În municipiul Giurgiu, pe strada Mircea Cel Bătrân din centrul municipiului, pe zona până nu de mult, pietonală, există o clădire monument istoric, în care au funcţionat de-a lungul timpului mai multe instituţii de învăţământ : Liceul Agricol, Liceul Naval, Liceul de Chimie, iar în ultima ei perioadă, clădirea  a funcţionat ca Institut de Proiectare Judeţean.

De aproximativ 10 ani această clădire a devenit proprietatea unui offshore care nu i-a mai  dat însă nicio utilitate. Datorită acestui lucru clădirea a intrat într-o avansată stare de degradare fizică, interiorul acesteia transformându-se într-un loc de depozitarea a gunoiului și veceu pentru oamenii străzii. Zilele trecute o echipă de la salubritate a făcut curăţenie în interiorul clădirii, iar marţi 16 septembrie i-am surprins pe primarul oraşului, Nicolae Barbu, și pe directorul SC Servicii Locale Giurgiu SA , Sevastian Ionel care urmăreau cum o echipă de muncitori de la societatea mai sus amintită,  izolau ferestrele clădirii,  cu panouri de lemn. Am profitat de prezenţa  celor doi pentru a afla ce se va întâmpla cu această clădire.

Despre  subiect, primarul Nicolae Barbu  a spus: “ Cei care au avut inițiativa pentru igienizarea acestei clădiri au fost membri din consiliului local al seniorilor,  de asemenea tot dumnealor ne-au solicitat  concursul conservarea clădirii ca prin aceste măsuri să reuşim să schimbăm aspectul urât pe care-l dădea această clădire aleii pietonale. Această clădire nu este proprietatea primăriei, este monument istoric, ea este proprietatea unui off shour despre care până în acest moment nu deţinem informaţii pentru ai putea contacta, am înţeles că totuşi impozitul este plătit direct în contul Administraţiei Locale la Direcţia de Impozite şi Taxe. Consiliul Local al Seniorilor  a solicitat sprijin primăriei, sprijin căruia noi i-am dat curs după ce s-a făcut curăţenie, acum după cum vedeţi se vor asigura toate gurile de acces cu panouri de lemn, urmând ca exteriorul să fie protejat cu un meş care va reda exact faţada istorică a clădirii. Aştept cu nerăbdare hotărârea de guvern privind modificarea codului fiscal, pentru că atunci vom avea pârghiile necesare să-i forţăm pe aceşti proprietari să-şi întreţină, să-şi aranjeze faţadele şi să aibă grijă de proprietăţile lor, atât teren liber în intravilan cât şi construcţii lăsate în paragină cum este această clădire. Este vorba de aplicarea unui coeficient de 500% sau de cinci ori valoarea impozitului pentru terenurile şi construcţiile care sunt lăsate în paragină. Această lege, ce va intra în vigoare , sperăm de anul viitor, la acel moment zicem noi că avem pârghia necesară să-l forţăm pe proprietar să-şi ia măsurile necesare pentru amenajarea şi întreţinerea proprietăţii – a mai spus, în încheiere, primarul Nicolae Barbu. (I.C.MANDU)