Scriam cu câteva luni bune în urmă că lucrările Colegiului Ion Maiorescu ”au fost compromise din cauza unor orgolii politice şi suspiciuni nefundamentate”, aluzie la faptul că „onor” conducerea liceului a decis unilateral şi nejustificat rezilierea acestui  proiect de reabilitare, dintr-o toană politică a conducerii PSD Giurgiu. Un partid care deşi ne  tot abureşte cu sloganul populist “aproape de oameni”,  a fost încă de la început împotriva acestui proiect de reconstrucţie, pesediştii refuzând – după cum ne declarau unii dintre membrii fundaţiei ”Pro Maiorescu” – orice ajutor logistic sau material, ba chiar ironizând, cu fiecare ocazie, demersurile acestora. Iar asta pe fondul zvonului  că Nicolae Bădălău, liderul social democraţilor giurgiuveni, ar fi  considerat  acest proiect o “vacă de muls”, profitabilă, pentru grupul de interese Lucian Iliescu – Marin Anton. De unde această bănuială şi cu ce scop a fost ea sugerată? Cert este un singur lucru. După plecarea CONSIG-ului de pe şantierul aflat în lucru, situaţia s-a deteriorat, de la o zi la alta. Fără pază, fără un adăpost care să protejeze cele 6 clase de curs deja finalizate, gesturile caritable ale  concetăţenilor noştri, eforturile de mai bine de 3 ani ale Asociaţiei ”Pro Maiorescu”, sunt pe cale de a se dovedi zadarnice. Preşedintele Asociaţiei, prof. Ion Dincă, declara indignat că liceul pe care l-a slujit timp de mai multe decenii, s-a mai aflat în două momente grele ale existenţei sale: În data de 6 aprilie 1944, imediat  după bombardamentul oraşului, şi la 4 martie 1977, când clădirea a fost puternic afectată de cutremur. Profesorul Dincă sublinia însă faptul că de fiecare dată autorităţile s-au mobilizat şi doar în câteva luni au refăcut stricăciunile pentru ca elevii să poată continua procesul educativ început aici. Din păcate, de această dată, lucrurile par a fi împietrit în proiect.  Deşi la un moment dat membrii Asoiaţiei nu mai sperau să mai găsească o a doua societate de construcţii care să accepte propunerea nebunească de a lucra astăzi, urmând să-şi ia banii pentru finalizarea lucrărilor, abia  peste 2-3 ani, iată că s-a găsit una, „graţie primarului Nicolae Barbu”, după cum declara profesorul Ion Dincă.

Din păcate procedura de licitaţie a fost la scurt timp contestată de un anume Vasile Turcu, cunoscut nu prin marile sale merite pe tărâmul construcţiilor edilitare ci din sportul cu balonul rotund, fiind unul din acţionarii echipei de fotbal Dinamo. În acest moment, conform legii, se aşteaptă încheierea termenului post licitaţie, pentru reluarea procedurii.

Profesorul Dincă a redactat chiar alături de ceilalţi colegi de Asociaţie, o scrisoare deschisă către primul ministru al României, publicată de media giurgiuveană, în care solicita un ajutor de urgenţă în valoare de 3.500.000 lei, necesar pentru finalizarea lucrărilor. În stilul nostru românesc, reprezentanţii Guvernului au răspuns acestei petiţii, aruncând pisica în curtea Instituţiei Prefectului de Giurgiu, cerând acestuia să analizeze situaţia şi să ia măsurile ce se impun.

Secretarul Asociaţiei ”Pro Maiorescu”, prof. Mugurel Burcescu, observa că  de când la conducerea Inspectoratului Şcolar, a fost  numit Petre Petre, sistemul de învăţământ al judeţului Giurgiu a devenit un fel de pelerină pentru vreme rea la îndemâna celor dornici de ilegalităţi, şi că în afara rezultatelor  catastrofale pe care le înregistrează unităţile şcolare din judeţ, această instituţie nu a avut  nicio iniţiativă constructivă. Profesorul Burcescu sublinia şi faptul că inspectorul general Petre Petre nu a întreprins niciun demers în ceea ce priveşte proiectul  de reconstrucţie al Colegiului şi că pe acesta nu l-a interesat decât  satisfacrea clientelei politice prin  numirea unor profesori pe funcţii de directori de unităţi şcolare, în tot judeţul,  fiind principalul  vinovat al scandalului creat anul acesta cu ocazia acordării frauduloase a gradaţiilor de merit.  Mugurel Burcescu mai  declara că în zilele următoare membrii Asociaţiei ”Pro Maiorescu” se vor întâlni la o serie de discuţii pe marginea subiectului  legat de soarta viitoare a lucrărilor de reconstrucţie a Colegiului, şi că ele ar putea fi încheiate printr-o mişcare de protest ce s-ar putea desfăşura în jurul datei de 4 noiembrie,  la care vor participa alături de profesorii Colegiului, elevii şi  părinţii acestora cât şi orice alt  cetăţean ce se simte legat de cauza participanţilor la această grevă. Profesorul Burcescu  preciza totodată că acest mijloc este singurul rămas la dispoziţie pentru a atrage atenţia parlamentarilor giurgiuveni, reprezentanţilor Guvernului în teritoriu,  Ministerului de Finanţe asupra acestui proiect vital pentru municipiul nostru. Cei doi profesori, amintiţi mai sus, solicitau în acelaşi timp autorităţilor locale, Primăriei Giurgiu (care a luat în administrare această lucrare), să ia măsuri de protejare a lucrărilor finalizate până acum, pentru ca intemperiile ce vor urma să nu pună în pericol lucrările realizate de constructori până în acest moment.

T. Florian