Nemulţumiţi de haosul de pe piaţa asigurărilor auto, reprezentanţii Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) au anunţat că vor organiza marţi un miting de protest, în faţa sediului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a Parlamentului României, acuzând ASF că îşi încalcă propriile norme şi continuă să favorizeze anumite societăţi din asigurări în detrimentul celor cinci milioane de şoferi din România.

„Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) organizează un miting de protest în data de 2 decembrie la adresa comportamentului protecționist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl practică față de companiile de asigurări. Mitingul va avea loc începând cu orele 11.00 în fața Palatului Parlamentului și a sediului ASF.

ASSAI atrage atenția că este vorba de un miting declanșat de nemulțumirea generalizată a celor aproape 5 milioane de asigurați față de lipsa de transparență și abuzurile practicate de ASF și asigurători. Invităm la această acțiune de protest toți șoferii nemulțumiți de creșterea nejustificată a prețului RCA, pe toți cei care au avut sau au probleme în obținerea despăgubirilor din partea asigurătorilor, pe toţi cei nemultumiți de modul în care ASF a înțeles să le rezolve petițiile, pe transportatorii români și, în general, pe toți cei care doresc o schimbare fundamentală a pieței de asigurări din România”, a declarat în comunicatul remis presei Cristian Muntean, Președinte ASSAI.

Protestele sunt generate de nemulţurile privind majorarea „nejustificată şi necontrolată a preţului RCA”, dar şi de declaraţiile, măsurile şi activităţile ASF „de natură să stimuleze societățile de asigurări să-și continue politica de majorare a tarifelor RCA și pe parcursul anului 2015”.

Noua normă permite asigurătorilor subevaluarea daunelor

Ca atare, service-urile cer abrogarea „urgență a Normei RCA 23/2014 recent adoptate de către ASF”, invocând faptul că aceasta „permite firmelor de asigurări să subevalueze cu până la 30% plata despăgubirii acordate păgubitului RCA în caz de daună totală, limitează libera concurență între service-urile auto şi scade protecția păgubitului RCA”.

„Despăgubirea trebuie să fie justă, legală și să acopere întregul prejudiciu produs”, notează ASSAI, precizând că este nevoie de adoptarea unor norme RCA „care să crească gradul de protecție și respect față de păgubiții RCA .

Alte solicitări ale ASSAI privesc abrogarea de urgență a Normei 24/2014 privind reclamațiile depuse de către petenţi, eliminarea despăgubirilor subevaluate plătite păgubiților de către Asiguratori, având în vedere că în 85% dintre cazuri, firmele de asigurări achită plăți parțiale (subevaluate) ale despăgubirii, dar şi respectarea termenului legal de despăgubire la nivel național de către firmele de asigurări (potrivit ASSAI, în peste 83% din cazuri, firmele de asigurări achită plata despăgubirii după expirarea termenului legal).

Service-urile independente cer retragerea licenţelor Astra şi Carpatica..

Service-urile independente mai cer retragerea licențelor de funcționare pentru zona RCA a societăților de asigurări care nu mai îndeplinesc criteriile de solvabilitate minimă stabilită prin lege și care funcționează ilegal de peste 6 luni de zile pe piața din România.

„Concret, este vorba despre Astra Asigurări și Carpatica Asig, societăți de asigurări aflate în etapa premergătoare falimentului”, precizează service-urile independente, adăugând că se impune şi eliminarea clauzelor abuzive din contractele de asigurare CASCO verificate și girate de către ASF.

Nu în ultimul rând, service-urile cer „retragerea dreptului de constatare și evaluare inspectorilor de daune auto plătiți de firmele de asigurări care nu au studiile, experiența și neutralitatea obligatorii instrumentării unui dosar de daună în mod competent și imparțial”.Actualii angajați ai firmelor de asigurări au ca obiectiv tergiversarea și îngreunarea instrumentării dosarului de daune, fiind bonusați la salariu proporțional cu valoarea sumelor „salvate de la plată”. Prin urmare, ASSAI solicită înlocuirea de urgență a acestor inspectori de daună plătiți de societățile de asigurări cu experți independenți CEETAR”, îşi motivează ASSAI solicitarea, subliniind că se impune „adoptarea de urgență a Legii 400/2014 privind “constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR)”, proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară”.

 Demiterea conducerii Autorității de Supraveghere Financiară

 „ASSAI solicită intervenția Parlamentului României”, pentru „demiterea de urgență a întregii conduceri a ASF” şi „desființarea ASF și înființarea unei noi instituții cu adevărat profesioniste, independente, în care angajăriile să se facă pe criterii obiective, strict profesionale. Noua instituție va trebui să-și respecte propriile norme de funcționare și să își desfășoare în mod autentic misiunea de promovare a stabilității activității de asigurare și de apărare a drepturilor asiguraților”, se arată în documentul citat.

La mitingul din faţa Palatului Parlamentului sunt aşteptaţi, potrivit ASSAI, aproximativ 1.000 de oameni, în faţa sediului ASF numărul estimat al participanților fiind de 500 de persoane. Reprezentanții service-urilor auto și șoferii vor protesta împotriva scumpirii RCA.

Acțiunea de protest va avea următoarea desfășurare:

Orele 11:00 – 13:00 la Palatul Parlamentului (Parcul Izvor)

Orele 14:00 – 16:00 la Sediul Autorității de Supraveghere Financiară

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here