Cine este, dacă este, de vină…?

În ziua de 7 ianuarie, Maria Licuţă, în vârstă de 58 de ani, se prezentase la Unitatea Primire Urgenţă împreună cu fiul ei, acuzând, conform foii de observaţie întocmite de medicul de gardă, Mihaela Mazilescu, tuse, disfagie, vertij cu debut incert, disfonie (răguşeală) cronică acutizată. De la camera de gardă, pacienta a fost trimisă la ORL, la doctoriţa Toma, pentru investigaţii de specialitate. În urma investigaţiilor, local, nu s-a depistat absolut nimic, fiind retrimisă la UPU cu recomandarea de a fi reconsultată de medicul de gardă. Cu toate rezultatele analizelor de la acea vreme, Maria Licuţă a fost trimisă pentru investigaţii de specialitate, la cererea fiului acesteia, la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti, cu toate că medicul de gardă de la UPU a insistat ca trimiterea să fie către Spitalul de Pneumoftiziologie Filaret, din Capitală. Nici la Spitalul Colţea nu a fost depistată cauza disfoniei, astfel că Maria Licuţă a revenit la Giurgiu. A doua zi, pe 8 ianuarie, aceasta s-a prezentat din nou la Camera de Gardă a Spitalului Judeţean Giurgiu, cu aceeaşi simptomatologie din ziua precedentă. Refuzând, din nou, trimiterea către un spital de specialitate din Bucureşti, a acceptat, în cele din urmă, să i se dea o trimitere către un medic specialist bronho-pneumolog, pentru investigaţii. Numai că medicul cu pricina îşi desfăşoară activitatea atât în Giurgiu, cât şi în Bucureşti, la data şi ora la care Maria Licuţ ajunsese la cabinet, aceasta era la Bucureşti. Următorul pas pe care fiul acesteia l-a făcut a fost să meargă la medicul de familie, pentru a obţine o nouă trimitere către Spitalul Colţea, deoarece medicul de gardă de la Spitalul Judeţean Giurgiu refuzase să mai dea un asemenea document. Mai mult, fiul Mariei Licuţă ceruse, în mod expres, să i se pună la dispoziţie o ambulanţă cu medic, pentru a o transporta pe mama sa la Bucureşti.

Ori, acest lucru era imposibil de pus în practică, deoarece femeia era conştientă, toate semnele vitale erau în parametri normali, astfel că o asemenea solicitare a fost considerată „un moft”. Din păcate, în drum spre medicul de familie, Maria Licuţă a decedat. Serviciul de Ambulanţă a fost solicitat să intervină în jurul orelor 15,21, maşina sosind la caz în mai puţin de cinci minute. Persoana găsită era în stop cardio-respirator, astfel că s-au început manevrele de resuscitare. Aceleaşi manevre au continuat şi la Unitatea de Primire Urgenţe, dar fără succes. Maria Licuţă a fost declarată decedată, la scurt timp de la sosirea în UPU. Fiul acesteia, răpus de durere, a început să acuze medicii giurgiuveni de incompetenţă şi de neprofesionalism, pentru a-şi striga nemulţumirea apelând inclusiv la posturile naţionale de televiziune. Ancheta derulată în cadrul spitalului judeţean a început imediat, concluziile fiind certe: nu se pune problema de mal-praxis, deoarece la UPU fusese supusă unui control interdisciplinar (medic ORL-ist, internist şi specialistul Urgenţe). Concluzia comisiei de anchetă a fost susţinută şi de rezultatele autopsiei: anevrism disecant de aortă, aortă ascendentă. Pentru a lămuri termenul medical, ne-am adresat doctorului Paul Marinescu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Giurgiu, care ne spunea:

„Din nefericire, persoana respectivă a avut această problemă încă din naştere. Problema de care spun eu este acel anevrism, pe partea ascendentă a aortei, principalul vas de sânge din organism, din care se ramifică celelalte vase care duc sângele oxigenat către organe. Acel anevrism se putea rupe la orice efort, oricât de mic, şi este foarte greu de diagnosticat. Chiar dacă s-ar fi diagnosticat în seara de 7 ianuarie, tot nu s-ar fi putut face nimic, pentru că o asemenea problemă nu poate fi rezolvată chirurgical în ţară, iar în afară, nu am cunoştinţă să existe clinici care să efectueze asemenea intervenţii chirurgicale. Cu anevrismul de care suferea, pacienta în cauză ar fi putut deceda în orice moment al vieţii sale”, mai preciza Paul Marinescu.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here