Anchetarea mai multor oameni de afaceri şi politicieni importanţi se dovedește dificilă pentru procurori, căci  în multe dintre dosare au început urmărirea penală de mai mulți ani fără niciun rezultat. În dosarele respective apar patronul Interagro, Ioan Niculae, şi figuri politice ca Ioan Oltean, Adriean Videanu sau Cătălin Cherecheş.

Considerat de unele publicaţii economice drept cel mai bogat om din România, Ioan Niculae este anchetat de DIICOT de mai bine de 1.000 de zile. Adică, aproape de 3 ani. Niculae ar fi cumpărat cantităţi uriaşe de gaze din rezervele Romgaz la preţuri subvenţionate, deşi companiile sale aveau datorii către buget. Statul a pierdut aproape 130 de milioane de euro. Sunt vizate de această anchetă zeci de persoane, printre care şi foştii miniştri Varujan Vosganian şi Adriean Videanu. Biroul de presă al DIICOT  transmite că dosarul este încă în faza urmăririi penale.

Potrivit CSM, la sfârşitul anului trecut, la DIICOT existau 234 de dosare mai vechi de cinci ani! Nici DNA nu se poate lăuda că termină toate anchetele în timp record. Dacă pe cei de la DNA și DIICOT   îi înțelegem, dat fiind volumul   foarte mare de lucru, complexitatea anchetelor,  tehnica utilizată, numărul mare de procurori și specialiști care lucrează la un caz, nu  cu aceeași clemență am trata  Parchetul Tribunalului Giurgiu, care instrumentează  dosare  a căror obiect sunt simple infracțiuni în doi sau trei ani de zile, cu indulgență.

Vom da un exemplu edificator:  acum circa șase luni am solicitat Parchetului Giurgiu să ne transmită care este stadiul dosarului în care au decedat   trei  persoane.  O tragedie întâmplată în luna Ianuarie 2013. Atunci ,  câțiva prieteni  care  se întorceau de la vânătoare de pe insula Ostrov, s-au răsturnat cu barca , trei din cei zece ocupanți ai bărcii înecându-se. Parchetul ne-a răspuns sec că ancheta este în desfășurare și că vor reveni cu amănunte. Dar nici astăzi nu am mai primit nimic. Sunt voci care spun că acest caz s-ar dori mușamalizat. Noi nu credem asta , dar nici nu putem aștepta la nesfârșit măcar câteva concluzii legate de modul cum s-a petrecut tragedia. Nu dorim să ne erijăm în  cunoscători ai  anchetelor  penale, însă am dori să  fim informați   care este în general media de rezolvare a unui caz,  raportându-ne și   la  un alt   dosar  având ca obiect  ”abuzul de încredere” , care  durează de mai bine de 5 ani!

Avem totuși  o minimă cultură juridică  pentru a cunoaște faptul că,   sunt statuate niște  principii-reguli de bază ale procesului penal, cum ar fi : legalitatea procesului penal; oficialitatea procesului penal; aflarea adevărului; respectarea demnitatii umane; operativitatea soluționării cauzelor penale.  Care dintre aceste principii sunt respectate atunci când un banal dosar durează cu  anii pe rolul Parchetului? Cât de mult îți este respectată demnitatea când  trebuie să  repeți exercițiul așteptării ani și ani, pentru a ți se răspunde sec : mai reveniți? Cât mai contează respectarea adevărului când nervii și sănătatea  ți s-au deteriorat sub povara așteptării,  și cât mai valorează pentru tine, ca justițiabil, operativitatea soluționării cauzei tale, după  atâta bătaie de joc?  Sunt întrebări  la care numai avocații, medicii sau preotul mai pot răspunde… (U. Militu)