03-contaminare-evz-465x390 

Guvernul a aprobat, prin Hotărâre, Strategia Națională și Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România, a căror aplicare are în vedere diminuarea problemelor generate de contaminarea solului și a apelor subterane, precum și a riscurilor provocate de acestea pentru sănătatea umană și pentru mediu, precizează un comunicat de presă remis de către Executiv.

 Conform ziarului BURSA , primul inventar realizat la nivelul anilor 2007-2008 de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului pe teritoriul României a scos la lumină un adevăr pe care giurgiuvenii cu siguranță nu îl știau.  Solul Municipiului este toxic.  Au fost identificate astfel  1.393 de situri contaminate/potențial contaminate. Acestea reprezintă zone în care s-au desfășurat în principal activități din industria minieră și metalurgică, unde procesarea și depozitarea deșeurilor s-a făcut fără măsuri preventive, iar impactul cel mai mare asupra mediului provine de la iazurile de decantare și de la haldele de steril, precum și de la instalațiile de prelucrare. De asemenea, industria chimică, prin ansamblul de combinate chimice, petrochimice și fabrici de medicamente, abandonate sau desfășurând încă activități, a constituit un alt sector economic cu impact asupra mediului. 

Inventarul național al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului a fost actualizat în luna noiembrie 2013, iar pe baza datelor obținute de la autoritățile publice locale s-a constatat un total de 1183 de situri potențial contaminate, județele cu cele mai multe astfel de situri fiind Giurgiu (223), Argeș (111) și Maramureș (109). Numărul de situri contaminate a înregistrat un total de 210, cele mai afectate județe fiind Hunedoara și Caraș-Severin.  Iată cum coșmarul fostului combinat Chimic din Giurgiu revine în actualitate. 

     După cum ne spunea chiar Toma Petcu, președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului,   Obiectivul general al strategiei este acela de a proteja sănătatea umană și mediul înconjurător în egală măsură. Obiectivele specifice de mediu au în vedere reducerea suprafeței ocupate de siturile contaminate, precum și îmbunătățirea calității factorilor de mediu.

(T. Florian)