Consilierii municipali au aprobat joi, 20 noiembrie, în unanimitate de voturi Proiectul de hotărâre privind conferirea Titlului de ”Cetățean de Onoare al Municipiului Giurgiu” post – mortem lui Dumitru Bogatu. Edilul șef al municipiului, Nicolae Barbu, la invitat pe directorul Muzeului județean Giurgiu, Emil Păunescu, în calitate de inițiator al acestui proiect de hotărâre să prezinte câteva date de referință despre viața și personalitatea lui Dumitru Bogatu.

Printre altele muzograful Emil Păunescu a precizat : ”Profesorul universitar Dumitru Bogatu a fost o mare personalitate giurgiuveană, dar din păcate este foarte puțin cunoscut publicului larg. Este născut 1924 iar pe 23 noiembrie ar fi împlinit 90 de ani, în situația în care nu ar fi decedat în decembrie 1992, într-un moment în care se afla în plină putere creatoare. A fost președintele tuturor piscicultorilor din România și putem spune că peste 2.000 de ingineri piscicoli i-au fost studenți. Este creatorul școlii românești de boli a peștilor, și a condus facultatea din cadrul Universității Dunării de Jos din Galați, peste 40 de ani. Azi nu mai are rude în Giurgiu, dar trebuie să-l apreciem și pentru faptul că fiind un copil sărac pe timpul facultății a fost nevoit să joace  fotbal la echipa Fabricii de Zahăr Giurgiu, pentru a se întreține ca student. În clădirea în care funcționează acum Primăria Giurgiu domnia sa a înființat Școala de piscicultură din România. Toți specialiștii în domeniu din țară și nu numai vorbesc cu venerabilitate de acest mare om, care a avut un cult deosebit al familiei și al relației profesor – elev”.

Heliade CĂLIN

 

1 COMENTARIU

  1. Mi-a fost profesor si indrumator la lucrarea mea de diploma in 1984. Ii port un profund respect si-i datorez o parte din dragostea mea pt piscicultura . Un OM cum rar mi-a fost dat sa intalnesc in viata. Va ramane vesnic in inima si sufletul meu. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Multumesc pt frumosul articol si felicit Primaria pt initiativa de ai acorda titlul de ” Cetatean de Onoare al Municipiului Giurgiu” . Multumesc, sunt profund impresionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here