646x404

Este 1 mai.    Ora 9.30 dimineața, iar în Vama Giurgiu coada de autoturisme se întinde de la frontiera cu Bulgaria și până la intrarea în satul Remuș, poziționate bară la bară pe cele două benzi de  dus ale șoselei. Majoritatea se îndreaptă către stațiunile litoralului bulgăresc:  Nisipurile de aur, Balcik  și Sunny Beach. De o parte și de alta a șoselei stau agenții de circulație ce încearcă să prevină eventuale ambuteiaje ale traficului. Este o zi călduroasă, cu un soare care promite un sejur plăcut celor înghesuiți ca sardelele în mașini. Trecem de frontiera de acces spre Bulgaria unde polițiștii de frontieră verifică în timp record documentele , întrecându-se în amabilități cu călătorii și urări de timp frumos .

În drum spre Podul Prieteniei, evident cu mașina în viteza întâia , văd alte cadre ale Poliției de frontieră ce se luptă cu soarele care face ca transpirația să li se strecoare pe tâmple,  de sub chipiu. Sunt însă numai zâmbete. Toți își asumă misiunea pentru care stau cocoțați pe dragonul lung, de metal,  ce tocmai a fost plombat pe un sens de trecere. Evident ajunși pe partea bulgară constatăm că șoseaua lor, pe pod  este aproape refăcută  în totalitate. Și  la capitolul ăsta  ”drugarii” se mișcă mai repede ca noi.

Ajungem în frontiera bulgară unde recunosc o parte din stafful Inspectoratului Poliției de Frontieră. Unul dintre cei ce verifică actele călătorilor  este chiar comisarul șef al Inspectoratului, Ion Daniel. Tonusul cadrelor este excelent deși unii au deja  și 14 și 16 ore nedormite. Ne fac cu mâna, ne urează jovial drum bun , mărturisindu-ne că de câteva zile n-au timp decât să mănânce un sandviș și să fugă câte o clipă la veceu. Și nebunia de abia începe…Aerul începe să se încingă și să duhnească a gaze de la eșapament. Mai târziu gustul fumului inhalat se va transforma într-o zgură grețoasă. Asta e! Bine că mai sunt oameni ca ei care să facă munca asta…Să stea și 24 de ore cu o uniformă ce trebuie să arate impecabil. Nici nu vreau să mă gândesc cum vor arăta acești oameni peste o lună când temperaturile vor ajunge spre 40 de grade.

Autoturismele năvălesc valuri, valuri, ducând banii munciți din România peste graniță. Și de ce s-ar întâmpla altfel cât timp la radio se anunță că la Fetești s-au creat  cozi kilometrice la plata autostrăzii , iar la Vama Veche ANAF-ul i-a făcut pe patronii de localuri să dea bir cu fugiții, cu tot cu angajați. Cum să n-o facă, atâta timp cât într-o singură zi  , comercianții au înregistrat pe casele de  marcat cât au declarat tot anul trecut toate unitățile de pe litoral,  pe  un întreg sezon!!!

La Fetești conducătorii auto mai au  puțin și pun de-o răscoală . Au plecat să se plimbe,  nu să locuiască în habitatul mașinii. Gealații premierului Ponta n-au mai avut răbdare și au pus de 1 mai taxe de autostradă. . Bulgarii NU!  Una peste alta scopul acestor rânduri este însă cu totul altul. Cum, nu v-am spus? Este acela de  a-i felicita  pe puținii polițiști de frontieră care au mai rămas la Giurgiu, gata oricând să-ți dea o mână de ajutor, să-ți ofere un zâmbet încurajator sau un sfat pentru a-ți fii week-end-ul mai frumos.

Se așterne liniștea. Nu e deloc așa. Este  o liniște înșelătoare… liniștea dinaintea furtunii … După noi  vor apărea  migranții, ascunși prin  nu știu ce ungher de  TIR, apoi contrabandiștii de haine, de țigări, de parfumuri contrafăcute, urmați mai întotdeauna de către traficanții de bancnote false și neapărat de  posesorii de mașini furate. Iar  de multe ori toate astea  cad într-o singură tură.  Iată cât de multe motive s-au strâns pentru a le mulțumi acestor oameni . Bună ziua domnilor polițiști! La revedere dragi concetățeni…Cu voi ne simțim mai în siguranță!

(Florian Tincu)  

 

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.