Începând de miercuri, 12 noiembrie, Consiliul județean Giurgiu, prin intermediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCTG) a demarat în centrul din comuna Izvoarele manifestările specifice celei de a VI-a ediții a Festivalului județean al Culturii vlășcene. Pe scena Căminului cultural din localitate au evoluat artiști amatori din localitățile Izvoarele și Toporu. Următoarea întâlnire cu publicul va avea loc  sâmbătă, 18 noiembrie, când în centrul zonal din comuna Vedea se vor confrunta artiștii din localitate  cu cei din comuna Malu.  În data de 19 noiembrie, la Stănești, vor evolua artiștii din această comună.

Amănunte mai ample despre întrecerile din cele trei centre vă vom prezenta în ediția noastră print de vineri, 21 noiembrie.  Festivalul Culturii vlăscene, ne declara Carmen Mihaela Pețanca, managerul interimar al CJCPCTG, își propune să descopere, să păstreze și să promoveze tradițiile și valorile culturale din județ. În acest mod se realizează și revitalizarea și valorificarea activității cultural-artistice, având ca obiect prioritar dezvoltarea interesului și gustului pentru artă, dar și descoperirea, afirmarea și stimularea de noi talente interpretative din diferite domenii artistice. La ediția din acest an participă reprezentanți din aproape toate localitățile județului, indiferent de vârstă și de instituția în care își desfășoară activitatea. Festivalul se desfășoară sub forma de spectacole, expoziții și demonstrații practice pe mai multe categorii și în diferite centre zonale. Din fiecare centru de concurs, ne-a mai spus Carmen Pețanca, vor fi selectate cele mai bune colective artistice în vederea organizării pe 29 noiembrie, la Giurgiu, de la orele 11.00 în Sala de spectacole a Muzeului Județean al Poliției de Frontieră, a unui spectacol maraton dedicat Zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României.

Disciplinele în care se vor întrece participanții cuprind: Arte muzicale (muzică populară – soliști, rapsozi, ansambluri), Muzică ușoară, Muzică folk, Muzică de factură cultă, Muzică bisericească; Arte coregrafice (dans popular, dans modern și sportiv, jocuri muzicale); Arte plastice (pictură, scluptură, modelaj); Artă fotografică, film, meșteșuguri populare; Arte literare (teatru, recitare, montaj literar, creație literară și culegere de folclor literar) și Arte culinare tradiționale.

Agenda Festivalului Culturii vlășcene din acest an mai cuprinde și desfășurarea unor întreceri și în alte centre zonale, după cum urmează: 20 noiembrie la Bulbucata, unde vor evolua și artiștii din Iepurești; tot pe 20 noiembrie la Ghimpați; pe 21 noiembrie la Oinacu (participă și artiștii din Gostinu și Frătești), pe 24 noiembrie la Stoenești (participă și artiștii din Clejani), pe 25 noiembrie la Comana (participă artiști amatori din: Comana, Mihai Bravu, Vlad Țepeș și Falaștoaca) și pe 26 noiembrie la Băneasa.

N.R. Pe parcursul desfășurării Festivalului județean al Culturii vlăscene publicația ”Jurnal giurgiuvean” vă va prezenta amănunte inedite din fiecare centru zonal. Așadar, pentru a fi la curent cu tot ce este nou în ediția a VI –a a Festivalului, este bine să nu ratați niciun număr al publicației noastre.

(Heliade CĂLIN)               

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here