Joi la ora prânzului membrii fondatori ai Asociaţiei ”Pro Maiorescu” s-au întâlnit cu reprezentanţii mass media locale cu intenţia de a da citire unei scrisori deschise pe care aceştia o vor adresa primului ministru al României, Victor Ponta, solicitând un sprijin material cu care s-ar putea finaliza lucrările de refacere şi consolidare a vechii construcţii a Colegiului Ion Maiorescu. În mod paradoxal conducerea Colegiului Maiorescu, respectiv directoarea acestuia, prof. Mirela Delea, nu numai că nu a solicitat niciodată, de la numirea sa în funcţia de director, sprijin material din partea autorităţilor locale sau vreunei instituţii, ci a ”înmormântat” şansa acestui edificiu educaţional, de a fi terminat mai repede, nemaiprelungind contractul cu societatea ce realiza lucrările, SC Consig SA Giurgiu.

Membrii Asociaţiei ne declarau că deşi este directoarea Colegiului şi că ar fi trebuit să fie prima persoană interesată de refacerea acestei clădiri, Mirela Delea nu a răspuns niciodată solicitării de a participa la şedinţele Asociaţiei ”Pro Maiorescu” al cărei preşedinte este venerabilul profesor pensionar, Ion Dincă, care a ocupat, el însuşi, mulţi ani postul de director al acestui liceu.

Aşa cum scriam într-un număr anterior conform butadei  ”nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”,  Societatea CONSIG s-a văzut la începutul acestui an  scoasă din joc tocmai de către conducerea Colegiului ”Ion Maiorescu”, adică de acei oameni de la care se aşteptau mai puţin. Deşi Asociaţia a continuat să adune de-a lungul anilor în jurul ei oameni dispuşi să sprijine realizarea acestui nobil proiect, noua conducere a Colegiului nu a contenit să-i suspicioneze pe membrii Comitetului director al Asociaţiei, acuzându-i chiar şi de legături oneroase cu firma executantă.    Mulţi se întreabă acum dacă nu cumva  lucrările de consolidare ar fi fost deja în curs de finalizare  dacă la cârma liceului ar fi rămas profesorul Ion  Baiarac.

Se pare însă că acest om  nu i-a fost  pe plac lui Nicolae Bădălău, liderul PSD Giurgiu,  care a avut cu totul alte opţiuni pentru ocuparea posturilor de conducere ale Colegiului Maiorescu. Opţiuni care iată, astăzi, au ajuns în postura de fi demise din motive de incompetenţă. Şi iată cum eforturile  Asociaţiei ”Pro Maiorescu”, ce au durat  mai bine de 3 ani, cât şi sprijinul necondiţionat acordat de către concetăţenii noştri, mulţi dintre ei, foşti elevi ai Colegiului, s-au dovedit însă insuficiente pentru finalizarea lucrărilor, deşi ataşamentul faţă de această dorinţă de salvare a liceului s-a manifestat în toţi aceşti ani pretutindeni unde trăiesc giurgiuveni. Disperaţi de ignoranţa conducerii liceului şi de perspectiva nefinalizării, prea curând,  a proiectului fondatorii Asociaţiei au ajuns la acest gest disperat, acela al unei  scrisori deschise adresată primului ministru al României, scrisoare pe care v-o redăm integral în rândurile de mai jos.

Domnului prim-ministru al Guvernului României

Scrisoare deschisă

Domnule prim-ministru

Colegiul Naţional Ion Maiorescu din Giurgiu este o unitate de elită a învăţământului atât giurgiuvean cât şi naţional, care se confruntă de ani întregi cu o problemă extrem de gravă legată de spaţiul în care îşi desfaşoară activitatea. Colegiul Naţional Ion Maiorescu are o vechime respectabilă, fiind fondat în 1869, ceea ce înseamnă o existenţă de 144 de ani. În tot acest timp s-a format în această instituţie o tradiţie intelectuală care i-a adus recunoaşterea nu doar pe plan local, unde este instituţia fanion a învăţământului liceal cât şi pe plan naţional, unde valoarea elevilor noştri este recunoscută. De-a lungul timpului, din această instituţie au plecat oameni de mare valoare, elevii noştri au avut rezultate de excepţie la olimpiade şi alte concursuri naţionale, şi chiar la concursuri internaţionale precum fizica şi chimie. In general putem afirma cu toată responsabilitatea că, de zeci de ani, învăţământul liceal giurgiuvean străluceşte prin rezultatele elevilor acestui Colegiu. în aceste condiţii, socotim de datoria noastră să vă aducem la cunoştinţă situaţia extrem de gravă în care se regăseşte vechea clădire, ea însăşi monument de arhitectură, din patrimoniul naţional.

Astfel, de peste 6 ani, această clădire se află, practic, în stadiul de ruină, fiind complet evacuată pe motivul realizării unor complexe lucrări de reabilitare şi consolidare, lucrări ce necesită un volum uriaş de muncă şi o investiţie considerabilă.

Deşi în toţi aceşti ani am sperat că vor putea fi identificate fondurile necesare pentru finalizarea lucrării, deşi am avut promisiuni de la toate instituţiile în măsura să se ocupe de acest lucru, ne aflăm astăzi în anul 2013 în situaţia extrem de dificilă de a obliga elevi şi profesori să se înghesuie în câteva săli ale internatului, săli a căror suprafaţă nu depăşeşte 30 mp. Condiţiile fiind absolut improprii actului educaţional, nefiind întrunite cele mai elementare condiţii pentru desfăşurarea procesului de învăţământ.

Deşi a existat şi există multă disponibilitate din partea autorităţilor locale şi judeţene (Primărie, Consiliul judeţean etc.), niciodată acestea nu vor putea din resurse proprii, să finanţeze lucrările de consolidare.

În aprilie 2011 s-a înfiinţat „ Asociaţia Pro Maiorescu ”, al cărui scop declarat a fost strângerea de fonduri pentru continuarea lucrărilor. în noiembrie 2011, cu sprijinul Asociaţiei s-a reuşit darea în folosinţă a şase săli de clasă, la standarde calitative deosebite. Aceste şase săli de clasă nu reprezintă însă, ca suprafaţă decât cel mult un sfert din clădire, iar în acest moment lucrările stagnează din nou, de mai bine de şase luni, deoarece nu se mai pot îndeplini, sub nici-o formă, surse de finanţare.

În aceste condiţii şi în contextul preocupării pe care Guvernul României o manifestă pentru calitatea nivelului educaţional, vă solicităm cu respect şi consideraţie un ajutor de urgenţă în valoare de 3.500.000 RON, atât cât este necesar pentru finalizarea lucrărilor.

În numele asociaţiei „Pro Maiorescu”, ne exprimăm speranţa că veţi ajuta Colegiul Naţional „Ion Maiorescu” să depăşească această situaţie critică şi că demersurile noaste nu vor rămâne fără ecou.

Cu mult respect şi consideraţie

Preşedinte „ASOCIAŢIA PRO MAIORESCU”

Profesor Ion Dincă

JGR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!