028
Celebrarea  Zilei de 1 Decembrie  a debutat în municipiul nostru cu oficierea unei ceremonii religioase de către un sobor de preoți, în incinta Bisericii ”Înălțarea Domnului” (situată lângă Spitalul Județean de Urgență). A urmat momentul depunerii de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor din partea autorităților publice locale și județene, printre care Primăria, Prefectura, C.J., I.J.P., Jandarmeria, I.S.U, Crucea Roșie, din partea reprezentanților filialelor județene politice, din care amintim PSD, PNL, ALDE, PMP, PSRO, UNPR, PPU, precum și din partea câtorva membri ai instituției Prefecturii și Primăriei Ruse, care au dorit să aducă astfel un omagiu eroilor români căzuți de-a lungul timpului pe fronturile de război.

017

            Cu acest prilej, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a dorit să amintească celor prezenți semnificația istorică a Zilei de 1 Decembrie și să transmită un mesaj giurgiuvenilor de pretutindeni: Această zi, prin toate semnificațiile sale, reprezintă un simbol al românismului și cheia identității noastre naționale. Astazi, după 97 de ani, înca mai învățăm lecția de unitate, de dragoste de țară, de libertate și demnitate pe care ne-au dat-o cei care și-au iubit atât de mult țara, încât și-au jertfit viața pentru ea. Nu trebuie să uitam că ceea ce i-a unit pe toți românii și i-a ținut împreună, într-un singur ideal, vreme de sute de ani, au fost biserica ortodoxă și credința noastră strămoșească, astăzi contestate de unii și puse la grea încercare. Portul și graiul romanesc, tradițiile și obiceiurile strămoșești au fost factori de unitate, de stabilitate și continuitate ai poporului român pe întreg teritoriul carpato-danubiano-pontic și avem datoria să le păstrăm și să le facem cunoscute în întreaga lume. Ziua Naționala a României, cu precădere în această perioadă când societatea noastră a fost răvâșită de tragedia din Clubul Colectiv și lumea europeană se confruntă cu o serie de convulsii fără precedent în ultimii ani, trebuie să fie pentru fiecare dintre noi evenimentul care ne îndeamnă la solidaritate, la credință, speranță și mai ales, la pace și unitate natională. 1 Decembrie reprezintă examenul de conștiință al fiecărui român față de neamul său prin implicare socială și prin spirit civic, momentul în care trebuie să afirmăm cu mândrie că suntem români. La mulți ani, România! La mulți ani, români, la mulți ani giurgiuveni, oriunde v-ați afla!

190

 

            În continuarea manifestării, trupele militare din Garnizoana Giurgiu (reprezentanți ai M.A.I. din cadrul I.J.P, D.P.L., Poliției de Frontieră, Jandarmeriei, Penitenciarului, I.S.U, etc.), dar și reprezentanți civili din partea Crucii Roșii Giurgiu, au defilat în Piața Tricolorului din centrul municipiului, spre încântarea numeroșilor giurgiuveni veniți să asiste la paradă. De asemenea, cetățenii au putut admira și defilarea autospecialelor de intervenție ale structurilor locale M.A.I.

303

            Tot în cadrul manifestării dedicate Zilei de 1 Decembrie, locuitorii orașului s-au putut bucura de un spectacol muzical-folcloric susținut de artiștii Centrului Cultural Local ”Ion Vinea” și ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, dar și de o masă tradițională, de unde nu au lipsit fasolea cu cârnați și vinul fiert, giurgiuvenii fiind serviți de însuși primarul Barbu, care s-a dovedit a fi o gazdă în adevăratul sens al cuvântului.

188

            De precizat că Fanfara ”Valahia” a Centrului Cultural Local ”Ion Vinea” a asigurat întregul fundal muzical specific acestor activități, intonând, printre altele, Imnul Național, Imnul Eroilor, Marșul de întâmpinare a oficialităților locale și județene, Marșul de defilare, etc.

062 (1)

            Activitățile închinate Zilei Naționale a României s-au încheiat cu deplasarea cu torţe a detaşamentelor participante la defilare, în acompaniamentul muzical al Fanfarei Centrului Cultural „Ion Vinea”.

010

De precizat că  derularea tuturor  activităților cultural-artistice au fost posibile datorită Primăriei municipiului și Consiliul Județean, în colaborare cu Centrul Cultural Local ”Ion Vinea” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

291

( Reporter: MUNTEANU Teodora; fotografii: Costel NICOLAE )