82077607_Marie_Le_P_111255cConflictele de familie încep să fie din ce în ce mai gustate de public, grație mass media, peste tot în Europa.  În timp ce la noi familia Zăvoranu s-a bălăcărit ani de-a rândul, pe mai toate posturile de televiziune, pentru averea de familie, la ”case mari” miza are cu totul alte conotații. Mă refer aici la scandalul  politic din Franța, declanșat în familia Le Pen. Marine Le Pen, actuala lideră a Frontului Naţional (FN), a decis recent să-şi suspende tatăl din funcţia de onoare a formaţiunii pe care el însuşi a fondat-o ( sic) cu zeci de ani în urmă. Hotărârea l-a înfuriat în așa hal pe bătrânul Jean-Marie Le Pen încât acesta a anunţat că îşi reneagă fiica,  declarând consternat   că această decizie este un gest de mare  trădare.

Ca și Marioara Zăvoranu ( Dumnezeu s-o ierte!), Jean-Marie Le Pen, rănit în amorul propriu, n-a stat prea mult pe gânduri și și-a pus poalele în cap, afirmând că o viitoare participare a fiicei lui la președinția Franței ar fi „scandaloasă”,  făcând trimitere, evident, la trădarea care l-a transformat într-o victimă. Deși pare o exagerare, asemănarea dintre cele două cazuri (Marine Le Pen și Oana Zăvoranu) este izbitoare în privința intensității conflictului, a prezenței unei mize și nu în ultimul rând,  a prizei la public. În timp ce Zăvoranca aia mică a  convenit să se certe cu mă-sa, în direct, la televiziune,  umflând banii producătorilor, pentru ca după moartea acesteia să vândă până și drepturile de transmisie a funerariilor Mărioarei Zăvoranu, eurodeputatul francez, de extremă dreaptă, în vârstă de 86 de ani, declară că vede în fiica sa o variantă mai rea decât partidele de guvernământ, referindu-se aici la Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP) și Partidul Socialist (stânga), pentru că – zice el-  un adversar atacă frontal, în timp ce în ceea ce o privește pe fiica sa aceasta l-a atacat pe la spate.

Cotidienele pariziene scriu că  Jean-Marie Le Pen ar fi  provocat o ruptură a relației cu fiica sa în urmă cu o lună, după ce și-a reluat afirmațiile xenofobe care i-au adus déjà câteva condamnări în justiție.  Într-un recent interviu, bâtrânul politician francez caracteriza biroul executiv al Partidului, pe care până nu demult l-a condus,  ca fiind o adunătură de sinecuriști, de lingăi, comparându-l cu un pluton de execuție, format din șapte mercenari.  Afectat vizibil de  gestul fiicei sale , Le Pen spunea chiar că nu vrea nici măcar să mai audă de fiica sa. Vreau ca preşedinta Frontului Naţional să se mărite cât mai repede ca să-şi schimbe numele pentru că îmi este ruşine că îmi poartă numele. Da, sunt dur, dar acesta este doar începutul. Doare să fii trădat, mai ales că totul vine de la propria fiică pe care am favorizat-o foarte mult în carieră,   mai declara Jean-Marie Le Pen, pe prima pagină a ziarelor.

În cazul Oanei Zăvoranu, spectacolul pare fabulos căci el se transformă într-o  poveste în care, conform rețetei acestui gen de ficțiune, apare și o vrăjitoare… Și nu una oarecare ci chiar una adevărată  cu care Oana a avut  un conflict în justiție, la fel de intens mediatizat. O vrăjitoare care  susţine că Oana şi-a dorit ca mama ei, Marioara,  să moară încă de acum 5 ani! Și uite așa conaționalii noștri au stat zile și nopți întregi cu gura căscată la fițele unei persoane labilă psihic, ce și-a tot blestemat mama, chiar și după ce a văzut-o crăpată, spunând că femeia căreia îi poartă numele  a murit când a născut-o, pentru că nu a vrut-o (!?) și   că moartea acesteia este o justiție divină. (Iart-o Doamne, că nu știe ce spune!)

Așa că , dacă miza în cazul familiei Le Pen este scaunul de președinte al Franței, în cazul Oanei Zăvoranu, conflictul este patologic , evident   mioritic (are oi mai multe, multe și cornute…), Oana și mama ei s-au certat în ultimii ani pentru o avere de 60 de milioane de euro, fraților, nu pe o garsonieră în Drumul Taberei,  reprezentând o droaie de afaceri imobiliare și proprietăți. Însă așa cum se spune în astfel de situații , în care cineva dorește cu orice preț să câștige ceva : scopul scuză mijloacele, indiferent că e român, că e francez, că este fiica președintelui unui partid istoric din unul dintre cele mai puternice state din Europa sau fiica proprietarei unui  cimitir din una dintre cele mai originale țări ale fostului bloc socialist. Și într-un caz, și-n celălalt : Drumul spre Iad este întotdeauna pavat cu intenții bune!  

(Florian TINCU)

 

1 COMENTARIU

  1. Imi place materialul,in sensul ca aduceti la cunostinta publicului o stire cu subiect politic,din alt stat european si nu unul oarecare-Franta.Interesant!e bine,ca pe viitor sa publicati stiri politice din alte state membre.sa stim si noi pana unde ajunge lupta ptr.putere politica

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.