesc – să rezolve toate cererile cât mai rapid cu putinţă. De altfel, acesta este şi motivul pentru care s-a decis să se renunţe la copiile după documente, acestea fiind scanate pe loc şi originalele înapoiate titularilor. Cei 11 angajaţi ai serviciului se aşteaptă ca şi luna august să fie la fel de încărcată, dat fiind faptul că este lună de vârf pentru vacanţe şi concedii, însă spun, cu toţii, că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a rezolva cu operativitate maximă toate solicitările, chiar dacă asta înseamnă, de multe ori, şi ore peste program.

Cristina MOISE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here