După ce s-a anunțat că  premiul NOBEL pentru Chimie, a fost câştigat de un roman , ŞTEFAN HELL ( alături de alți doi colegi),  ne-a apucat deodată acel soi de frenezie, specific românilor, lăudându-ne în stânga și-n dreapta: Ați văzut măi?! Vedeți că și noi avem  potențial?  Subit ne-am adus aminte că omul este născut în România. Deși omul ăsta  e mai mult german, adică șvab…   Am uitat repede că doar cu câteva săptămâni în urmă ne îndoiam de priceperea unui neamț în treburile țării, atunci când Victor Ponta sugera că  Iohannis nici nu prea e român și deloc creștin ortodox, de parcă astea ar trebui să fie criteriile ce trebuie luate în seamă atunci când urmăm să ne alegem un președinte, pentru a guverna o țară. Ipocrizia noastră însă e fără margini. Ștefan Hell, câștigătorul Nobelul-ului pentru chimie a fost într-o clipă renaturalizat, adus acasă, decretat român. Și asta deși până ieri nu cred că cineva auzise de el, în afara celor ce lucrează în acest domeniu, deși acest șvab născut la Arad , este unul dintre directorii Institutului pentru Chimie Biofizică Max Planck din Gottingen ( Germania). Și cu toate astea nimeni nu s-a obosit să scrie până astăzi câteva rânduri despre el… Deși despre Ștefan Hell se putea aminti încă de pe vremea când studia la Universitatea din Heidelberg, începând cu anul 1981, unde a primit titlul de doctor în fizică ( 1990).

Aproape că acest Nobel ni se cuvine, s-ar grăbi să afirme  unii, deși activitatea acestui om, acestui ”descoperitor” , nu se leagă în niciun fel de România, el emigrând,  împreună cu familia, în Germania, încă de prin anul 1978, când avea doar 16 ani. Un cititor scria pe site-ul unui ziar : Nu vă mai bateți cu cărămida-n piept că un român a primit Nobelul, că e penibil, jalnic și o minciună sfruntată. Pentru că, aproape sigur, România n-a făcut aproape nimic pentru el…Cu siguranță, mai spunea acesta, Ștefan Hell face parte din acei etnici germani pentru care regimul comunist a încasat de la RFG foarte multe mărci ca să le dea drumul…Și  aș zice că aproape e și ăsta un merit, de vereme ce , în acest mod Ștefan Hell a putut să evolueze cum n-ar fi avut niciodată ocazia în România. Însuși ministrul Agriculturii, Daniel Constantin recunoștea că  în condițiile în care Ștefan Hell  ar fi rămas în România, cu siguranță  nu ar fi câștigat niciodată  acest premiu. Asta pentru că nici comunismul, nici anii care i-au urmat Revoluției nu au fost deloc  motivanți pentru performanță. Cazul lui Ștefan Hell ar trebui să le dea de gândit celor care nu cred în acest blestem al românilor de a nu putea evolua economic și social decât sub conducători străini. România interbelică, a regelui Carol fiind o certitudine în acest sens. Atunci cui îi este de fapt teamă de Klaus Iohannis și de ce? Nu cumva unei anumite părți a politicienilor le este frică de bunăstarea României? Mă tem că de fapt asta este miza acestor alegeri prezidențiale. Pentru că este mult mai lesne de ținut în frâu o țară cu oameni săraci, ce pot fi manipulați cu pomeni electorale, mimând din când în când reforme sociale, decât lăsa să se dezvolte oameni precum Ștefan Hell , ce nu vor tolera niciodată nesimțirea și abuzurile unor baroni locali. Nepoata părintelui Arsenie Boca, Zoe Dăian , povestea jurnaliștilor  că prin anii ’80, Părintele Arsenie a fost dus  la Ceauşescu, care auzise de prorocirile sale . Acesta fără a sta prea mult pe gânduri i-a spus: Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi. Ceauşeştii nu l-au luat în seamă şi probabil l-au crezut nebun .  Aceeași Zoe Dăian, mai spunea că Părintele Arsenie ar mai fi spus :  După Ceauşescu, dar nu imediat, poporul va suferi mult iar pe români i-ar sfătui să nu fie cap plecat prea mult, ci să aibă demnitate şi personalitate…

Premiul Nobel câștigat de Hell ar putea da la o parte vălul de pe adevărata miză a apropiatelor alegeri. Șansa la prosperitate…! Și poate ar putea trezi acest popor la demnitatea de care amintea părintele Arsenie Boca.

(Florian TINCU)

 

 

1 COMENTARIU

  1. De la Părintele Arsenie Boca a rămas și vorba:” Într-o minte strâmbă și lucrul drept pare strâmb”! După ce un om de știință,care de fapt a renunţat la multe plăceri și și-a dedicat întreaga viaţă învățăturii și cercetării științifice câștigă premiul Nobel, începe să fie revendicat,ne batem cu pumnul în piept si ne mândrim că este originar din România!Ar fi un sentiment frumos dacă ar fi sincer,dar nu este câtă vreme avem aici în țara oameni de valoare,adevărate genii,care nu numai că nu sunt ajutati,dar nici măcar nu sunt promovați,adică să li se arate meritele.Mă gândesc la acel tânăr din Râmnicu Vâlcea care a luat marele premiu la un concurs de invenții din SUA,si cum se îndrepta fericit cu tricolorul in mâna să-și ia premiul!Singurele televiziuni care au dat ceva despre performanța liceanului au fost TVR și Antenele.Iată de ce atâta timp cât mulţi au mintea strâmbă nu avem dreptul să ne atrbuim merite ce nu ne aparțin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.