Opt convoaie ale Forței Întrunite de Reacție Foarte Rapidă, care vor participa la exercițiul NOBLE JUMP 2017 au sosit în România astăzi, 1 iunie, începând cu ora 9,15 prin punctul de frontieră Giurgiu, dinspre Bulgaria.

Convoaiele militare au ajuns în România după debarcarea în portul Alexandroupolis din Grecia, și după ce au traversat Bulgaria. Acestea sunt compuse din trei sute de militari, cu peste 150 de vehicule de luptă și transportoare de trupe, ce mai apoi se vor deplasa către Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica” din Cincu, județul Brașov.

NOBLE JUMP 2017 este cel mai mare exercițiu NATO din acest an, și se va derula pe parcursul întregii luni iunie. Scopul acestuia este să demonstreze că forțele NATO sunt capabile să fie dislocate, în potențiale zone de criză, în cel mai scurt timp de la notificare, și va testa, totodată, capacitățile operaționale ale elementelor terestre așe Forței Întrunite.

Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli a condus procesul de planificare al exercițiului, care se desfășoară pe teritoriul Bulgariei, Greciei și României, La acest exercițiu participă 11 state membre NATO (Albania, Bulgaria, Grecia, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Spania și SUA); din cei aproximativ cinci mii de militari implicați în exercițiu, în jur de două mii reprezintă elementul terestru al VJTF care vor executa dislocarea utilizând, în total, aproximativ cinci sute de mijloace terestre.