furt-motorinafurt-motorinaPotrivit unui comunicat al PÎCCJ transmis  către  AGERPRES și  totodată al probatoriului administrat în cauză ,  începând cu luna iunie 2015, pe raza județelor Ilfov, Ialomița, Argeș , Dâmbovița și Giurgiu, inculpații Vasile Măcelaru, Constantin Nedelcu, Daniel Duduianu, Daniel-Valentin Voicu, Georgică Iova, Rolf Vasile Ilie, Lilian-Fănel Gurlea, Alberto Univers Ioniță și Florea Văduva,  au comis mai multe furturi de bunuri transportate în autotrenuri, în timpul deplasării pe rutele de transport rutier, prin ruperea sigiliilor și tăierea prelatei vehiculului, precum și furturi din autoturisme, prin metoda înțepării anvelopei.

Ei au fost reținuți, fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, Cei nouă sunt acuzați și de dare de mită, furt calificat, tâlhărie calificată și distrugere, uz de  fals . Marian Matei, cel de-al zecelea inculpat, este acuzat de furt calificat sub forma complicității.

În cazul furturilor din autotrenuri, inculpații ar fi încadrat, în trafic, cu propriile autoturisme, autovehiculul vizat, iar din mers una dintre persoane ar fi urcat de pe capota autoturismului în autotren și ar fi sustras bunuri.

În ceea ce privește furturile din autoturisme, aceștia ar fi profitat de încetinirea mașinilor în trafic prin înțeparea anvelopelor mașinilor, iar când șoferul oprea pentru remedierea avariei ar fi sustras genți sau alte bunuri de valoare aflate la vedere.

De asemenea, pentru a-și asigura scăparea și păstrarea bunurilor sustrase ar fi folosit acte de violență asupra unora dintre victime, iar, în anumite cazuri, pentru a-și acoperi activitatea infracțională, fiind opriți în trafic având asupra lor marfa sustrasă, au oferit diverse sume de bani polițiștilor din cadrul IPJ Vâlcea — PO Brezoi, aceștia refuzând mita.

Din investigații a reieșit că faptele au fost săvârșite în special în județul Ilfov, pe drumul național Centura Bucureștiului, dar și în județele Argeș, Ialomița, Vâlcea.

În documentarea activității infracționale procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Polițiștii din Ilfov și cei ai IGPR au efectuat luni 10 percheziții în București și județele Ilfov, Ialomița, Argeș și Prahova și au pus în executare mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de mai multe furturi din autovehicule și tâlhării.

(Marian T)