Ordonanţa de urgenţă în baza căreia firmele vor fi obligate să utilizeze case de marcat dotate cu jurnal electronic şi conectate la o bază de date a ANAF, anunţată la începutul lunii, a fost aprobată, zilele trecute  de Guvern, în acelaşi timp fiind amânată o decizie privind introducerea loteriei fiscale. Astfel se va trece la  autorizarea caselor de marcat electronice pe grupe de contribuabili şi introducerea în sarcina utilizatorilor a obligaţiei de a asigura conectarea – la distanţă – a aparatelor de marcat electronice, fiscale, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF.

Așa cum scria, deunăzi, și publicația noastră, la începutul lunii decembrie, Ministerul Finanţelor a anunţat că firmele nu îşi vor mai putea dota casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hârtie pentru păstrarea istoricului de tranzacţii, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autorităţii fiscale, fiind însă păstrată rola de hârtie pe care va fi tipărit bonul fiscal pentru cumpărători.

Calendarul prezentat atunci stabilea perioade tranzitorii pentru dotarea cu astfel de case de marcat, respectiv 180 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru firmele care au calitatea de mari contribuabili, 210 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru contribuabilii mijlocii şi 390 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru micii contribuabili. Ministerul arăta că avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic îl aduce comercianţilor este eliminarea costurilor cu achiziţia rolelor de hârtie (economia medie/an/aparat în exploatare ≈ 150 euro) şi spaţiile de depozitare a acestora, pentru o perioadă de 2 ani.

Cel mai mare importator şi distribuitor de case de marcat din România, a declarat agenţiei MEDIAFAX că proprietarii de magazine vor avea costuri mari odată cu trecerea la casele de marcat dotate cu jurnal electronic, dacă datele se vor transmite la ANAF în timp real, modulul de comunicaţie GPRS dublând costul unei case de marcat, la aproape 300 de euro.

 

1 COMENTARIU

  1. Frectii! De ce nu trimite ANAF niste agenti deghizate in com. Putineiu, in sat Hodivoaia si in sat Vieru ca sa vada cate bonuri se dau la magazine? Dupa care sa-i ia la bani marunti deoarece astia vand marfa fara a detine acte pentru ea. Se duc pe la Kaufland si pe la Penny cumpara de acolo ce gasesc „la oferta” si o vand pe aici fara acte, fara bonuri, fara nimic.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.