În perioada 15 – 30 septembrie, toate organizaţiile membre ale Federaţiei Sanitas vor înainta memorii instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale, dar şi instituţiilor internaţionale, în care vor arăta care sunt principalele probleme ce împiedică funcţionarea normală a sistemului de sănătate şi asistenţă socială din România, precum şi tratamentul inegal, discriminatoriu pe care l-au instituit actualii guvernanţi în ceea ce priveşte salarizarea personalului din aceste domenii, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Sanitas a anunţat că va pune la dispoziţia membrilor de sindicat o petiţie on-line care să ofere o imagine măsurabilă a gradului de nemulţumire din sistem.

În zilele de 2, 4, şi 6 octombrie, membrii Sanitas vor picheta ministerele răspunzătoare de inechităţile, omisiunile şi discriminările Legii-cadru 153/2017 a salarizării bugetare – Ministerul Muncii, al Sănătăţii şi al Finanţelor.

În 19 octombrie, seria protestelor Sanitas va continua cu organizarea unui miting şi a unui marş, urmând ca, ulterior, Consiliul Naţional să decidă asupra datei la care vor declanşa greva generală în sistemul sanitar. La acest miting sunt aşteptaţi să participe circa cinci mii de sindicalişti, din Giurgiu urmând să participe aproximativ o sută de persoane, conform informaţiilor primite de la liderul SANITAS Giurgiu, Aurelia Grosu.

Principalele revendicări ale Federaţiei Sanitas sunt legate de eliminarea: plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaţilor, de acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului tehnic şi administrativ, aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018, renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creşterii salariale de 25% prevăzută de lege şi  acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.

„Aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniştrilor de resort şi altor reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei publice centrale, însă fără niciun rezultat. În condiţiile în care, de luni de zile, guvernanţii au mimat interesul şi au continuat să acţioneze în defavoarea angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială, ultima soluţie rămasă Federaţiei este declanşarea programului de proteste. Dacă nici după mitingul din 19 octombrie nu se va lua nicio măsură, vom declanşa greva generală, însă nu ne dorim acest lucru. Sperăm, totuşi, că vom găsi înţelegere la factorii de decizie” preciza, pentru “Jurnal giurgiuvean”, Aurelia Grosu, liderul SANITAS Giurgiu.

 (Anna Lincă)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here