Cei ce îl au în plasament pe minorul Gabriel Mădălin Cocoş susţin că băiatul a fost amăgit cu premii, în posesia cărora nu a intrat nici până astăzi

Cei ce-l cunosc pe copil spun că asistenţii sociali au făcut din copil o găină cu ouă de aur!

Direcţia de Protecţie a Copilului face eforturi uriaşe pentru a îl convinge pe Gabriel să nu renunţe la cariera strălucită care i s-a propus, ca  dansator.

De ce vrea să renunţe Gabi la şansele care I s-au oferit. În primăvara acestui an publicaţia noastră scria despre un giurgiuvean,  de doar 13 ani, Gabriel Cocoş, care după ce s-a  calificat până în finala  concursului ROMÂNIA DANSEAZĂ, organizat de către Trustul media Antena 1, a ocupat locul II al podiumului deschizându-i-se astfel  şansa unei cariere artistice de excepţie. Pe lângă un abonament pe viaţă oferit de către operatorul Vodafone, la care se caută încă forma legală de punere în posesie a premiului, copilul fiind deocamdată minor, organizatorii concursului

l-au înscris pe Gabriel la Liceul de coregrafie din Capitală. Totodată, prim solista Operei Române, balerina Monica Petrică, aflată în juriul concursului, sedusă de talentul nativ al acestui copil, a promis că se va ocupa personal de educaţia artistică a lui Gabi. Mai mult de atât, prim balerină a Operei Române, artista  şi-a mai propus, ţinând cont de situaţia dificilă a lui Gabriel, de asistat social, să îşi petreacă împreună cu acesta o parte din week-endurile ce vor urma. O şansă  pe care, recunoaştem,  puţini tineri o pot întâlni de-a lungul vieţii lor. Deşi totul părea  aranjat pentru viitorul acestui copil  ceva s-a schimbat brusc în atitudinea acestuia.

Dintr-odată Gabi nu a mai vrut să meargă nicăieri şi asta deşi după cele 8 săptămâni  de concurs, ne declarase că au fost printre cele mai frumoase din viaţa sa, având în sfârşit ocazia să se antreneze alături de trupe şi nume celebre. Cea care îl are în plasament  pe Gabriel Cocoş, asistentul maternal Petra Tudosie, ne-a declarat, la rândul ei, că Gabriel  este speriat se pare de perspectiva de a nu-i mai avea prin preajmă pe cei doi ”părinţi adoptivi”, Petra şi soţul acesteia, Ioan Tudosie.

Îndoctrinat că-şi va pierde ”familia”. În dialogul pe care l-am avut cu reprezentanţii  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu (DGASPCG) am aflat  că deşi Gabriel se arătase extrem de încântat, la început, de ideea de a putea studia dansul la un liceu din Capitală, astăzi el nici nu mai vrea să audă de acest lucru. În dialogul avut cu asistenţii sociali din cadrul Direcţiei, Gabriel a refuzat  chiar şi ideea de a fi consiliat psihologic pentru a se găsi astfel  o  explicaţie logică a acestei ”răzgândeli” a lui.  O situaţie care evident  ridică multe suspiciuni în privinţa lucrurilor care l-ar fi putut convinge pe Gabriel, într-un interval atât de scurt, că este mai bine să se oprească  aici,  ridicându-i în acelaşi timp semne de întrebare asupra viitoarei sale situaţii familiale. Din declaraţiile unor giurgiuveni ce îi  cunosc  bine pe cei doi soţi Tudosie, şi care îi doresc numai binele acestui copil, Gabriel pare a fi  ”îndoctrinat”, expunându-i-se după cât se pare, doar partea goală a paharului. Faptul că dacă va pleca de la cei doi asistenţi maternali  îşi va pierde familia şi că nu-i va mai putea revedea niciodată. De precizat că deşi acest  copil pare pentru familia Tudosie  doar  o afacere (Ioan Tudosie având la rândul său un alt copil în plasament), cei doi soţi fiind practic, salariaţi ai DGASPCG, nimeni nu poate nega legătura creată de-a lungul timpului  între  cei doi soţi şi Gabriel, minorul  fiind luat în îngrijire de aceştia de când micuţul împlinise abia  6 luni.

Asistentul maternal al băiatului se jură că este numai decizia lui Gabriel. Întrebată dacă a încercat să-l facă pe Gabriel conştient de ce se va întâmpla peste 4 ani, când, devenit major, băiatul va trebui să-şi ia soarta în propriile mâini şi să-şi găsească un cămin, şi un loc de muncă, Petra Tudosie

ne-a repetat cu obstinaţie faptul că este vorba doar de decizia copilului şi că ea nu-l poate obliga să-şi schimbe decizia.

”….eu i-am spus tot adevărul… Eu nu l-am minţit până la 13 ani cu o vorbă. Pot eu să-i spun acum ieşi afară, dacă nu vrei să faci ca mine,  şi să-i închid uşa? Copilul nu ne are decât  pe noi. Nici când a fost chemat la Direcţia de Protecţie a Copilului nu am vrut să merg cu el, ca să nu se interpreteze că-l influenţez…E soarta lui, e viaţa lui, eu nu decid în locul lui. Sunt şi eu înfiată şi ştiu ce simte un copil

într-o astfel de situaţie.”

Ce nu ştie sau ce nu i se spune copilului. Ciudat este însă faptul că la 14 ani un băiat dezgheţat ca  Gabriel, aflat printre elevii buni la învăţătură, în şcoala în care învaţă, nu reuşeşte să priceapă că cei doi asistenţi maternali, peste patru ani chiar îl vor da afară şi îi vor închide uşa în nas, urmând a-l înlocui cu un alt copil care le va asigura celor doi soţi sursele materiale necesare traiului. Cum oare acest copil nu înţelege că, din păcate, el nu este decât obiectul muncii pentru Petra Tudosie?  Şi spun asta pentru că în caz contrar această doamnă respectabilă l-ar fi adoptat până acum. Dar ştiţi de ce n-o face? Ne-a explicat tot dumneaei. Pentru că Gabi are nevoie de un sponsor!? Cineva care să-i plătească toate cheltuielile acestuia, aşa cum văzuseră  soţii Tudose că se întâmplase la acel concurs, cu alţi copii chiar mai puţin talentaţi decât Gabriel. Şi asta deşi cu toţii ştim că statul este până la vârsta de 18 ani sponsorul şi tutorele tuturor acestor copii abandonaţi.

Concursul România Dansează este o mare  dezamăgire… Curând aveam să aflăm, de fapt, unde băteau apropourile Petrei Tudosie. Resentimentele celor doi soţi faţă de cei care, după încheierea concursului,  au promis că-l vor ajuta material pe Gabriel, dar încă

n-au făcut-o, ne-au condus mai degrabă la  ideea că cei doi nu prea sunt dispuşi să dea din mână găina cu ouă de aur, până când aceasta nu va cădea cloşcă.

”Noi nu-l forţăm să stea cu noi. Mâine mi-l ia pe Gabi, intru în concediu, îmi iau alt copil…viaţa merge înainte. Dar vă spun că după ce s-a terminat Concursul România Dansează, s-a terminat tot. Tot! A câştigat doar un carton fără valoare.  N-a fost nimic.  A fost un vis frumos şi atât. D-aia e dezamăgit copilul. Nu noi l-am dezamăgit. Nu s-a interesat nimeni de el… Doamna Monica (n.a.- Monica Petrică), a promis că va mai face nişte ore la coregrafie şi balet în această vară, dar nimeni nu s-a interesat. Nu l-am dezamăgit noi cât l-a dezamăgit d-na Monica şi restul. Noi personal nici nu avem numărul d-nei Monica. Numărul îl are Protecţia Copilului… Copilul este chemat din nou la Direcţie  mâine (n. red. joi 8 august). Nu depinde de mine. Dacă el decide că vrea să plece,  mâine, poate să-şi facă bagajele. Eu doar i-am spus adevărul… Condiţiile care sunt acolo: că pe noi nu ne pierde,  dar

n-o să putem să venim când Gabi va spune mâine  sau poimâine veniţi, noi să fim prezenţi . Nu se poate. Nu vrem să-l minţim.  De ce să-l minţim? Să-i spunem:” –  Gabi o să fie  totul frumos şi vei veni în continuare la noi şi de sărbători  şi noi o să venim acolo când vrei tu?”

I-am spus adevărul, dar Gabi simte că ne pierde şi d-aia se agaţă de noi. E un copil mai special…”

Să aleagă o carieră strălucită sau încă 4 ani de iluzii?, aceasta-i întrebarea

ce-l macină pe Gabi. Petra Tudosie  a părut că nu ne înţelege nici atunci când i-am mai repetat o dată că nu o mai despart decât doar câţiva ani de momentul când acest copil va pleca definitiv, conform legii. Şi  nici atunci când i-am explicat  că Gabriel nu trebuie să piardă acest tren ce îi va  oferi şansa de a ajunge, poate,  un mare artist, o poziţie în care mulţi vor râvni să-i ofere  familia pe care astăzi îi este teamă că o va pierde.  O postură din care  i-ar putea  ajuta chiar  şi pe ei doi, pe soţii Tudosie, ca sprijin la bătrâneţe. Femeia ne-a replicat însă că nu are nevoie de sprijinul lui Gabriel, strecurându-ne subtil sub preşul sufletului   întrebarea retorică a copilului ce nu le dă pace:  ”- Ce folos că voi ajunge cândva celebru şi bogat, mami dacă nu voi avea o familie cu care să împart banii şi medaliile obţinute?”  ”Mami” nu i-a explicat însă acestui copil faptul că munca şi talentul său îi vor aduce alături foarte mulţi prieteni, care îi vor fi ca o familie, iar că realizarea profesională, celebritatea îi va crea oricând contextul  de a avea oameni dispuşi să-l iubească şi să-l preţuiască, dispuşi oricând  să-l considere un membru al familiei lor. Numai să şi-o dorească.

Soţii Tudosie cred că un sponsor  la dispoziţia băiatului ar fi singura soluţie (!??) ”Nu ne-a întrebat nimeni când a mers în excursie în Bulgaria, de ce are nevoie. Nimeni nu i-a dat nimic,  decât noi. Nu ne-a întrebat nimeni că ieri a fost la un parc de distracţii în Bucureşti, cu intrare, cu bani de buzunar.

Nu ne-a întrebat nici   Protecţia Copilului, nu ne-a întrebat nimeni.  Şi copilul ne-a spus în felul următor: ”-Mami, dacă până acum n-a întrebat nimeni de mine, dar când voi pleca de la voi,  cine va mai întreba, mami, de mine?  Va merge din nou la Direcţie.

O să vorbească tot el. Eu nu merg. Eu am dat declaraţie separat ce-am avut  de spus. El a declarat ce-a vrut  şi ce-a simţit el…” ne mai spunea Petra Tudosie în finalul dialogului purtat  pe tema viitorului acestui copil, căruia pare că i se ascunde faptul că indiferent de decizia  pe care o va lua în aceste zile, cei doi soţi Tudosie nu-i vor mai fi părinţi adoptivi cum îi place lui să creadă, decât pentru încă 4 ani, ci doar dacă între timp cei doi asistenţi maternali îl vor înfia, lucru greu de crezut. Directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Giurgiu, Teodora Avram,  surprinsă de decizia nejustificată a copilului, considera că mai degrabă este vorba de faptul că cei doi asistenţi maternali ce îl au în plasament  pe Gabriel, s-au cam obişnuit cu sponsorizările pe care le-au tot obţinut pe perioada concursului, din partea diferitelor instituţii. Ba chiar am aflat că Ioan Tudosie ar fi solicitat verbal Directoarei Direcţiei şi o maşină cu care să-l  poată aduce în fiecare săptămână pe Gabriel, cu tot cu bagaje, de la Liceul de coregrafie din Capitală.

Un efort  material pe care nu ştim câţi dintre părinţii din România şi l-ar permite la această oră, şi total nejustificat mai ales că din momentul în care Gabriel ar accepta să urmeze cursurile liceului din Bucureşti, el ar locui într-un centru social, cheltuielile urmând

a-i fi plătite de stat prin intermediul altcuiva. Asta nu înseamnă că nu-i va putea vizita pe cei care au avut grijă de el până la această vârstă. Nici că cineva va încerca vreodată să-i curme legăturile de suflet cu cei doi soţi Tudosie, aşa cum se încearcă a i se inocula minorului. În zilele următoare vom afla ce decizie va lua Gabriel.

Sperăm că ea va fi în favoarea sa, şi că odată cu ea va înţelege că  toţi cei care îl admiră şi îl îndrăgesc  pentru talentul şi efortul său de a fi printre cei mai buni, asistenţii sociali din Direcţie, tutorii săi legali, sunt dispuşi, să-l facă să se simtă tot timpul  printre prieteni, într-o mare, mare  familie, cea a celor iubitori de semeni şi de bun simţ.

Florian Tincu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here