Finalizarea proiectului ”Educaţie pentru sănătate” a prilejuit Asociaţiei ”Viaţă şi Speranţă 2003” organizarea unei conferinţe de presă, în cadrul căreia au fost făcute publice date privind persoanele infectate HIV din judeţul Giurgiu. Astfel, potrivit acestor date, în primul trimestru al anului 2010, existau, în evidenţa DSP Giurgiu, 177 de persoane rămase în evidenţă HIV, au fost înregistrate 4 cazuri noi de SIDA, 101 bolnavi SIDA au rămas în evidenţă, în timp ce 2 pacienţi cu această groaznică boală au decedat. O veste bună este legată de tratamentul acestor persoane; astfel, dacă în majoritatea judeţelor ţării sunt probleme grave, în unele locuri tratamentul antiretroviral fiind întrerupt din luna septembrie a anului trecut, din cauza lipsei fondurilor, la Giurgiu aceste tratamente nu au fost întrerupte niciun moment. ”Totul se datorează managementului foarte bun al doctoriţei Rodica Ţaga, şefa Clinicii de Zi şi faptului că s-au asigurat permanent fondurile necesare de către Casa de Asigurări de Sănătate.

Acum, însă, deocamdată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a trimis fondurile către CAS Giurgiu; totuşi, avem, în continuare, medicamentele necesare tratamentelor, tot datorită acestui management foarte bun, doctoriţa Ţaga reuşind să convingă furnizorii să asigure medicamentele chiar şi pe datorie. Aceste tratamente sunt extrem de costisitoare, în general, pentru o singură persoană seropozitivă fiind necesari circa 500 de Euro lunar; există, însă, şi tratamente care ajung la 1.500 – 2.000 de Euro lunar, în funcţie de stadiul în care se află bolnavul. Din fericire, chiar şi aceste condiţii, am avut tot ceea ce este necesar în Clinica de Zi, astfel că aceşti bolnavi nu au întrerupt nici măcar o doză din tratament”, a precizat preşedinta Asociaţiei ”Viaţă şi Speranţă 2003”, Marinela Mola.

Prezentă la această întâlnire, doctoriţa Rodica Ţaga a ţinut să precizeze că pentru medicamentele celor 158 de pacienţi aflaţi în tratament la Spitalul Singureni sunt necesari, lunar, peste 3,3 miliarde de lei vechi, iar faptul că au existat fondurile necesare se datorează Casei de Asigurări de Sănătate, care a asigurat, permanent, bani pentru aceşti bolnavi. ”Practic, suntem singurul judeţ din ţară unde s-a reuşit continuarea permanentă a tratamentelor. Nu ştim, însă, ce va fi de acum încolo, pentru că, până la această dată (n.r. 14 mai), CNAS nu a trimis banii necesari pentru luna viitoare şi, până acum, ar fi trebuit să facem deja comenzile…”, a declarat şefa Clinicii de Zi, dr. Rodica Ţaga. Aceasta a mai precizat că cea mai mare parte a pacienţilor trataţi la Singureni au peste 18 ani (cel mai vârstnic pacient având 56 de ani, iar cel mai tânăr, 14 ani). De remarcat că la Clinica de Zi sunt înregistrate 16 naşteri, copiii provenind din părinţi seropozitivi; toţi cei 16 nou-născuţi sunt sănătoşi.

Cristina MOISE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.