puscariasi-scriitori-e1435604777400puscariasi-scriitori-e1435604777400Raluca Prună , noul ministru al Justiţiei nu mai vrea deținuți cu talent scriitoricesc  în puşcării.  Noua  membră a Guvernului Cioloși vrea să introducă o modificare legislativă prin care deţinuţii care scriu cărţi să nu mai beneficieze de reducerea pedepselor. De precizat că personaje ”célèbre” precum Copos, Becali sau Ioan Niculae şi-au scăzut până acum pedepsele , scriind o grămadă de cărți în penitenciar, ceea ce pe unii i-a pus pe gânduri crezând că acesta este mediul ideal pentru creație pe tărâm literar! 

Așa că după modificarea Legii deţinuţii nu vor mai beneficia de reducerea pedespelor dacă scriu cărţi fără nicio valoare ştiinţifică, fără să fie evident că le-au scris ei şi fără bănuiala că le-au copiat sau au plătit pentru ele.

Asta pentru că este evident pentru oricine că penalii  României deși ei abia  sunt în stare să  rupă  câteva cuvinte, în pușcării, paradoxal talentul li se dezlănțuie, devenind niște adevărați literați!?  A fost evident  pentru oamenii din Justiție că acest privilegiu  legislativ de a putea ieși la cerere după ce ai scris câteva cărți a fost făcut cu dedicație , pentru  infractorii care  deși nu au creier nici cât o alună au suficienți bani să plătească  pentru ca cineva să le scrie și ulterior să le editeze cărțile.  Specialiștii susțin că mulți dintre autorii acestei maculaturi ieftine  habar nu au ce au scris  în capodoperele lor,  de multe ori plagiate…Așa că moda scriitorilor  din pușcării a trecut…Așteptăm  acum o altă variantă…

Cine  sunt  cei  peste 70 de „scriitori” din închisorile  României și despre ce scriu ei… 

Cei de la Gândul scriau de curând despre cohortă de scriitori făcuți la apelul de seară, al cărei număr a depățit 70…Cum pentru fiecare carte publicată în anumite condiţii, un condamnat la închisoare poate să scape de 30 de zile din pedeapsă, grăbindu-şi astfel liberarea condiţionată, deţinuţii cu ştaif au început să scrie pe bandă rulantă. Fenomenul a explodat, arată cifrele obţinute de Gândul de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor: numărul „lucrărilor ştiinţifice” scrise de infractorii români în închisori a crescut de la 7 lucrări în 2012, la 197 în perioada 2014 – iunie 2015. Gândul a identificat 73 de condamnaţi care au scris în această perioadă cărţi în închisoare: sunt nume cunoscute, de la parlamentari şi funcţionari publici, la oameni de afaceri sau magistraţi. Printre ei apar însă şi cazuri „exotice”. Un traficant de droguri a scris despre turism, un poliţist de rutieră şpăgar a scris despre „automobilul solar”, un hoţ de motorină a scris un ghid gastronomic, un cântăreţ este specialist în stomatologie, un violator a scris 4 cărţi despre finanţe, iar doi proxeneţi au ales  tema reinserţiei sociale a deţinuţilor şi pe cea a …aerului condiţiona!?  Lideri exclusivi rămân însă  fostul deputat PSD Nicolae Vasilescu, zis „nea Jack” sau „nea Geacă”, care  a scris 9 cărţi într-un singur  an, și omul de afaceri Dinel Staicu care a reușit  7 cărţi într-un an!

Academia infractorilor

În ultimul an şi jumătate, o adevărată ”academie a infractorilor”  a început să se dezvolte în penitenciarele din România. Elita deţinuţilor scrie cărţi pe bandă rulantă, folosindu-se de prevederile legale care susțin că o „lucrare ştiinţifică”, scrisă sub coordonarea unui cadru didactic universitar şi publicat la o editură acreditată la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice şi Învăţământului Superior (CNCSIS), valorează 30 de zile de închisoare scăzute din pedeapsă.

Numai în perioada ianuarie 2014 – iunie 2015, conform acelorași  surse , deţinuţii din România au publicat sau vor să publice 174 de lucrări ! , pe baza datelor obţinute de la ANP, plus alte 24 de titluri pe care nu le-am putut găsi la vreo editură, însă care au fost notificate de deţinuţi la penitenciarele lor.În total, deci, 198 de lucrări într-un an şi 4 luni. Și atunci să ne mai îndoim că pușcăria este mediul ideal pentru cei ce vor să se afirme ca scriitori?!

 (Marian TARU)