În ultimii ani, din păcate foarte puţini dintre noi mai au “disponibilitatea” să îşi ajute semenii aflaţi în situaţii disperate. În timp ce autorităţile preferă să ridice din umeri şi să “servească” argumentul suprem, criza, unul dintre ultimele bastioane în lupta cu sărăcia şi nefericirea continuă să joace rolul “bunului samaritean”.

Crucea Roşie Română (căci despre ea este vorba) a demarat în urmă cu trei luni programul “Banca de alimente – hrăneşte un vis, o lume fără foame” al cărui scop a fost acela de a veni în sprijinul celor care din cauza veniturilor mici (sau inexistente) întâmpină greutăţi în procurarea hranei.

“Este vorba de un program care are loc an de an, îndeosebi de Paşti şi de Crăciun, prin care Crucea Roşie împreună cu partenerii săi formează şi administrează un depozit de alimente neperisabile cu care să vină în sprijinul populaţiei sărace” ne-a declarat Marian Măcelaru directorul filialei Giurgiu a Crucii Roşii.

TINERII GIURGIUVENI VIN ÎN AJUTORUL SEMENILOR

Odată cu sărbătorile de iarnă, majoritatea voluntarilor Crucii Roşii din Giurgiu (elevi şi studenţi) intră în vacanţă, devenind mult mai activi în cadrul organizaţiei.

“În urmă cu câteva zile, după ce ne-am adunat cu toţii, le-am propus tinerilor să identifice un număr de 20 de persoane care au nevoie de sprijinul nostru. Dacă de obicei persoanele instituţionalizate sunt monitorizate şi ajutate, am zis ca de această dată să ne îndreptăm atenţia către persoanele neinstituţionalizate” a mai spus Marian Măcelaru.

Conform precizărilor directorului Crucii Roşii Giurgiu, după ce persoanele au fost identificate, s-a stabilit ca miercuri, 23 decembrie acestea să fie vizitate acasă, urmând a le fi înmânate o serie de pachete pregătite din timp.

“Pachetele au fost primite de la depozitul central. Din păcate niciunul dintre retaileri din Giurgiu nu au dat curs solicitărilor noastre. Sperăm ca odată cu venirea în municipiul nostru a celor de la Kaufland lucrurile să se schimbe în bine” a declarat Marian Măcelaru, care a dezvăluit şi conţinutul unei pungi a “Băncii de alimente”: câte un kilogram de ulei, făină, zahăr, orez, 3 pachete de paste făinoase precum şi conserve de carne, peşte şi mazăre.

LACRIMI ŞI SPERANŢĂ

La data (23 decembrie) şi ora (10.00) stabilite, unsprezece voluntari ai Crucii Roşii Giurgiu au început să bată drumurile înzăpezite şi să readucă speranţa pe buzele celor năpăstuiţi de soartă: Marian Măcelaru, Valentina Filip, Andreea Cohn, Mariana Mitran, Mihaela Ciobanu, Marian Cinieru, Dragoş Neaţu, Diana Neaţu, Andreea Vârâci, Adrian Cojocaru şi Nicuşor Stoica (ultimii doi fiind jandarmi în cadrul IJJ Giurgiu).

“Chiar dacă am zis că vom înmâna numai 20 de pachete, realitatea ne-a determinat să suplimentăm acest număr până la 35. Am ajuns pe unele străzi în care sărăcia se simţea la tot pasul. Nu puteam să dăm un pachet unei singure persoane, iar celelalte să se uite” a explicat Marian Măcelaru.

Acesta a continuat: “Nu am întâmpinat greutăţi; toţi ne-au primit cum au putut mai bine. Aveau lacrimi în ochi şi se bucurau că cineva s-a gândit şi la ei în această perioadă. Am insistat să cunosc o familie de bătrâni despre care unul dintre copii îmi spusese că în ciuda situaţiei precare au refuzat să primească ajutor pentru că, poate, există alte persoane cu o situaţie mult mai grea.

Bogdan VLADU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here