Anul acesta s-au împlinit trei decenii de existenţă a Festivalului “Pe marginea Dunării”, festival de marcă pentru comunitatea giurgiuveană, binecunoscut şi apreciat la nivel naţional. În acest an aniversar, Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Consiliul Local, prin Centrul Cultural “Ion Vinea”, au organizat ediţia cu numărul XXVI, ediţie găzduită de frumoasa sala a Ateneului Nicolae Bălănescu. În seara de 22 octombrie, spectatorii au avut ocazia să urmărească evoluţia în concurs a participanţilor la acest festival, iar a doua zi, gala laureaţilor. Juriul ediţiei de anul acesta a fost prezidat de prof. Aurel Mustăţea, iar din componenţa juriului au mai făcut parte Dumitru Gavrilă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasilica Ene, realizator Radio Antena Satelor, Virgil Peţanca, directorul Centrului Cultural “Ion Vinea”, Elena Toaderu, şeful Direcţiei de Învăţământ, Cultură şi Sport din cadrul Primăriei Giurgiu, precum şi cunoscuţii interpreţi de muzică populară Ion Drăgan şi Georgel Nucă. La ediţia din acest an au participat 25 de concurenţi din întreaga ţară, judeţele reprezentate fiind Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Satu-Mare şi Teleorman. Evenimentul a fost nu doar o sărbătoare a cântecului românesc, ci şi o paradă a portului popular. Remarcabil este faptul că majoritatea concurenţilor prezenţi au fost tineri ce au moştenit talentul şi dragostea pentru cântecul popular de la părinţi şi bunici. Toţi concurenţii, atât interpreţii de muzică vocală, cât şi cei de muzică intrumentală, au avut de prezentat două piese, proba de foc constituind-o piesa fără acompaniament. Cu toate că majoritatea participanţilor la Festivalul ”Pe marginea Dunării” nu sunt la prima apariţie pe scena unui concurs de interpretare, emoţiile au fost prezente în spatele scenei, fără a influenţa prestaţia artistică a fiecăruia. Acompaniamenul muzical şi momentele de coregrafie ale festivalului au fost asigurate de Ansamblul Doina Dunării.

Misiunea juriului nu a fost deloc uşoară, şi asta pentru că, după părerea unanimă a membrilor comisiei de jurizare, festivalul a fost unul de înaltă ţinută datorită nivelului ridicat de pregătire a concurenţilor. Marele premiu a fost adjudecat de Gabriel Dumitru din Argeş, iar la o diferenţă de doar câteva sutimi, Ioana Maria Ardelean din Bistriţa-Năsaud a ocupat locul I. Pe locul al II-lea, cu acelaşi punctaj, s-au clasat concurenţii Ana-Maria Oprişan din Mehedinţi, Gabriel Lungu din Olt şi Iulian Urlea din Giurgiu. Cele două concurente din Giurgiu, Camelia Burcea şi Ileana Jacola, au câştigat premiul al III-lea, alături de Florin Pârlan, din Teleorman. Premiul de popularitate a fost atribuit de juriul festivalului Letiţiei Boroi din Ilfov. Faptul ca evoluţia scenică a tuturor concurenţilor a fost una deosebită i-a determinat pe unii membrii ai juriului să sponsorizeze acordarea altor trei premii speciale. Premiul pentru interpretare şi premiul special al juriului, obţinute de Mădălina Barbonie, din Gorj şi Nelu Florin Gociu, din Giurgiu au fost sponsorizate de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Gavrilă, iar premiul special al TVRM, oferit de Georgel Nucă, a fost acordat lui Irinel Popa, din Cluj.

La această ediţie, organizatorii au oferit tuturor concurenţilor diplome de participare şi cel de-al doilea număr al Revistei “Comori Vlăscene”, dedicat în exclusivitate celor 30 de ani de existenţă ai festivalului, iar laureaţilor, diplome şi premii în bani.Trofeul festivalului a fost sponsorizat de Asociaţia Culturală Preduşel. În acest an aniversar, spectatorii au avut ocazia să revadă pe scenă, în cadrul recitalurilor, foşti laureaţi ai festivalului. Astfel, giurgiuvenii George Enache, Doina Cernea, Ion Chiripuci şi îndrăgitul solist Georgel Nucă, au evoluat în prima zi. Sâmbătă, în încheierea Galei laureaţilor, pe scena Ateneului, au urcat Violeta Paraschiv, din Giurgiu, laureata ediţiei 2009, Daniel Preduşel şi Ion Drăgan.

Festivalul ”Pe marginea Dunării”, ediţia a XXVI-a, s-a bucurat de prezenţa unui public numeros care a apreciat evoluţia concurenţilor, răsplătindu-i prin aplauze generoase. Organizatorii au dorit să marcheze împlinirea a trei decenii de existenţă a festivalului în peisajul cultural giurgiuvean, realizând în foaierul ateneului o expoziţie fotografică ce a cuprins zeci de imagini ale ediţiilor precedente.

CJCPCT Giurgiu