646x404 FOTO: Primarul Nicolae BARBU, pe vremea când era doar un prosper om de afaceri, oricând dispus   să-i ajute pe giurgiuveni prin Fundația ce îi poartă numele…

Miercuri 10 iunie exact la trei ani de la alegerile locale din 2012 primarul manager al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a organizat o conferință specială de presă la sediul primăriei.

Primarul Nicolae Barbu a vorbit   despre angajamentului asumat pe timpul campaniei sale electorale, ”Contractul cu cetățeanul Municipiului Giurgiu”. În acel contract  candidatul Nicolae Barbu la Primăria Giurgiu se angaja în fața cetățenilor să îndeplinească dacă va fi ales primar, în cei patru ani de mandat , 16 puncte foarte clare… În caz contrar promitea că nu le va mai cere giurgiuvenilor să mai fie votat pentru un nou mandat în 2016.

 Ușor, ușor iată au trecut deja trei ani de la preluarea mandatului de primar al municipiului. Nu a fost nici simplu și nici ușor în tot acest timp, a spus Nicolae Barbu. Am albit mai mult și am mai îmbătrânit cu trei ani. Pe siteul Primăriei giurgiuvenii pot studia ceea ce vă spun și dumneavoastră astăzi, despre Contractul cu cetățeanul Municipiului. A fost un contract pe care mi l-am asumat în urma discuțiilor purtate cu cetățenii orașului. Acest contract l-am transmis atunci la toate cele 26.500 de familii de giurgiuveni, iar la finalul său aveam notată o clauză specială. Le spuneam că dacă nu-mi voi îndeplini obligațiile asumate în cele 16 puncte până la finele mandatului, adică iunie 2016, atunci nu-mi mai depun candidatura pentru un nou mandat. Acum, eu am spus deja că mai doresc încă un mandat de primar. De ce? Pentru că la finele acestuia sunt proiecte de implementat în valoare de 100.000.000 de euro, proiecte care vor fi depuse pentru a obține finanțare europeană nerambursabilă. Sunt proiecte absolut necesare pentru dezvoltarea infrastructurii municipiului, pentru dezvoltarea zonelor industriale dar și a celor de petrecerea timpului liber”. 

Sistarea ridicării autoturismelor parcate în locuri nepermise

 Mi-am îndeplinit angajament de la punctul sau articolul 1, și în prima ședință de Consiliu Local am luat hotărârea să înceteze ridicarea mașinilor parcate necorespunzător. Primăria pierdea anual 3 miliarde de lei vechi cu plata firmei care făcea operațiunea și nu câștiga nimic! Nici măcar fluidizarea traficului rutier nu era corespunzătoare, aspect unde mai avem și acum probleme din lipsa locurilor pentru parcări. La punctul doi era trecută renunțarea la taxa pentru tranzitarea municipiului de autovehicule, taxă anulată pe 26 iulie 2012 la doar o lună de la investirea în funcția de primar. Deși Primăria a renunțat la o sursă de venit, a avut câștig de cauză Zona Liberă care din 2013 și până azi a trecut pe profit.

 Ce-și doresc cetățenii, din sondaje…

Primarul manager Nicolae Barbu mai a declara că la articolul 3 era trecută efectuarea unui sondaj de opinie în rândul cetățenilor și al firmelor economice, privind reluarea traficului rutier pe Strada Mircea cel Bătrân și pe Strada Gării. În urma sondajului, din octombrie 2012 s-a deschis circulația pe Mircea cel Bătrân, pe strada Gării giurgiuvenii n-au dorit acest lucru pentru că așa cum spuneau ei se ducea de râpă investiția de 1 milion de euro! M-am angajat la punctul sau articolul 4 să organizez în Primărie un serviciu de atragere a investitorilor. Reorganizarea întregii activități din Primărie s-a făcut în noiembrie 2012. Acum activitatea de promovare este mult mai lejeră, orice investitor are ușile deschise la primar oricând dorește, iar depunerea și câștigarea unor proiecte cu finanțare europeană este dovada că lucrurile s-au schimbat în bine. Au fost și unele polemici față de firmele investitorilor, dar aici trebuie reținut că nimeni nu mai vine azi să creeze un nou ICMUG, ȘNG, ITD sau Combinat Chimic, cu 3 până la 10.000 de muncitori! Acum totul este automatizat, iar numărul de salariați este unul redus în orice firmă. Ce să facem? Tehnologia modernă limitează mult numărul locurilor de muncă. La articolul 5 spuneam că cetățenii vor avea acces lejer în Primărie, iar acum acesta este chiar prea liber în raport cu cel de pe vremea vechiului primar când nici eu ca și consilier local nu puteam intra oricum! Audiențele se respectă, iar din totalul de 4.117 peste 2.150 au fost ținute de mine.

 Ce îi sperie pe unii giurgiuveni

  Am spus la art. 6 că vor fi scutiți de impozitul pe clădiri pentru 6 ani cei care le anvelopează locuințele. Este rușinos să spun acest lucru, dar până acum nimeni nu a apelat la această facilitate, deși am extins termenul la 10 ani! Giurgiuvenii se sperie probabil de etapele pe care trebuie să le parcurgă și atunci preferă să facă acest lucru pe cont propriu, apelând la firme care nu le dau Certificat Energetic și nici Certificat de garanție a lucrărilor.

Anularea Taxei pentru parcările publice era la punctul nr. 7, și i-a a fost anulată în martie 2013. Acum toate parcările de pe domeniul public sunt libere în municipiu, bineînțeles cu excepția celei particulare din zona Pieței Centrale unde noi nu avem nicio atribuție. Din această taxă Primăria încasa lunar 12 milioane de lei vechi, iar firma care administra parcările 400 de milioane!!!

La articolul 8 am trecut reabilitarea drumurilor principale și secundare. În primul an de mandat s-au făcut primele străzi, apoi în fiecare an altele, inclusiv Șoseaua București de la Spital până la Romarta și apoi în continuare pe Vlad Țepeș, Griviției …până la fostul Abator. Sunt investiții făcute de circa 96 miliarde de lei vechi. Continuăm reabilitările străzilor și în 2015 și în 2016 cu încă 75 de miliarde de lei, la care se adaugă și lucrările făcute de DADP în valoare de 25 de miliarde de lei vechi. Acordarea subvențiilor pentru încălzirea locuințelor în sistem centralizat pe timp de iarnă era la art. 9. Am dorit să le dăm diferențiat subvenție în funcție de venitul cetățenilor dar nu ne permite legea, așa că au beneficiat în mod egal toți giurgiuvenii. În primul meu an de primar subvențiile s-au dublat față de 2011, apoi am crescut subvenția la 25% din prețul GigaCaloriei în 2013, iar în iarna 2014 -2015 am crescuto la 35%, iar din februarie 2015 am ajuns la 60%. Practic în 3 ani Primăria a dat subvenții de 116 miliarde de lei vechi, și sigur vom acorda subvenții și în iarna 2015-2016.

 Câinii vor rămâne o problemă la Giurgiu

 La art. 10, a declarat Nicolae Barbu, am promis că va crește numărul locurilor de muncă, în primii doi ani de mandat cu 20%. La 1. 07. 2012 în municipiu funcționau 1.081 de firme cu 11.040 salariați. În 2013 funcționau 1.554 de firme cu 17.823 salariați, deci numărul locurilor de muncă crescuse cu 60%. În 2014 municipiul avea 18.085 de angajați la 1 iulie, iar anul acesta vom afla cum stăm peste câteva zile. Au apărut firme mici, care au în medie câte 10-20 de angajați, dar îmbucurător este faptul că în această perioadă nu s-au închis firme. La articolul 11, a spus Nicolae Barbu, m-am angajat că în 2 ani creez un stabiliment pentru câinii comunitari. Giurgiu avea un adăpost pentru 100 de câini, iar acum mai are unul pentru 500, deci în total avem 600 de câini în găzduire. Adăposturile sunt suprapopulate, în special pentru faptul că nu mai putem să facem eutanasieri. De la 7-800 de milioane lei vechi pe lună cheltuieli cu acești câini cât aveam acum 5 luni, acum în urma unei colaborării cu o organizație din Germania, care ne ajută foarte mult, am ajuns la 300 de milioane. De fapt, din cauza câinilor comunitari m-am ales și cu primul proces penal, fiind dat în judecată de o Asociație care luptă împotriva eutanasierii câinilor, asociație care mi-a făcut plângere penală pentru că am declarat că în Giurgiu sunt aduși câini din București și m-au acuzat că nu-i strângem de pe străzi ca să-i cazăm în adăposturi! Deci, în Giurgiu câinii sunt încă o problemă și vor mai fi probabil și în continuare!

În primul an de mandat am spus că voi construi locuri de joacă pentru copii în cartiere și în parcuri. S-au făcut deja până în 2013 circa 12 locuri, și se mai fac și în continuare inclusiv în cartierele mărginașe. Facem inclusiv terenuri de sport cu tartan, facem Pista de atletism, facem săli de sport în școli. Până la finele mandatului de primar din iunie 2016 toate grădinițele vor avea locuri de joacă ultramoderne, pentru copiii. M-am angajat să finalizez lucrările începute în municipiu până în 2016, la articolul 13. Lumea spunea că Barbu nu va mai face niciodată ce a început Iliescu! Iată că le-am finalizat deja pe toate! Mai puțin șoseaua și trotuarele din Rudari, unde lucrările începuseră fără proiect și contract! S-au oprit lucrările și le vom scoate la licitație în acest an. Am spus la art. 14 că până la finele mandatului de primar rezolv problema extinderii rețelei de apă și a celei de canalizare. Acum 98% din giurgiuveni sunt deja racordați la apa potabilă, iar până în vara viitoare vor fi toți. Stăm ceva mai rău la capitolul canalizare, dar și aici vom rezolva totul până în 2016. Am spus tot aici că se va reduce taxa de colectare a gunoiului menajer. După lupte grele duse în Consiliul Local am reușit să promovez Taxa de habitat. Este o taxă specială care conform legii nu aduce venit la Primărie, dar giurgiuvenii de la bloc plătesc acum 6 lei de persoană/lună în loc de 9, iar cei de la case 12 în loc de 15. Acum, când toți giurgiuvenii plătesc taxa de habitat, costurile sunt de doar 3,5 miliarde lei vechi pe lună.

 Poliția locală va trece la  disponibilizări

 La articolul 15 am spus că voi reorganiza activitatea Poliției Locale. Acest lucru s-a făcut de mai multe ori iar acum conform legii ne vom reorganiza iar. În 2012 erau 80 de angajați iar acum sunt 121, iar legea ne obligă să reducem numărul lor la 70 de persoane. Adică să avem un polițist la 1.000 de locuitori. Deci, practic toți angajații Poliției Locale vor fi introduși într-un examen cu o comisie mixtă, din care nu va face parte nici un salariat din Primărie. Salariile sunt bune 10-11 milioane lei vechi pe lună, plus 6-7 milioane norma de hrană. Meseria este tentantă și căutată, dar în urma examenului vor rămâne doar cei mai buni. Lumea vorbește de liste…prin oraș…aiureli! Le spun clar tuturor celor care vor da concurs: nu oferiți nimănui bani, pește, găini etc! Nu mai merge să fie clar! Vor pleca 29 de salariați și gata!

 Locuințele sociale se dau numai celor care au un loc de muncă

 La ultimul articol, 16, am spus că până la finele mandatului de primar voi construi locuințe ANL și locuințe sociale, și acestea vor fi repartizate absolut legal. Lucru care s-a și făcut. În 2012 am repartizat 55, apoi s-au mai făcut 120 pe Șoseaua Portului și se mai fac 70 în cartierul Tineretului și 20 la Istru. Bineînțeles că nu vom rezolva toate cererile, acum am ajuns cu repartițiile la cei care au făcut cereri până la finele anului 2011. Locuințele sociale se dau doar celor care au un loc de muncă sigur în Giurgiu, pentru a putea să-și plătească chiria și utilitățile. Am mai spus că voi sprijini toate autoritățile locale și am făcut acest lucru. Am discutat cu toți directorii de servicii deconcentrate și am rezolvat multe probleme. În învățământ s-au făcut investiții foarte mari. Circa 12-14 miliarde de lei vechi în școli și grădinițe, iar pe total 61 de miliarde în cei trei ani. S-a construit și prima grădiniță de după 1989! Vom continua investițiile în 2015 și 2016, în școli, grădinițe și licee. S-a terminat modernizarea la Maiorescu și începe la Tudor Vianu. Vom face investiți mari la Școlile nr. 1, 2 și 6. În municipiu vom face bazin didactic de înnot, Pista de atletism, săli de sport în școli și terenuri de tenis etc. Vom investi peste 180 miliarde de lei vechi.

 Proiecte , nu vise…!

 Primăria Municipiului Giurgiu, a mai declarat Nicolae Barbu, va depune mai multe proiecte pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile. Trebuie să profităm de faptul că suntem singurul municipiu din județ și să atragem cele 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea urbană și mobilitatea urbană. Astfel, toate străzile vor fi reasfaltate, toate trotuarele refăcute, iluminatul public pe leduri va deveni viabil, vom construi piste pentru biciclete peste tot… Deci, nu trebuie să ratăm șansa celor 20 milioane de euro.  În 5 ani ne propunem să anvelopăm 100 de blocuri, să facem Canalul Cama, noul Port, Să renovăm Cetatea Giurgiu etc. Menționez că toate acestea sunt proiecte și nu vise! În concluzie, ca să închei bilanțul pot spune fără să exagerez că la 3 ani de la preluarea mandatului de primar mi-am îndeplinit întocmai promisiunile făcute în 2012. Cred că cele 16 angajamente au fost făcute și chiar depășite. Poate se putea face și mai mult, dar să nu uităm că Primăria avea în 2012 grad de îndatorare de 34% și nu mai putea lua credite. Plăteam atunci câte 11 miliarde de lei vechi lunar numai rate și dobânzi la bănci! Și uneori nici nu încasam acești bani. În 2012 Primăria avea venituri lunare de 400 de miliarde de lei vechi, iar acum în 2015 are 650 de miliarde!

(Heliade CĂLIN )