Vizita recentă la Giurgiu a premierului Victor Ponta a creat un prim mare seism în viaţa politică locală. Instalarea – aparent intempestivă – a primarului Nicolae Barbu în funcţia de lider al organizaţiei  municipale  a PSD Giurgiu, a stricat de tot  ploile de  toamnă ale câtorva personaje politice importante, ce au simţit cum le fuge pământul de sub picioare. Nicolae Barbu a cedat în cele din urmă orgoliului de a rămâne independent până la finalul mandatului, strivit  sub  greutatea austerităţii economice, impuse din toate părţile. Decizia sa a creat însă mare deranj în aranjamentele ce păreau bătute în cuie. Primii dezamăgiţi au fost  cetăţenii care, din teama de a  repeta experienţa unui lider dictatorial ce se dorea nemuritor în funcţie,  au optat pentru un independent care să nu se încline permanent sub o sabie a lui Damocles, politică.

La fel de supăraţi sunt  însă şi cei care deja îşi anunţaseră candidatura la Primăria Giurgiu. Este vorba de  Nicolae Florian (PSD) şi Dumitru Beianu (PNL). În privinţa deputatului Nicolae Florian dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât el este  cel care anunţa – chiar în toiul trecutei campanii electorale – că renunţă la cursa pentru Primărie în favoarea prietenului său, Nicolae Barbu, deşi mulţi cred şi acum că Nicolae ar fi avut prima şansă,  dacă acesta ar fi mers până la capăt. Dumitru Beianu îşi vede la rândul său oarecum compromise şansele, înţelegând că de acum încolo Nicolae Barbu nu mai este singur ci va fi susţinut de un partid care nu numai că vrea să redevină ceea ce a fost sub Ion Iliescu, ci manifestă tot mai frecvent   dorinţa  de a rămâne singur la guvernare. Cei ce s-au lovit de tonele de vanitate ale liderului PSD Giurgiu, Nicolae Bădălău, se întreabă cum de a permis liderul social democraţilor giurgiuveni, atât de uşor, aşa ceva. De ce?  Pentru că numirea lui Barbu a fost făcută de premier, “cu dedicaţie”!, şi nicidecum aleatoriu. Ştiută fiind adversitatea dintre Victor Ponta şi susţinătorul lui Nicolae Bădălău, vicepremierul Liviu Dragnea. Aţi priceput acum, cum stau lucrurile?! După dictonul “Da’ cu calul ce-aţi avut?”, în toată această mişcare tectonică a politicii giurgiuvene nu puteau să nu apară şi victime colaterale.

Una dintre ele este doctorul Pick  Ladislau,  umbra deputatului Nicolae Florian, a cărui probitate morală şi profesională, deşi nu poate fi pusă la îndoială,  se vede azi înlăturat ca o măsea stricată de la conducerea organizaţiei municipale a PSD Giurgiu. Se pare însă că replicile seismului  politic produs cu câteva zile în urmă, cu epicentrul în PSD Giurgiu, vor aduce cu ele noi surprize. Se vorbeşte chiar despre o posibilă înlocuire a liderului Nicolae Bădălău cu (ţineţi-vă bine!),  mult prea controversatul deputat Marin Anton, în spatele căruia îşi continuă, inegalabilul joc de glezne, “Nemuritorul”, însuşi Lucian Iliescu. Pentru cei mai puţin impresionabili  la  astfel de “seisme”, toate cele de mai sus i-ar putea  conduce la  concluzia banală că pe 6 decembrie, de Moş  Nicolae, în PSD Giurgiu va fi petrecere mare  căci  social democraţii giurgiuveni au de acum trei “d’alde” Nicolae!  Cât despre cutremurele ce-ar putea apare pe viitor la votul hotărârilor în Consiliul local Giurgiu şi despre cum se vor poziţiona de acum încolo reprezentanţii celor trei partide PSD, PNL (via USL )  şi PP DD,  vom mai scrie cu prilejul unei noi “dedicaţii”!

Florian TINCU

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.