Conform datelor din Raportul anual de analiză şi prognoză şi al Erorilor politice din 2014, realizat de Expert Forum, în topul migraţiei politice din România conduc detaşate Neamţ şi Giurgiu!

Specialiştii Expert Forum au prezentat cifrele finale ale migraţiei politice din România: 552 de primari (peste 17%), 4607 de consilieri locali (aproape 14%) şi 184 de consilieri judeţeni (11,5%) au migrat, marele câştigător fiind, după cum ne aşteptam, PSD! În topul migraţiei cel mai sus plasate sunt Neamţ şi Giurgiu, în care acum PSD a dobândit o majoritate zdrobitoare. EFOR a lansat, totodată, şi o hartă a migraţiei (http://expertforum.ro/primari-migratori), în care se poate vedea pe fiecare localitate cine şi cum a migrat. Consecinţele juridice ar trebui să fie destul de clare: consilierii locali şi judeţeni îşi pierd automat mandatele! În ceea ce îi priveşte pe primari, Parlamentul are o marjă de manevra mică, dar în mod normal, conform aceloraşi surse, ar fi ca şi mandatele lor să se anuleze!

Codul electoral, legea partidelor, legea finanţării partidelor, votul în străinătate şi sancţionarea vinovaţilor pentru încălcarea drepturilor alegătorilor la alegerile din 2014 trebuie să constituie priorităţi absolute. Legislaţia electorală trebuie să includă prevederi legate de sistemul informatic de verificare a CNP-urilor în timp real (lucru care putea fi realizat deja, fiind testat încă din 2010), consolidarea drepturilor observatorilor, reformarea sistemului de contestaţii şi instrumente pentru reducerea presiunilor actorilor locali care intervin abuziv în desfăşurarea procesului de vot.

În privinţa fondurilor europene, prognoza EFOR privind absorbţia este mai pesimistă decât a Guvernului. EFOR crede că vom absorbi doar cca 66%, în timp ce Guvernul speră la o absorbţie de 80%. Numai pe transporturi, România a stat degeaba cam 63% din intervalul de nouă ani în care se puteau cheltui banii.

În planul energie, EFOR consideră că ultimii doi ani au însemnat liberalizarea pieţei de energie şi dispariţia contractelor cu ”băieţii deştepţi”. Reglementatorul ANRE a jucat un rol important, susţinând liberalizarea chiar împotriva unor presiuni politice pentru amânare. Cu toate acestea, la ANRE rămân probleme serioase de rezolvat. Este esenţiala instituirea unui climat de integritate — mai ales în urma unui scandal de corupţie implicând chiar un vicepreşedinte ANRE – conform lui Septimius Pârvu, manager proiect, Expert Forum.

Jurnal

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.