by Florin TINCU

Aşa cum observam în prima ediţie a acestui an, diferenţa majoră între noi şi celalalte state europene, constă  în faptul că în timp ce politicienii lor îşi respectă electoratul şi fac ceea ce promit, ai noştri după ce şi-au văzut sacii în car, îi uită repede chiar şi pe cei cărora le-a promis! Napoleon spunea că „cel mai bun mijloc de a-ţi ţine cuvântul este să nu îl dai niciodată.”   Declaraţiile optimiste făcute dinaintea alegerilor, de liderii USL sunt anulate de un FMI deloc încântat de ceea ce se petrece în România. Reprezentanţii fondului au refuzat să accepte atât majorarea pensiilor militarilor afectate de legea pensiilor, promisiune pentru care paramilitarii colonelului Dogaru au luat cu asalt statul de drept, cât şi scăderea TVA la alimente care se vede şi ea complet compromisă, iar micşorarea impozitelor devine pe zi ce trece mai superfluuă. Dacă nu ai cu ce să susţii scăderea de venituri bugetare din primele luni de după diminuarea fiscalităţii, nu ai cum să iei această măsură, indiferent cât de necesară este ea pentru economie. Ai noştri însă au aplicat sintagma „Promitem după speranţele noastre şi îndeplinim după temerile noastre!”

Şeful delegaţiei FMI în România, Erik de Vrijer spunea de curând că  principala provocare pentru noi este să ne îndreptăm atenţia acum de la austeritate şi stabilitate macroeconomică spre creştere  şi crearea de locuri de muncă. „Este aproape o lege a fizicii ca dacă nu faci nimic, nimic nu se va întâmpla!”- mai spunea el. Dar cine să-l ia în serios? Încă de la jumătatea lunii decembrie la noi a nins cu lentoarea aşteptată a sărbătorilor de iarnă. Cele două palate şi-au disputat întâietatea  CSM-ului, fiind mai preocupate de numele celor ce urmează a lua loc la masa cu bucate a ministerelor  decât de cum vor putea suporta cetăţenii valurile de scumpiri anunţate încă de la începutul acestui an, prin creşterea accizelor şi majorarea  preţului la gaze şi electricitate. Asa că pe lângă cei aproape 600 de parlamentari, cele zeci de ministere, ne vom pricopsi şi cu vreo 50 de miniştri secretari de stat! În timp ce guvernul american lăsa friptura de curcan pe masă, lucrând în plen încă din prima zi a anului pentru adoptarea unei decizii de protecţie a cetăţenilor, ai noştri aleşi se călcau pe picioare pozând pentru marile tabloide, dând declaraţii incitante despre destinaţiile exclusiviste în care şi-au petrecut revelionul.

Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Delyan Dobrev, după ce în decembrie promitea ieftinirea gazelor naturale de la 1 ianuarie 2013, datorită scăderii costurilor producţiei interne şi negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, în primele zile ale lui ianuarie 2013 omu ’s-a şi ţinut de cuvânt. Şi iată cum vecinii noştri bulgari ne mai dau  o lecţie,   demonstrându-ne că  faţă de ei, noi am rămas corigenţi la capitolul politică şi economie. Aşa că în timp ce la noi gazele se scumpesc, în Bulgaria gazele cât şi energia termică s-au ieftinit  cu 9,8%, respectiv 3-7% ( potrivit Comisiei de stat pentru reglementarea în domeniul energiei şi apei – DKEVR).

Poate unii vor spune că şi la noi se poate vorbi despre o anume relaxare fiscală atâta vreme cât Guvernul Ponta a aprobat  o ordonanţă ce va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani. Da, dar Guvernul a decis deja că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă va creşte pentru anul acesta cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%. Şi vă întreb eu care primar va fi nebun ca pe praful ăsta să micşoreze ceva?

La Giurgiu, ca în multe dintre localităţile României, în afara PNL-ului , celelalte partide care şi-au trimis candidaţi în alegerile parlamentare nu au catadicsit nici măcar să organizeze o conferinţă de presă darmite să mai concretizeze ceva din promisiunile făcute . Aşa cum anticipam încă din timpul alegerilor, perdanţii, şi mă refer aici în primul rând la reprezentanţii ARD, recte PDL, au dat bir cu fugiţii în Capitală, abandonând total toate proiectele ambiţioase de care tot vorbeau. Pe cei ce au câştigat un loc în parlament îi aşteptăm să-şi deschidă mai întâi birourile parlamentare pentru a constata cât de dispuşi sunt să-şi respecte promisiunile făcute cetăţenilor.  Sperăm să nu constatăm ca şi în cazul multora din rezultatele alegerilor din cei peste 20 de ani de democraţie, că „promisiunile sunt o cursă pentru proşti”!