Şcoala din satul Frasinu a găzduit, vineri, 5 martie, cea dsc05133de-a opta ediţie a Festivalului Şezătoarea, organizat în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Păstrarea şi Conservarea Tradiţiilor Populare. Astfel, femei şi copii au reînviat un obicei străvechi care se păstrează şi astăzi printre bătrânii satului vlăşcean: torsul şi răsucitul ghemelor de lână. Ne amintim cu toţii de serile de iarnă când, copii fiind, asistam nestingheriţi la adunările celor bătrâni care lucrau în grup la casa câte unui gospodar pentru a face ca serile de iarnă lungi şi friguroase să treacă mai repede.

Într-un decor frumos amenajat, cu mese, prosoape şi ştergare tradiţionale de artizanat, carpete şi velinţe, bătrânele satului au vorbit despre obiceiurile Lăsatului de sec, când finii merg la naşi cu plocon, despre felul cum se prepară mucenicii, fiind readus în discuţie şi un obicei al tinerilor din sat care se strâng în seara de Lăsatul secului pe un deal, aprind un foc mare care are semnificaţia alungării iernii şi a tuturor relelor, şi încep apoi să strige numele fetelor gata de măritat, găsindu-le acestora totodată şi diferite calităţi sau defecte care le fac mai puţin plăcute în ochii viitorilor miri.

Alături de obiecte folosite în gospodărie, precum străchini şi căni de lut, linguri de lemn, au fost folosite la torsul şi împletitul lânii şi obiectele specifice acestei activităţi: ciric, vârtelniţă, dărac de lână. Participanţii îmbrâcăţi în costum tradiţional s-au delectat cu sărmăluţe şi plăcinte de post, mucenici preparaţi cu zeamă în care s-au adăugat nucă tăiată mărunt, scorţişoară, zahăr şi paste de post. Atmosfera a fost întreţinută de copii, care au curăţat porumb şi au spus ghicitori, au recitat poezii dedicate mamei şi au cântat cântece populare. „În cadrul acestei adunări, am transpus o seară autentică de iarnă, când voia bună domnea în casa celui care organiza o astfel de activitate. E adevărat că în zilele noastre, astfel de activităţi se întâlnesc mai rar, dar încercăm să le păstrăm şi să le aducem în actualitate de fiecare dată când ni se oferă ocazia”, ne-a declarat Ana Podeanu, directorul Căminului Cultural Băneasa. La eveniment au participat şi reprezentanţii CJPCTP, doamnele Carmen Peţanca, Mihaela Ţiţeica şi Lucica Damian.

Codruţa VITAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here