În data de 14.01.2013 a avut loc procesul intentat de maica Filofteia (?) cu binecuvântarea Episcopului de Giurgiu (nr. Dosar 15655/236/2012. inreg 15.10.2012), egumenă la Schitul Crucea de Piatră. Motivul acestui proces este susţinut de o adresă din partea Secretariatului Episcopiei Giurgiu prin care PS Ambrozie emitea decizia nr. 853 conform căreia urma ca în locul bisericii din Crucea de Piatră să fie “reactivat Schitul Crucea de Piatră” cu Hramul sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, pretextându-se faptul că prin anul 1775 această biserică ar fi funcţionat ca “schit-chinovie de maici”.

După luni bune de „judecată”, luni 14.01.2013 au fost audiaţi, în sfârşit, martorii, câte unul de fiecare parte. Dovadă că justiţia îşi face datoria indiferent de dorinţele înaltelor feţe bisriceşti este faptul că instanţele au dat ca soluţie: „Respinge cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamantul Schitul Crucea de Piatră, cu sediul în comuna Călugăreni, sat Crucea de Piatră, jud. Giurgiu, în contradictoriu cu pârâtul Constantin Valeriu Laurenţiu, cu acelaşi domiciliu, ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la pronunţare.” Iată că Dumnezeu face dreptate cu mâna justiţiei.

Cei prezenţi din partea redacţiei la acest proces au relevat câteva aspecte extrem de ciudate din depoziţiile martorului acuzării.

Primul aspect şocant este faptul că Episcopia l-a delegat tocmai  pe preotul Ochetan, din Parohia Călugăreni să vină în  acest proces, ca martor al reclamantei (Schitul Crucea de Piatră), împotriva colegului său, pr. Valeriu Laurenţiu, alături de care a  slujit în mai multe rânduri. Deşi moral,  BOR nu ar fi trebuit permis un astfel de gest.

Al doilea aspect şocant,  contrar canoanelor bisericii, este acela că pr. Ochetean a jurat pe Biblie, ceea ce un preot nu trebuie să facă. Prin dogmă cuvântul preotului trebuie să fie Da, Da şi Nu, Nu!

Ciudat a fost şi răspunsul martorului Ochetean atunci când a fost întrebat de ce s-a ajuns la acest conflict între Episcopie şi Părintele Valeriu. Răspunsul a fost  stupefiant: „Pentru că Părintele Valeriu este recăsătorit!” De parcă ar fi fost singurul din Episcopia Giurgiului!

El a mai spus că nu ştie ca preotul Valeriu să fi fost amestecat în acţiunile satului şi că nu o cunoaşte pe maica Filofteea, reclamanta (?!)

“Apoi a completat: că la Crucea de Piatră este biserică de mir, de parohie şi nu schit, iar preotul paroh este doar depus din treapta  preoţiei astfel acesta nu poate face slujba.” Întrebat la cine trebuie sa stea cheile Parohiei acesta a răspuns că de regula la paroh, deşi în cazul de faţă ele stau la reprezentanţii Episcopiei.

Audierea martorei apărării, Ene Florica  a relevat, la rându-i mari surprize. Întrebată la cine sunt cheile bisericii, femeia iar răspuns că ele se găsesc la consilierii bisericii, adică la Coman Gheorghe din satul Crucea de Piatră consilier episcop. Femeia a negat faptul că biserica ar fi fost vreodată schit, şi că o ştie de biserică de mir, susţinând că satul a semnat că vrea să rămână biserică de mir.

La întrebarea dacă a văzut-o vreodată pe reclamantă,  pe această enigmatică maica Filofteea, Ene Florica a răspuns că a văzut maici doar pe la televizor,  dar că în biserică, la Crucea nu a văzutut-o niciodată. Revoltată de ceea ce se întâmplă de o perioadă de timp în satul său, femeia a mai adăugat că biserica nu este nici a lui Mirică (n.a. a juristului Episcopiei), nici a unei măicuţe (aluzie la reclamantă) şi nici a Preotului Valeriu, şi că  biserica este doar a satului „pentru că ea a fost construită de Ilie C. Stoian pentru sat în anii ’38!”  Păi atunci cum rămâne cu ipoteza Episcopiei că pe acel loc a  funcţionat un  schit de maici?

Supărat pe depoziţia femeii pr. Mirică a ameninţat-o pe Ene Florica, pe treptele judecătoriei Giurgiu, că le va face plângere penală martorilor apărării cât şi  sătenilor din Crucea care au fost prezenţi în sală . Tonul folosit părea a fi mai degrabă al unui călău şi nicidecum al unui potenţial părinte duhovnicesc.

Fără a aştepta cele 5 zile în care  puteau depune recurs, Episcopia a şi început să tragă clopotele, şi doar după două zile (16.01.2013),  la poarta părintelui Valeriu, în Crucea de Piatră, s-a prezentat domnul Tunaru Remus Mugurel,   expert judiciar cu specialitatea Construcţii civile, industriale şi agricole (Evaluare proprietăţi imobiliare), după cum scrie pe un site pe Internet.

Acesta a cerut să facă „o expertiză a stăreţiei şi anexelor acesteia „dar fără a prezenta nici un act în acest sens, vecinilor prezenţi , căci familia preotului Valeriu nu se afla la acel moment la domiciliu.  Acesta a plecat însoţit de viceprimarul comunei Călugăreni ameninţând – conform declaraţiilor celor prezenţi – că se va întoarce cu poliţia ca să i se permită accesul, în cursul zilei de joi, 17 ianuarie. Iată în cele de mai sus dovezi certe al unui caz de abuz şi de intimidare căruia cetăţenii din Crucea de Piatră i-au căzut victime colaterale, rândurile de mai sus demonstrând cert dorinţa Episcopiei de a-l alunga pe părintele Constantin Laurenţiu Valeriu din stăreţia Crucea de Piatră. Un caz care ar trebui să dea de gândit autorităţilor, instituţiei Prefectului de la care aşteptăm o analiză pertinentă în acest caz. Cu speranţa că am fost luaţi în seamă ne oprim aici cu promisiunea că vom reveni cu noi amănunte.

Redacţia

5 COMENTARII

 1. Dati si poze, sau faceti afise pe care sa le puneti pe usile magazinelor sau chiar bisericilor din giurgiu, ca sa afle toata lumea cine e acest episcop care ecapabil de asemenea acte, ce naiba, daca un preot simplu facea ce fac astia care au putere asupra altora il distrugeau asa cum au facut-o deja FARA A FI VINOVAT DE CEVA. Dati-l afara si pe el din giurgiu, asa merita, ca sa simta pe pielea lui ce inseamna sa fii alungat………

 2. BA ESTE FOARTE VINOVAT,DE CE NU ANALIZATI FAPTUL CA,DUMNEZEU A FACUT DREPTATE,PRIN TOT CEEA CE TRECE EL ACUM,PLATESTE PT CA SI-A ABANDONAT UN COPIL PE LUMEA ASTA….FARA SA-I PESE DACA ARE CE MANCA,CU CE SE IMBRACA,DACA A MURIT SAU DACA MAI TRAIESTE!!!ERA SI TIMPUL SA-I DEA DUMNEZEU O PALMA,O MERITA,PT TOTI ACESTI ANI,IN CARE EU,FIICA LUI,AM TANJIT DUPA EL….IN CARE AM AVUT NEVOIE DE EL….DUMNEZEU,ARE GRIJA DE NOI TOTI!!!HALAL PREOT,IN CARE AVETI INCREDERE OARBA….

 3. Draga asa presupusa Botescu Mihaela.
  Te asteapta parintele la el oricand ca sa iti revendici dreptul de fiica. Vino si priveste-l in ochi si spunei in fata ce scrii aici daca pretinzi ca este adevarat
  De ce nu ai venit niciodata pana acum la o slujba sa zici in gura mare, nemernicule ?? Acum ai aparut cand e omul in probleme !

  Josnicia lui Ambrozie este incomparabila cu cea a fiintelor ca tine care se vand pentru cativa lei si scriu mizerii despre oameni pe care poate nu i-au vazut vreodata.

  Sa iti fie rusine fiinta abjecta !!! Nu ai vrea sa aiba totusi grija dumnezeu de cei ca voi. !

 4. Mai ”x-man”,cu tupeu,dar fara simtul responsabilitatii,de ce nu ai curajul sa te semnezi?Daca nu era adevarat ce am spus,ma mai semnam,mai desteptule?Vrei sa-mi faci tu testul adn?Ca eu sunt dispusa sa accept!Si pt cultura ta generala am fost la biserica,am fost la slujba,dar nu ca sa fac circul despre care tu vb,ci doar ca sa il cunosc,pe acest deosebit preot,care este tatal meu….am insistat sa vb cu el,dar NU A AVUT TIMP,TOT EL NU A AVUT TIMP!!!L-am privit in ochi,si i-am spus:sunt fiica ta,Mihaela,si stii ce a facut?S-a inchis in altar,vreme de o jumatate de ora…..asa ca vezi-ti de viata ta,tupeistule,si nu mai accepta tu bani de la popa!Pt ca habar nu ai tu,cat am suferi eu!!!!Si cat mi-a plans sufletul dupa acest josnic om!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Preot pe deasupra!!!!Deci te ast sa imi faci testul?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.