caricaturi-haioase-romaniaCel mai dezbătut și controversat subiect al acestei toamne și de ce nu probabil al acestui an la Giurgiu a fost sondajul de opinie comandat de către PNL Giurgiu ,  pentru departajarea candidaților liberali la funcția de primar al municipiului . Evident că în paralel, pe baza răspunsurilor de la cetpțeni  s-au   înregistrat și procentele obținute de ceilalți contracandidați din partea altor partide. Cei doi principali candidați ai liberalilor giurgiuveni au fost Florian Nicolae și Noruț Stănișteanu. După multe amânări și codeli nejustificate rezultatul a fost comunicat cu o jumătate de gură de către cei doi copreședinți ai PNL Giurgiu, Dumitru Beianu (PNL) și Gheorghe Ștefan (PDL). Deși cei doi l-au suținut pe față pe Florian Nicolae încă de la început surpriza n-a omis să apară . A fost și motivul pentru care liderii organizației s-au ferit să dea publicității cifrele reale ale sondajului. Ipocrizia a fost atât de mare încât  Gigi Ștefan a pretextat că cifrele nu pot fi oferite opiniei publice din respect pentru colegul lor de partid Noruț Stănișteanu, care chipurile ar fi obținut un rezultat umilitor. În realitate diferența dintre cei doi a fost foarte mică, sondajul arătând de fapt că Noruț Stănișteanu se afla pe un trend ascendent ținând cont că în timp ce Florian Nicolae își declarase intenția de a candida la această funcție cu câțiva ani în urmă, el manifestase această dorință în urmă cu o lună și ceva…

Un alt motiv pentru care rezultatele sondajului nu au fost publicate este acela că primarul en titre,  Nicolae Barbu, continuă să se afle în fruntea preferințelor giurgiuvenilor . Ba mai mult în plutonul candidaților aflați în opțiunea publicului mai sunt și alte persoane cu reale șanse de a pune probleme. Unul dintre aceștia este vice primarul Alexandru Vladu, care deocamdată așteaptă ca nicolae Bădălău să-i spună verde în față pe cine susține PSD-ul, deși oficial senatorul giurgiuvean a declarat că îl susține pe actualul primar al municipiului. Dar câte nu a declarat liderul social democrat după care a revenit asupra deciziilor sale…În privința lui Alexandru Vladu, acesta a obținut constant procente de popularitate fiind aproape permanent prezent și în același timp implicat în activitatea socială, culturală, sportivă și caritabilă a acestui oraș, răspunzând ferm la fiecare solicitare din partea cetățenilor. Aparițiile tot mai dese în spațiul public ale vicelui  Vladu alături de liderii  ALDE Giurgiu ne-ar putea sugera o altă variantă pentru candidatura la Primăria municipiului  în 2016.

În concluzie așa cum anticipasem , sondajul n-a fost altceva decât o manipulare ordinară a conducerii PNL Giurgiu prin care liderii acestuia doreau să inoculeze cetățenilor  ideea că prima șansă aparține  liderului  suținut de ei, Nicolae Florian,  în ciuda tuturor cifrelor impuse de realitate. Un artificiu care odată devoalat  va duce cu siguranță  la scăderea și mai mult a imaginii acestei Organizații și respectiv al acestui partid la nivelul orașului Giurgiu, pe fondul scandalului creat de către ejectarea unui număr important de membri din Biroul Politic Județean al PNL Giurgiu. Așa cum observa un liberal din interiorul partidului deși la centru s-a trecut conform declarațiilor liderilor, la înlocuirea dinozaurilor , la Giurgiu se apelează la ei, aceștia fiind cei ce îi înlocuiesc pe liberalii tineri , cu vână…

Totodată scandalurile în care este amestecat Dumitru Beianu, plângerile penale făcute împotriva acestuia precum și acuzațiile aduse atât de către presa locală dar și de către media națională vor conduce la mari tensiuni și la diminuarea șanselor de reușită a acestei organizații la alegerile din 2016.

Prea mult trâmbițatul sondaj de opinie a confirmat de fapt sintagma: ”Minciuna are picioare scurte…” Picioare care se împiedică tot mai des când sunt mânuite de doi ”sforari”, deodată!

(Florian TINCU)