Cu siguranță că celor ce le pasă de trecutul și viitorul acestui popor, poartă în agenda memoriei ziua de 15 ianuarie, pe care probabil o au însemnată cu numele lui Eminescu! Deși au trecut 164 de ani de la naşterea poetului naţional , „Cu numele lui magic deschidem toate porţile spiritului!” cum scria Constantin Noica. Eminescu rămâne spectacolul extraordinar ”pe care ţi-l dă o conştiinţă de cultură deschisă către tot”.

Ce fac românii în această zi? Spectacolele şi recitalurile dedicate poetului au început încă din 12 ianuarie când Ion Caramitru a susținut un recital extraordinar de poezie şi muzică, Eminescu, alături de clarinestistul Aurelian Octav Popa, , în Sala Bizantină a Palatului Beahague din capitala Franţei,

În capitala Marii Britanii, miercuri 15 ianuarie , Constantin Chiriac va fi prezent pentru a marca Ziua Naţională a Culturii Române printr-un recital de poezie, prezentat de ICR Londra. Evenimentul va avea loc de la ora 19.00, la sediul institutului.

ICR Stockholm celebrează Ziua Culturii Naţionale cu poezie şi muzică , iar Gabriela Melinescu şi naista Dana Dragomir, două personalităţi remarcabile ale culturii române stabilite în Suedia vor susține un program cultural la ora 18.30, la sediul institutului. Gabriela Melinescu este poet, prozator, traducător şi grafician, autoarea a peste 20 de volume şi laureată a numeroase premii. Este stabilită în Suedia din 1975. Dana Dragomir este o naistă de renume internaţional, stabilită în Suedia din 1986. Are unsprezece apariţii discografice, printre care şi un album împreună cu Gheorghe Zamfir.

Și tot miercuri, 15 ianuarie, la ora 19.00, la Sala Radio startul în Noul An va fi dat de Orchestra de Cameră Radio, la pupitrul căreia este invitat dirijorul german Ralf Sochacyewsky, pretext fiind același Mihai Eminescu.

Poezia lui Eminescu a fost tradusă în întreaga lume

În laaceeași zi , ora 18.30, Institutul Cultural Român de la Praga va găzdui, la sediul său, recitalul “La steaua care-a răsărit”, susţinut de actorul Emil Boroghină.În acelaşi cadru, va fi organizată o expoziţie tematică de carte (cărţi de şi despre Mihai Eminescu, din fondul bibliotecii institutului), deschisă timp de o lună pentru publicul larg.

Începând cu ora 18.30, și Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va sărbători cei 164 de ani de la naşterea genialului poet printr-o seară de poezie la care vor participa şase din studenţii care frecventează cursurile de literatură română şi de traducere literară organizate la Universitatea “Ca’ Foscari” din Veneţia în cadrul convenţiei dintre IRCCU Veneţia şi prestigioasa instituţie veneţiană de învăţământ superior: Kevin Allotta, Constanţa Burlacu, Chiara Cavallin, Nicoleta Cheptea, Monica Crişan, Carolina Pîslaru. Studenţii vor citi poeme ale iubitului poet român şi fragmente din corespondenţa cu Veronica Micle, după care vor împărtăşi publicului veneţian impresiile lor de lectură, în încercarea de a-i transmite acestuia emoţiile şi gândurile prilejuite de întâlnirea lor cu nepreţuita operă eminesciană.

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de asemenea la Chişinău pe data de 15 ianuarie , cu începere de la ora 10.00 cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu situat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică urmată de un recital de poezie organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Ambianţa de secol XIX va fi asigurată de un grup de tineri actori şi artişti îmbrăcaţi în costume de epocă semnate de artistul plastic Iurie Matei, eveniment organizat cu sprijinul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău şi a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova.

Cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, în seara zilei de joi, 16 ianuarie , începând cu ora 18.00, Accademia di Romania in Roma așteaptă publicul la o prelegere despre viaţa şi opera marelui poet, susţinută de lect. univ. dr. Nicoleta Neşu (Universitatea „Sapienza” din Roma / Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca).

După atâta timp, Eminescu rămâne pentru nemurire, mereu present, prin tot ce a gândit și a creat, un personaj mereu viu, mereu de actualitate…

(Jurnal)

 

1 COMENTARIU

 1. „Atat de frageda,te-asemeni
  Cu floarea alba de cires,
  Si ca un inger dintre oameni
  In calea vietii mele iesi.”…

  „Departe sunt de tine si singur langa foc
  Petrec in minte viata-mi lipsita de noroc…”

  „Atat de frageda…”si „Departe sunt de tine…”-doua poezii din lirica eminesciana,care i-au inspirat pe cei din formatia „Mondial”,rezultand doua melodii superbe,in interpretarea plina de sensibilitate a solistului vocal Marcel Dragan!
  Felicitari JGR pentru modul cum ati marcat ziua de nastere a Poetului!Sau poate v-a trecut prin gand vreo clipa ca pasii l-au purtat pe Eminescu(tanar si nelinistit) si prin Giurgiu,la 1867?!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.