Fenomenul „afacerilor” din penitenciare pus încă odată în dezbatere publică

Cazul agentului şef  din Penitenciarul Giurgiu care cu câteva zile în urmă a fost prins cu trei telefoane mobile asupra sa, naşte controverse. Imediat după măsurile luate împotriva lui George Căprăruş, de către directorul adj. pază Felix Fabri, sindicatul „Fraternitatea „ din cadrul Direcţiei Penitenciarelor a reacţionat trimiţând la redacţie următorul comunicat:

Sindicatul „Fraternitatea”  Giurgiu

Drept la Replică

Din pacate conducerea Penitenciarului Giurgiu nu rateaza inca o ocazie de a se face si a ne face de ras.

In data de 15.02.2012 , cu surle si trambite, prin gura purtatorului de cuvant, Stanica Florinel, a anuntat presa despre „mare actiune anticoruptie” desfasurata la nivelul Penitenciarului Giurgiu.

Conducerea penitenciarului nu vrea si nu poate sa inteleaga ca astfel de actiuni facute in scopul de a-si atrage capital de imagine aduce un mare deserviciu intregului colectiv, nu numai din Penitenciarul Giurgiu, ci din intregul sistemul penitenciar.

Directorul penitenciarului, comisar sef Razvan Cotofana, prin actiunea sa nu a facut decat sa sifoneze si mai mult o imagine destul de subrezita a functionarilor din penitenciare. Cei drept este regretabil incidentul in care a fost implicat colegul nostru, insa este regretabila si  reactia conducerii penitenciarului  care a luat neinspirata decizie de a externaliza un astfel de eveniment, fara sa astepte ca organele competente sa se pronunte cu privire la vinovatia sau nevinovatia celui in cazua,  decizie care cu siguranta va atrage si mai mult oprobiul public fata de aceasta categorie profesionala.

Pentru o corecta informare a opiniei publice facem precizarea ca  agentul in cauza , angajat al Penitenciarului Giurgiu din anul 2000, a avut un comportament corespunzator pe toata perioada incadrarii, nu a fost sanctionat niciodata si a fost apreciat anual cu calificativul Foarte Bun. Pe timpul audierii in fata organelor de politie a afirmat , asa cum a si declarat la Penitenciarul Giurgiu, ca aceste telefoane ii apartin si nu le avea asupra sa in scopul darii spre folosinta a persoanelor private de libertate.  De asemenea acesta a precizat ca a fost fortat de catre conducerea penitenciarului sa-si dea demisia.

Este deja cunoscuta la nivel de unitate  capacitatea de apreciere obiectiva a directorului penitenciarului, comisar sef Razvan Cotofana, care in doi ani de mandat la Giurgiu si-a trimis peste 20 de colegi la parchete cu o rata de apreciere negativa a situatiei de fapt de peste 98 %. Insa asta e. Nu poate si nu vrea sa inteleaga.

Sindicatul Fraternitatea Giurgiu si-a precizat  si isi precizeaza public pozitia in acest caz in care este implicat un membru de sindicat. Interventia nostra nu este de a sustine si proteja posibili infractori, ci aceea de garantare si asigurare a dreptului la aparare si a prezumtiei de nevinovatie, lucruri straine conducerii penitenciarului, care prin dir. adj.paza, Fabry Felix, face ca aceste drepturi sa nu existe. Din declaratiile date de catre cel in cauza in fata avocatului sindicatului, rezulta ca dir. adj. paza ar fi exercitat acte de presiune asupra sa pentru a-si prezenta demisia, fapt ce s-a si intamplat sub imperiul amenintarilor si emotiilor.

Dir. adj.paza, Felix Fabry a anchetat si perchezitionat pe cel in cauza fara sa aiba acest drept, luand declaratii scrise fara sa-i dea posibilitatea sa fie asistat de un avocat. Mai mult, din afirmatiile agentului, dir.adj.paza,  impreuna cu dir. penitenciarului , au dispus imobilizarea intr-o camera , impotriva propriei vointe , a agentului, iar usa a fost asigurata cu un agent de la grupa de interventie.

Ideile neinspirate ale conducerii penitenciarului au creat o situatie stanjenitoare. Un coleg fortat sa-si pazesca alt coleg ! Nici o prevedere legala nu le da posibilitatea sa actioneze in acest fel.

Intelegem ca actiunile de prevenire si combatere a criminalitatii in mediul penitenciar sunt utile si indispensabile unei astfel de institutii, insa ele trebuie facute de adevaratii profesionisti , cu respectarea prevederilor legale care garanteaza dreptul la aparare si asigura prezumtia de nevinovatie pana la dovedirea contrariului.

Respingem categoric promovarea justitiei  mediatice, pe care conducerea penitenciarului a lansat-o, si  dorim sa asiguram comunitatea locala,  pe acesta cale, ca angajatii Penitenciarului Giurgiu sunt functionari cu probitate morala si pregatire profesionala adecvata desfasurarii activitatilor pentru care sunt incadrati.

Ionut MOGILDEA

Sindicatul Fraternitatea Giurgiu

PS. Legat de acest caz nu putem comenta prea multe până când ancheta care se află în desfăşurare nu se finaliza. Asta nu ne împiedică însă  a observa faptul că nu-l putem culpabiliza pe comisarul şef al penitenciarului, Răzvan Coţofană, doar pentru simplul fapt că tratează cu aceeaşi măsură a obiectivităţii atât cazurile ce-i privesc pe deţinuţi cât şi pe cele în care sunt implicaţi proprii săi subalterni. Agenţii Penitenciarului, chiar dacă sunt angajaţi nu să supravegheze nişte îngeri ci persoane care au săvârşit grave acte antisociale, ei nu pot fi mai presus de Lege, respectiv de regulamentul unei Închisori de Maximă Siguranţă, ca cea de la Giurgiu.  De acord însă cu punctul de vedere al Sindicatului în privinţa drepturilor agentului Căprăruş care nu poate fi tratat ca un delicvent de drept comun, fără a i se acorda mai întâi prezumţia de nevinovăţie. Mai ales în cazul unui flagrant care este clar ca lumina zilei, flagrant de care acest Felix al Penitenciarelor nu pare străin deloc, după modul în care s-a desfăşurat , dar şi pentru simplul fapt că nici n-a mai aşteptat să fie finalizat, grăbindu-se să-şi trateze colegul ca pe slugile lui Bercea Mondialu, intimidându-l cu mascaţii din dotare ca să-i obţină demisia. Deşi regulamentul este foarte concis în astfel de situaţii nu putem să nu observăm că din modul cum a fost tratat George Căprăruş, nu putem înţelege doar că unde-i lege nu-i tocmeală ci mai ales faptul că acesta trebuia demonizat  şi îndepărtat din unitate. Şi asta în ciuda faptului că existau multe alte metode de a fi pedepsit: diminuarea salariului pe o perioadă de timp, mutarea disciplinară, retrogradarea din funcţie ş.a.m.d. Rezultatul obţinut ar putea fi acela că un cetăţean ce-şi întreţinea din salariul de agent, familia cu cei doi copii, va fi nevoit să locuiască în stradă, apartamentul fiind de serviciu, aparţinând penitenciarului. Dar dincolo de aspectul infracţiunii de faţă cel mai îngrijorător lucru, rezultat din acest caz , este că fenomenul „afacerilor „ întreţinute de agenţi,  cu deţinuţii,  ia amploare în cadrul tuturor penitenciarelor din România. Tot mai des salariaţii penitenciarelor se lasă corupţi sau cad pur şi simplu victimă acestor tentaţii menite a le mai aduce un ban în plus. George Căprăruş este un caz care trebuie tratat cu multă atenţie, pentru că ar putea creea un precedent periculos aşa cum s-a întâmplat în sistemul de penitenciare din alte state, unde închisorile sunt evitate, administraţia penitenciarelor căutând cu disperare personal dispus să lucreze într-un astfel de loc.

Redacţia Jurnal giurgiuvean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here