Datoriile mari pe care le-au acumulat unele asociaţii de proprietari către SCUT Giurgiu au făcut ca, în iarna 2009 – 2010, circa o sută de scări (aproximativ 20% din numărul total de scări din municipiu) să nu mai beneficieze de agent termic. Ceilalţi, care şi-au achitat datoriile, aproape că nu au simţit iarna grea care s-a abătut peste giurgiuveni.

„La această dată, avem de încasat, de la consumatorii giurgiuveni, circa 160 de miliarde de lei vechi. Din fericire, am reuşit să îi facem pe giurgiuveni să înţeleagă faptul că, dacă nu îşi achită facturile, nici noi nu putem să le mai furnizăm agent termic”, spunea, recent, Sorin Cepraga, directorul SCUT Giurgiu. Cu toate acestea, datoriile se situează în jurul sumei de 80 de miliarde de lei vechi, sumă pe care o datorează locatarii celor circa o sută de scări care nu au beneficiat de căldură în apartamente.

Cu toate că a fost acuzat, în câteva rânduri, de lipsă de omenie, Sorin Cepraga a încercat să explice giurgiuvenilor care au fost cele câteva criterii după care s-a livrat agent termic: zero lei datorii, datorii sub zece milioane de lei vechi pe scară, asigurarea distribuţiei pe orizontală, cu racordarea şi livrarea de agent termic doar pentru cei care sunt „la zi” cu datoriile, încheierea de convenţii individuale, declaraţii notariale ale preşedinţilor de asociaţii, prin care îşi recunosc debitul către SCUT.

„Ţin să menţionez faptul că am branşat scări care fac parte din asociaţii mari, după ce preşedintele de asociaţie a dat o declaraţie pe propria răspundere că scara respectivă nu are nicio datorie către noi, şi că se angajează ca, în termen de 45 de zile, se va constitui în asociaţie separată. De asemenea, am mai luat o serie de măsuri de eşalonare, pe trei luni, a penalităţilor”, mai spunea Sorin Cepraga.

Directorul SCUT Giurgiu a mai precizat faptul că facturile la încălzire pentru luna ianuarie vor fi mai mari, locuitorii municipiului urmând să scoată din buzunar, în medie, cu 30% mai mulţi bani decât în luna decembrie. „Majorarea vine ca urmare a aprobării, de către ANRE, a unui nou preţ pentru gigacalorie, şi nu pentru că aşa vrea Cepraga!”, a încheiat directorul SCUT.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here