mihai-tanjala-extradat-cayman-351328Fostul deputat PDSR, Mihai Tânjală, condamnat pentru corupţie în România şi dat în urmărire internaţională prin Interpol, ar putea fi extrădat marţi din Insulele Cayman, unde a fost arestat în octombrie, relatează presa locală, citată de Mediafax. Fostul politician şi fondator al fostei unităţi de informaţii a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta „Doi şi-un sfert”) fusese  condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare pentru corupţie, dar a fugit din ţară.

Autorităţile din Cayman au primit o cerere oficială din partea României pentru extrădarea lui Mihai Tânjală, care a fost arestat în octombrie, potrivit publicaţiei Cayman Compass.

Tânjală a stat câteva săptămâni fără a fi detectat în Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, şi abia când a vrut să plece în Jamaica a atras atenţia autorităţilor. Atunci, a depus o cerere de azil politic care a fost respinsă, a contestat decizia de respingere, iar în fața magistraților a pretins că este condamnat politic și că se teme pentru viața sa în cazul în care ar fi extrădat în România.

Instanța s-ar putea pronunța marţi, 29 decembrie.

Mihai Tânjală are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti din 16 decembrie 2011. În 12 mai 2011, Judecătoria Giurgiu îl achitase pe Mihai Tânjală pentru fapta de care a fost acuzat de către procurorii Parchetului instanţei supreme. Prin aceeaşi decizie, instanţa l-a obligat pe Mihai Tânjală să plătească societăţii ICMUG SA, prin lichidator judiciar, suma de 3.982.699 de lei, reprezentând prejudiciul ce a fost creat societăţii prin vânzarea imobilelor la o valoare diminuată faţă de valoarea economică reală a acestora. Instanţa a menţinut sechestrul asigurator pus de procurori pe bunurile lui Mihai Tânjală. În recurs, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia procurorilor, l-a condamnat pe Tânjală la cinci ani de închisoare şi a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei Judecătoriei Giurgiu.

Conform procurorilor, în cursul anului 2004, Mihai Tânjală, în calitate de administrator al SC ICMUG SA Giurgiu (fosta întreprindere de construcţii şi utilaje grele Giurgiu), a dispus ca două active din patrimoniul societăţii, o clădire administrativă şi un ansamblu de blocuri în construcţie, inclusiv terenul aferent, să fie înstrăinate la valori diminuate faţă de valorile comerciale reale. Activele au fost dobândite la preţuri modice de firme controlate de Tânjală şi membrii familiei sale, pentru ca ulterior să fie revândute la preţurile de piaţă. În acest mod, Tânjală a obţinut peste 500.000 de euro, calculaţi la cursul mediu al anului 2004.

Potrivit presei, Mihai Tânjală a fugit din ţară chiar în ziua în care a fost condamnat şi a stat în SUA din 2011 până în acest an, când a plecat în Insulele Cayman, unde a cerut azil politic.

Pe de altă parte, în 29 mai 2015, Mihai Tânjală a cerut revizuirea condamnării primite, solicitarea fiind respinsă de Judecătoria Giurgiu ca inadmisibilă, în 19 octombrie.