dsc02211Zeci de persoane (mai tinere şi mai puţin tinere) au luat joi, 25 martie, cu asalt Muzeul Judeţean “Teohari Antonescu” pentru a lua parte la vernisajul dedicat pictorului giurgiuvean Dimitrie Vârbănescu, artist plastic de renume mondial, prea puţin mediatizat în ţară dar şi în municipiul nostru.

Graţie implicării Consiliului Local şi a celui judeţean, s-a reuşit achiziţionarea câtorva desene originale ale artistului, patrimoniul cultural giurgiuvean îmbogăţindu-se simţitor.

Directorul Muzeului “Teohari Antonescu”, Traian Popa, împreună cu Emil Păunescu, cel care s-a ocupat personal de prima vernisare din municipiul nostru a lui Dimitrie Vârbănescu (în 1977) au evocat viaţa şi opera artistului giurgiuvean care a făcut carieră peste hotare.

Influenţat de suprarealism şi dadaism, a “creat” într-o epocă plină de frământări (perioada interbelică şi perioada celui de-al Doilea Război Mondial). În afara picturii, s-a remarcat printr-o serie de gravuri şi desene (printre care portretul lui Urmuz), ilustrând, printre altele, un roman al lui Panait Istrati şi un volum de versuri al lui Garcia Lorca. “Gravurile lui Vârbănescu îmi amintesc de Kafka” a declarat Traian Popa, acesta afirmând că, în ciuda faptului că nu s-a reuşit vernisarea operei exponenţiale a artistului, pasul făcut la finele acestei luni reluând practic ciclul de popularizare a operei şi personalităţii artistului şi că aceasta nu ar fi posibilă fără sprijinul autorităţilor locale.

La rândul său, Emil Păunescu, vizibil emoţionat, a pigmentat discuţia cu o serie de informaţii inedite despre Vârbănescu (printre acestea şi faptul că Banca Naţională a Franţei l-a angajat pe român pentru a desena chipurile de pe bancnotele acestei ţări).

Muzeografii giurgiuveni vor înerca să discute cu omologii lor din Franţa despre posibilitatea ca opera originală a ilustrului fiu al urbei să poată fi vizionată pe viitor şi de urmaşii acestuia.

Dimitrie Vârbănescu

(Giurgiu, 05 oct. 1908 – Paris, 02 mai 1963)

l pictor, gravor, desenator şi eseist român (născut la Giurgiu) dar care va face carieră peste hotare, în Franţa. Mult mai cunoscut în afara graniţelor ţării decât în interiorul acestora (nimic surprinzător).

l studiază în oraşul natal. Imediat după absolvirea liceului (“Ion Maiorescu”) – în 1929 – este trimis de familie la Paris pentru a studia dreptul în ciuda afinităţilor evidente pentru artă.

l influenţat de suprarealism (bun prieten cu Andre Breton), renunţă la drept, fapt neagreat de familie care refuză să îl mai finanţeze şi rupe inclusiv dialogul cu acesta.

l a legat o serie de prietenii atât cu artişti şi scriitori din ţară, cât şi din străinătate, stabilindu-se şi formându-se ca artist la Grenoble, în sud-estul Franţei urmând să fie cunoscut sub numele de Dimitri Vârbănesco.

l începe să expună pentru prima oară în 1938, la Paris, un an mai târziu, tot în capitala Franţei expunând alături de Pablo Picasso. Au urmat expoziţii la Lyon, New York , Laussane sau Torino.

l prima expoziţie în România a avut loc după moartea artistului, în 1968 (la Muzeul de Artă din Bucureşti), prima expoziţie la Giurgiu având loc în 1977 graţie implicării lui Emil Păunescu.

l O sală a Muzeului de Pictură şi Sculptură din Grenoble poartă numele artistului giurgiuvean, cele mai multe lucrări ale lui Vârbănescu regăsindu-se astăzi La Muzeul de Arte Frumoase din Valence.

Bogdan VLADU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here