Doar două blocuri (42 şi 45/853) dintre cele opt cuprinse în Programul Naţional de Reabilitare Termică (PNRT) vor beneficia de lucrări de modernizare. În ciuda faptului că, printr-o hotărâre de consiliu local, municipalitatea va suporta cota de 20% cu care locatarii trebuie să contribuie pentru a beneficia de acest program, faptul că în câţiva ani vor fi nevoiţi să returneze sumele respective i-a determinat să nu semneze actul respectiv.

În cadrul coferinţei din data de 10 august, secretarul Primăriei municipiului Giurgiu, Petre Roşu, a susţinut că Ordonanţa 18/2009, cea care reglementează obligativitatea consiliilor locale de a contribui cu 30% pentru blocurile cuprinse în PNRT, este una discriminatorie. “Pe lângă faptul că suntem obligaţi să contribuim cu un procent pentru reabilitarea unor locuinţe private, ne aflăm în situaţia de a ajuta pe cineva în detrimentul celuilalt”, a opinat Petre Roşu.

Interesant este faptul că, de curând, a intrat în vigoare şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 69/2010 privind Reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală. De această dată sunt cuprinse locuinţele din afara PNRT, în această situaţie autorităţile locale nemaifiind obligate să participe cu o cotă parte de 30%, ci doar “invitate” să vină în ajutorul cetăţenilor în cazul în care deţine fondurile necesare. Şi cum prin vistieria Primăriei bate vântul…

Bogdan VLADU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here