Simularea evaluării naționale a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc în perioada 18-20 februarie, iar cea a bacalaureatului ( la care vor participa in premiera și elevii de clasa a XI-a), între 3 și 7 martie.
Conform Ministerului Educației Naționale (MEN), elevii vor fi evaluați din materia parcursă până la data susținerii testului, în timp ce elevii de clasa a XI-a, care vor simula pentru prima dată bacalaureatul, vor susține doar două probe: Limba română și Matematică sau Istorie, la alegere. Potrivit calendarului făcut public de MEN, disciplinele la care se organizeaza simularea evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a sunt Limba și literatura română (18 februarie), Limba și literatura maternă (19 februarie – pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursuri gimnaziale în limba maternă) și matematică (20 februarie),. Simularea probelor scrise, ale examenului de BAC pentru elevii claselor a XI-a și XII-a are următorul calendar: Limba și literatura română (3 martie), Limba și literatura maternă (4 martie), proba obligatorie a profilului (5 martie) și, doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului și specializări (7 martie), rezultatele urmând a fi afișate în data de 7 martie.
Toate probele vor fi susținute în scris
Pentru că manualul de Istorie din care se vor realiza subiectele de examen , conform programamei de bacalaureat , este Istoria de clasa a XII-a, simularea examenului la această materie pentru elevii din clasa a XI-a se va face cu subiecte parcurse în primul manual, important fiind ca elevii să se familiarizeze cu atmosfera de examen și modelul de subiecte. Din 2015 , când acești elevi vor ajunge în clasa a XII-a, vor susține a doua simulare, de data aceasta cu subiecte din programa de bacalaureat. Rezultatele obținute de elevi la simularea evaluării naționale și la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat nu se trec în catalog. Același lucru se întâmplă și în cazul evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a. (JGR)